Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
...Mert megérdemli. Olasz édesség, japán hangzású névvel, egy magyar kocacukrász előadásában. Így lesz nemzetközivéééé a világ, kedves Olvasóim.

Amúgy a receptben nincs semmi kurfli vagy elhajlás, az egyik alapverziót mutatom be – elsősorban szoknak, akik még soha nem készítettek tiramisut. A jobbító szándékú hozzászólásokat magam is szívesen fogadom. :)

Először is elnézést kérek, amiért a múlt héten ismét „blogszabadságot” vettem ki, de úgy tűnik, megint próbára tesz minket a jóisten. Apunál egy csúnya dolgot diagnosztizáltak, és hamarosan meg kell műteni, ezért ő most abszolút elsőbbséget élvez. Így továbbra is előfordulhat, hogy kimarad egy-egy blogjárat. Változott a menetrend is: most elvileg linzertorta jött volna, szükséghelyzet lévén azonban bevált finomságra törekedtem, mint amilyen nálunk a tiramisu. Erről írnék tehát most - köszönöm a megértést!

Tyúk, tojás, szalmonella

Bocsika, pont az a narancsszínű kéne...
Bocsika, pont az a narancsszínű kéne...

Édesség, de nem sütemény – olyannyira nem, hogy az egyetlen hőforrást a kávéfőző testesíti meg a tiramisu készítése során. Éppen ezért nem árt némi óvatosság, desszertünk ugyanis nyers tojást tartalmaz, ami ugye a szalmonella melegágya (na tessék, egy újabb hőforrás). :) E csúnya baktérium elkerülésének egyik legbiztosabb módja, ha szalmonellamentesített (pl. ózonnal kezelt) tojást veszünk a tiramisuhoz és hasonló receptekhez. Nagyobb élelmiszer-áruházakban rendszerint árulnak ilyet.

S ha már ott vagyunk, rögtön meg is vehetjük a mascarpone sajtot, desszertünk másik kötelező összetevőjét. Mi több, húzzuk elő far(mer)zsebünkből a teljes bevásárlólistát! – íme.

Mi kell a közértből (a konyhából)?

Elmostad jól a habverőket, macikám?!
Elmostad jól a habverőket, macikám?!

- 25 dkg mascarpone sajt (én szarvasit szoktam venni)
- 3 nagyobb vagy 4 kis tojás (szalmonella nélkül)
- 1 csomag (20 dkg) babapiskóta
- tejeskávé: 2 dl feketekávé, 2 dl tej, ízlés szerint édesítve, rumozva vagy rumaromázva (gyerekek esetén inkább az utóbbi)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- rum vagy rumaroma ízlés szerint (gyerekek!)
- reszelt citromhéj ízlés szerint

Mi kell a kredencből?

- egy keverőtál a masszának
- egy másik a tojásfehérjének
- egy harmadik a babapiskóta áztatásához
- robotgép (elektromos habverő)
- sütisdoboz (edény, jénai stb.) a tiramisu rétegzéséhez, melynek hozzávetőleges méretei: 20x14 cm, magasság: 6 cm. Ebbe négy réteget pakolhatunk bele.

Itt ne keresd Szalmon Ellát!
Itt ne keresd Szalmon Ellát!

Hogy lesz ebből tiramisu?

Főzzük meg a kávét (2 dl kb. egy négyszemélyes adagnak felel meg), hogy legyen ideje kihűlni. A tojások fehérjét és sárgáját öntsük külön-külön edénybe (a fehérjét – megelőzendő, hogy idegen anyag kerüljön bele, ami meghiúsítaná a felverését – tegyük biztonságos távolba). A sárgákat két evőkanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra a villanyos habverővel, majd adjuk hozzá a mascarponét, a rumot meg a citrom héját. A recept szerint ezután „kemény, habos krém”-et kéne vernünk mindezekből a géppel, amiből a „habos” még nagyjából stimmel, a „kemény” már kevésbé – pedig legalább tíz percig járatom a masinát. Persze lehet, hogy ilyennek kell lennie, úgyhogy nem is keménykedem tovább... :)

A másik tálban várakozó fehérjéket megszórjuk egy kanál cukorral, és az alaposan megtisztított habverővel kemény (na EZ tényleg kemény) habot verünk belőle, amit fakanállal óvatosan a mascarponés krémbe keverünk. De ne hosszasan, különben összeesik a hab!

Madártej-utánérzés :)
Madártej-utánérzés :)

Babám, adj egy csomag piskótát!

Közel a nagy pillanat, a rétegek lerakása. Vegyük hát elő a fent leírt paraméterekre hajazó dobozunkat. Az előre elkészített tejeskávéba egyesével mártogassuk bele a babapiskótát, majd sorban, egy rétegben rakjuk ki vele a doboz alját. Fontos, hogy ne ázzon el a piskóta, a merítés legfennebb 2 másodpercig tartson. Ha kibéleltük a dobozt, jöhet egy sor habos mascarpone-krém, bőven mérve, arra pedig lepelszerűen hintett natúr kakaópor. Aztán megint kávés bébipiskóta, krém, kakaópor. Felépült a ház, megvan a négy réteg. Készen is volnánk...

Eszkimóka

...A tiramisunak azonban kell még néhány óra, hogy ehető állagot nyerjen, illetve hogy összeérjenek az ízei. Ennek érdekében tegyük a frigó leghidegebb polcára, és egyelőre felejtsük el. A megmaradt babapiskótát, kávét (rumot) küldjük le a bendőbe, húzzuk fel a vekkert és álmodjunk szépeket. :)

Tálalás előtt a tiramisut én még átrakom fél órára a mélyhűtőbe, így könnyebb szeletelni. Az is jó megoldás, hogy rétegzéskor eleve kis dobozokba adagoljuk, így megspóroljuk a mélyhűtőt, és tálaláskor már nem kell vele bíbelődni.

Pistuc, ez nagyon finom!

Tudom, de ez nem az én érdemem. :) Igaz, ami igaz: a tiramisu könnyű, habos, édes, sőt fogyókúrás is (már ha nem eszünk belőle). :) Talán lehetne kissé szilárdabb, „süteményesebb” az állaga, éppen ezért legközelebb tejszínre cserélem a tojásfehérjét. Persze a tiramisut amúgy sem sorolom a szállítható kategóriába (a melegben könnyen megromolhat - vö. nyers tojás), ez a készítés helyén fogyasztandó édesség, ezért édesmindegy, hogy milyen állagú. Aki enni akar belőle, tolja felénk a kis arcocskáját. :)

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.