Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Praktikus

Muszáj, hogy tűzforró legyen? Ilyen hőmérsékleten edd a levest, hogy tökéletes legyen az élmény!

forró leves
A leves ízletes, sokoldalú étel, amit minden évszakban élvezet fogyasztani. Az, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztva a legjobb, számos tényezőtől, köztük az ízléstől és a leves összetevőitől függ. Táplálkozási szakértők szerint létezik tökéletes tálalási és fogyasztási hőmérséklet.

A leves hőmérséklete fontos, hiszen a különböző hőmérséklet sajátos ízeket hoz létre. Így az, hogy a leves milyen meleg (vagy esetleg hideg) meghatározza az ízét is. Ahogy a leves hűl, úgy fog változni az íze: az umami íz csökken, és egyre sósabbnak érződik az étel. A savanyú íz a hőmérséklet emelkedésével erőteljesebbnek érződik, míg a keserű a hőmérséklet csökkenésével fokozódik. A dolgok tovább bonyolódhatnak, ha érzékeny ízlelőbimbókkal áldott meg a sors, de a lényeg: a hőmérséklet igenis befolyásolja a leves ízét!

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

De akkor mi az ideális hőmérséklet?

A válasz egyszerű: úgy edd a levest, ahogy neked ízlik, mindegy, hogy az langyos vagy forró! Azért a tudomány ennél konkrétabb állásponton van: a felszolgált leves optimális hőmérséklete valahol 58 és 72 °C között van. Ennek a becslésnek az alapja leginkább a fájdalomküszöbhöz kapcsolódik, amely a legtöbb embernél 67 °C körül mozog.


Ha a levest a lehető legforróbban fogyasztod, de úgy, hogy még nem károsítja az ízlelőbimbóidat, az aromák intenzitása tökéletes lesz. Az erősebb aromák hő hatására felerősödnek, és erősebb ízvilágot érzékelhetsz.


Egy jó tanács: vigyázz, nehogy megégesd a nyelved!

Van olyan hőmérséklet, amely kiemeli, és olyan is, ami elnyomja a különböző ízeket. Egy 2017-es tanulmány során 3-5 órán keresztül főztek csirkelevest 86-103 °C közötti hőmérsékleteken. Az eredmények azt mutatták, hogy az ízekért felelős anyagok mennyisége magasabb hőmérsékleten megnövekedett, azaz minél forróbb volt a leves, annál ízletesebb, aromásabb lett.

ZSENIÁLIS LEVES RECEPTEKET TALÁLSZ ITT! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.