A vegán táplálkozás a növényi étrenden alapszik. Ennek megfelelően fogyaszthatunk zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat, gabonákat és álgabonákat, illetve fűszereket. Ha ezeket megfelelően kombináljuk, kiegyensúlyozott vegán étrendet tudunk összeállítani, ami nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Szerencsére a tiltólistás élelmiszerek mindegyike jól helyettesíthető növényi eredetű alapanyagokkal.
Ma már nem csak a bioboltokban, hanem gyakorlatilag minden élelmiszert árusító üzletben kaphatunk texturált szójatermékeket. Ezek minden olyan ételhez felhasználhatók, amelyek hagyományosan hússal készülnek. Legyen az nyers vegán pizza vagy egy többfogásos vegán ebéd, ezekkel a szójatermékkel is simán működnek a vegán receptek.
Népszerű "húshelyettesítő" a szejtán, ami búzasikérből készült növényi fehérjeforrás. Felhasználása hasonlóan történik, mint a szójának. A szejtánburger, darált szejtános ételek, raguk nagyon népszerűek a vegánok körében, nem csak az ízük, hanem a fehérjetartalmuk miatt is.
A tofut nem is igazán illik húshelyettesítőnek nevezni, hiszen az ázsiai országokban évezredek óta fogyasztják fehérjeforrásként. A natúr tofu önmagában semleges, ezért az ízesítés nagyon fontos.
A tofu talán a legsokoldalúbban felhasználható vegán alapanyag. Nemcsak húspótló lehet, hanem túró, sajtkrém- és tejszínszerűség is készíthető belőle, így vegán sajt, vegán joghurt, vagy számtalan vegán desszert készíthető a felhasználásával.
Az utóbbi pár évben egyre több üzletlánc hűtőiben bukkannak fel a húsra állagában és ízében is rendkívül hasonlító termékek, amelyek általában izolált növényi fehérjéből készülnek. Ezeket inkább csak alkalomszerűen fogyasszuk, mert feldolgozottságuk miatt nem igazán egészségesek. A húst helyettesíthetjük még főtt lencsével, apróra vágott dióval, gombával sőt akár ezek keverékével is.
Növényi tejekkel jól helyettesíthető a tej. Mindenféle kapható: kókusz-, mandula-, zab-, rizs- vagy éppen szójatej, így könnyen megtalálhatjuk a nekünk leginkább megfelelőt. Ha vegán receptek alapján főzöl, a növényi joghurtok, sajtok, tejszínek, tejfölök főzés és sütés során is tökéletesen alkalmazhatók. (Arra figyeljünk, hogy sós ételekhez cukrozatlan terméket válasszunk, ugyanis előfordul, hogy a “natúr” változatokat is cukrozzák a gyártók!)
A túró helyettesítésére a natúr morzsolt tofu a legjobb: fűszerezzük ugyanúgy, mint az eredetit!
Egy vegán desszert ekészítésénél leggyakrabban őrölt lenmag és víz keverékével helyettesítik a tojást. De tökéletes az almaszósz és a banán is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.