Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A bécsi konyha változatossága annak köszönhető, hogy a birodalom terjeszkedésével együtt a szomszédok tűzhelyéről is átkerült egy és más az osztrákok asztalára: a csehek fazekából a gombóc ugrott ki, a gulyás tőlünk, a tésztafélék pedig az olaszoktól vándoroltak át a sógorok tányérjára.

Az osztrák főváros gasztronómiája azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt egyedinek.

Egyik büszkeségük a Tafelspitz, vagyis a húslevesben főtt, sovány marhahús, amelyet tormával meg almapürével körítve, előételként tálalnak.

Az ottani ínyencek szerint kihagyhatatlan a déli étkezésből a gőzölgő leves, amely lehet húsleves grízgaluskával, májgombóccalvagy palacsintacsíkokkal, illetve burgonyakrémleves szalonnával, hagymával és gombával.

A rusztikus fogadókban (Beisl) második fogásként a Wiener Schnitzel, azaz bécsi szelet vagy a Goulasch után általában sertéssültet ajánlanak zsemlegombóccal és savanyú káposztával. De érdemes megkóstolni a sajtos nokedlit (Spätzle), illetve a Beuschelt, azaz a borjúszívet vadas mártással. Rántott vagy bundázott ételeiket zsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat vagy olajat használnak.

Spätzle
Spätzle

Mindezt a helyiek bizonyára kellemesen hűsítő fröccsel (G'spritzter) öblítenék le. Édes főételként vagy akár desszertként tálalják a mennyei sárgabarackos gombócot és a császármorzsát.

De gyakran kerül náluk az asztalra almás rétes, amelyhez tejszínhabot vagy vaníliaöntetet kínálnak. Ha finom süteményre áhítozik az utazó, üljön be egy hamisítatlan bécsi kávéházba egy szelet Sacher tortára, vagy a Wiener Melange kávé mellé rendeljen kuglófot, esetleg könnyű kelt tésztából készített brióst.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.