A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
A bécsi konyha változatossága annak köszönhető, hogy a birodalom terjeszkedésével együtt a szomszédok tűzhelyéről is átkerült egy és más az osztrákok asztalára: a csehek fazekából a gombóc ugrott ki, a gulyás tőlünk, a tésztafélék pedig az olaszoktól vándoroltak át a sógorok tányérjára.

Az osztrák főváros gasztronómiája azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt egyedinek.

Egyik büszkeségük a Tafelspitz, vagyis a húslevesben főtt, sovány marhahús, amelyet tormával meg almapürével körítve, előételként tálalnak.

Az ottani ínyencek szerint kihagyhatatlan a déli étkezésből a gőzölgő leves, amely lehet húsleves grízgaluskával, májgombóccalvagy palacsintacsíkokkal, illetve burgonyakrémleves szalonnával, hagymával és gombával.

A rusztikus fogadókban (Beisl) második fogásként a Wiener Schnitzel, azaz bécsi szelet vagy a Goulasch után általában sertéssültet ajánlanak zsemlegombóccal és savanyú káposztával. De érdemes megkóstolni a sajtos nokedlit (Spätzle), illetve a Beuschelt, azaz a borjúszívet vadas mártással. Rántott vagy bundázott ételeiket zsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat vagy olajat használnak.

Spätzle
Spätzle

Mindezt a helyiek bizonyára kellemesen hűsítő fröccsel (G'spritzter) öblítenék le. Édes főételként vagy akár desszertként tálalják a mennyei sárgabarackos gombócot és a császármorzsát.

De gyakran kerül náluk az asztalra almás rétes, amelyhez tejszínhabot vagy vaníliaöntetet kínálnak. Ha finom süteményre áhítozik az utazó, üljön be egy hamisítatlan bécsi kávéházba egy szelet Sacher tortára, vagy a Wiener Melange kávé mellé rendeljen kuglófot, esetleg könnyű kelt tésztából készített brióst.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.