Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Világkonyha

Téli italok a forralt boron túl: 5 szuper forró ital, ha valami újat próbálnál!

Forró téli italok
A klasszikus rumos tea és forralt bor mellett egyre több helyen tudtok grogot, puncsot kóstolni, sőt elvétve még krampampulival is lehet találkozni. Ezekben az italokban az a jó, hogy otthon is könnyen el lehet őket készíteni!

Hihetetlen, ez az év is hogy elszaladt. Szinte tegnap volt, hogy flip-flopban rohangáltam a városban és órákat üldögéltünk egy hűsítő fröccs vagy long drink mellett. A koraesti órákban megteltek a város kiülős helyei, zsizsegett a város, izzott a betondzsungel.

Decemberben is megtelik a város, de most eszünkbe sem jutnak a hűsítő italok, sőt sokkal inkább meg szeretnénk melegíteni magunkat a hideg téli esténken. Jó dolog, hogy most is él a város - bár a karácsonyi shopping hisztériát jó lenne kiradírozni belőle -, tele vannak a terek kisebb, nagyobb karácsonyi vásárokkal, gőzölögnek a forralt borok, a kellemes kürtöskalács illata összeolvad a fűszeres, meleg téli ételek illatával. Szeretem a forralt bort, a karácsonyi vásárok elengedhetetlen itala, de az igazat megvallva, picit mindig megcsömörlök tőle. Olyan jó új italokat is kipróbálni. Örömmel látom, hogy egyre több helyen már megjelennek egyéb „átmelegítő” italok is. A klasszikus rumos tea mellett egyre több helyen tudtok grogot, puncsot kóstolni, sőt elvétve még krampampulival is lehet találkozni. Ezekben az italokban az a jó, hogy otthon is könnyen el lehet őket készíteni.

Szeretnénk nektek röviden bemutatni néhány meleg italfajtát és persze a kedvenc receptjeinket is megmutatjuk.

A Puncs lehet alkoholos vagy alkoholmentes is. Létezik hideg és meleg verziója is. Eredetileg egy régi indiai ital, amely öt különböző alapanyagból készül. A neve is feltehetően erre utal, ugyanis a Hindi panch “öt” szóból ered. Az öt különböző alkotóelem, az alkohol, a víz, a citrus félék, a cukor és a fűszerek. A XVI. század végén Kelet-Indiából egy angol tengerész hozta Európába az italt. Az angolok adták hozzá a hatodik alkotóelemet, a teát, amely lazította az erős alkoholokat (amely akkoriban főként rum volt) és az ital erős aromáját is lágyította. Izgalmas puncsot lehet vodkából is készíteni.

Egy adaghoz az alábbiakat használjátok:

3cl Vodka
1cl áfonya szirup
2cl Cherry Brandy
1dl almalé

Fűszerek: szegfűbors, fahéj, cardamom

Keverd össze a hozzávalókat és melegítsd fel az italt.

A grog párlat (elsősorban rum), cukor, citrom, szegfűszeg és víz keveréke. Az ital születése a legenda szerint az Angol Royal Navynek köszönhető és a XIII. századig vezethető vissza. A hosszú hajóutakon, hogy az ivóvizük ne poshadjon meg, egy admirális úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a vizet rummal keverte össze. Ezt az admirálist a tengerészek Old Grognak hívták, mivel állandóan egy groghamnek nevezett vastag kabátot hordott, így ragadt a becenév az általa kitalált italra. A grogot érdemes vastag falú, talpas pohárban felszolgálni, hogy meg ne égessük a kezünket az átforrósodott üveggel. Egyszerű grog receptet itt találsz.

A Krampampuli talán kevésbe ismert, de egy nagyon látványos és finom meleg ital.

A történetírások alapján az ital elterjedésében a selmecbányai diákok sokat segítettek, ugyanis ez a német származású ital a selmeci diákok (Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola (bányászati-kohászati iskola) hallgatóinak egyik kedvence volt. Csilla súgta meg, hogy ez az iskola később szülővárosába, Sopronba költözött, így ott is sokan ismerik ezt az italt.

A Krampampuli őse egy likőr, amit karmbambulinak hívtak, sötétvörös színű, alapja borókabogyó-kivonat és brandy. A sötétvörös színnek köszönhetően a diákok minden vörös italt így neveztek, például a forralt bort is. Innen már csak egy lépést jelentett a forralt bor továbbfejlesztése. Az égetett cukorral készített vörösboros italokat nevezték a későbbiekben krampampulinak.

Sokkal ismertebb és egyszerűbb ital a Jägertee, ami leegyszerűsítve fekete tea és rum 4:1 arányú keveréke. Minden tisztességes osztrák sípályán megtalálható ez az ital. Manapság már különböző citrusféléket, fahéjat és mézet is tesznek bele.

Ha már a sípályák szóba kerültek, másik nagy kedvencünk a Bombardino, amely tojáslikőrből, rumból és tejszínhabból készül.

Reméljük, sikerült betekintést adnunk a forró italok világába, és ti is kipróbáltok néhány újdonságot ebben a téli szezonban!

BÁRKULTÚRA MINDEN MENNYISÉGBEN ITT! >>>

A legjobb alkoholos italok >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.