Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Világkonyha

Knédli és sör Prágában

Prágát igazán megismerni és megérteni talán csak a gasztronómián keresztül lehet. Anélkül nem is érdemes városlátogatást tervezni, hogy erre ne szakítanánk időt. Knédli, párolt káposzta, csülök, kolbász, bramborák, sör – csupa olyan fogalom, amely ezer szállal kötődik a cseh fővároshoz és annak lakóihoz.

Ha pedig Prágában vendéglátóhelyről beszélünk, akkor az a kocsma. Ne féljünk nevén nevezni ezeket az intézményeket, ugyanis elsősorban a város lakóit és csak másodsorban a turistákat szolgálják!

Prága gyönyörű város és szerencsés is egyben. Szerencsés, mert irigylésre méltóan megtalálta helyét Európában. A várost meghatározó várat igényesen helyreállították, a belvárosi kerületekben nem hemzsegnek a bevásárlóközpontok. Jó érzés úgy sétálni az ódon falak között, hogy az ember nem kerülgeti a kátyúkat és a kutyagumikat. Ezek ugyanis hiányzanak a prágai utcákról. Van viszont kocsma. Sok, tiszta és hívogató.

Amikor kocsmáról beszélünk, nem a nálunk szokásos késdobálós, játékautomatás műintézményekre kell gondolni. Sokkal inkább olyan helyiségre, ahová mindig jól esik betérni néhány baráti szóra, s persze hozzá egy pofa sörre, valami harapnivalóra. A prágai kocsmák falán megelevenedik a történelem, múzeumok, templomok is megirigyelhetnék egy-egy italmérés díszítését, „freskóit”. A régi prágai sörözők történeteinek híres kutatója, Pavel Jákl találóan így fogalmazatott: „A kifestett, szépen díszített sörkocsmában a sörivók jobban, kellemesebben érzik magukat. A régi vendéglősök mindezt nagyon jól tudták, és a festékanyagon sosem akartak spórolni. Falfestmények alatt asztalaiknál szívesen üldögéltek a törzsvendégek, akik jókedvvel igyekeztek a vendéglő ’tónusát’, hangulatát növelni. A jó és szolid kocsmának a templomhoz kell hasonlítania, a régi sörözők bizony - akár csak a templomok - szépen ki voltak festve.”

Prága egyébként az a város, ami nem a kor divatja miatt lett híres kocsmáiról, így van ez már emberemlékezet óta. Beszélik, hogy IV. Károly, az utolsó magyar király asztaláról például azért nem hiányozhatott sosem a sör, mert egyszer, hazafelé menet, Prágában elkapta egy hatalmas nyári zápor. A király egy kapualjban keresett menedéket kíséretének és magának. A házban működő serfőzde tulajdonosa nyomban beljebb invitálta az előkelő vendéget, söröshordókon megteríttetett neki, s a szláv szokás szerinti kenyér és só mellé fakupákban gyöngyöző sört is kínált. IV. Károly jól érezte magát, a legenda szerint a még sörfőzök éneklésébe is bekapcsolódott, s attól kezdve a frissen csapolt, habzó ital rajongójává vált.

De érdemes megemlíteni Hašek Švejkje, a regényből jól ismert derék katona törzshelyét, a Kehely-t (Hostinec U Kalicha) is, vagy az Arany Tigrist (U zlatého tygra), ahol Bohumil Hrabal időzött szívesen. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az előbbi sajnos mára inkább turistalátványosság, de kihagyni már csak a regényből szintén jól ismert bramborák miatt sem szabad. Ez a kelesztett burgonyás tésztából készülő sörkorcsolya talán most is olyan finom, mint Palivec kocsmáros idején.

Igazi autentikus kocsma a Várnegyedben, az Aranyművesek utcája közelében a Fekete Ökör (U Černého vola). Állítólag a törzsvendégek tulajdonában áll, akik azért vették meg, hogy ne válhasson belőle divatos kávéház. Itt is Švejk kedvencét, a velkopopoviceit mérik a lovagmintás freskók közepette. Szinte minden prágai kocsmában elmaradhatatlan csemege a házi sörsajt, amit üzletben nem lehet megvásárolni. Feltétlenül meg kell kóstolni minden egyes helyen, hiszen valóban csak az adott kocsma vendégeinek készül házilag. Érdemes még kipróbálni a sült kolbászt, a csülköt, s persze ezekhez köretnek a knédlit, párolt káposztát. Azokból a kocsmákból viszont meneküljünk, ahol spagettit, pizzát, miegymást, Prágába nem illő ételt kínálnak! Ki tudja, még milyen válogatott gaztettekre képesek ezek a kocsmárosok?

Ha sörtúrára készülünk, nem árt igyekezni. Valaha 600-féle sört főztek Csehországban, mára ez csak a múlt, sorra mennek tönkre a multik árnyékában a kisebb gyárak, családi sörfőzdék, s így szűkül a választék.

Jó utat, s fogadja meg meg mindenki Švejk intelmét: sose igyunk háromnál több sört - egy kocsmában!

Az ismeretlen, mégis ismerős cseh konyha >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.