Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Egészséges

Ezek a legjobb ételek, ha a vitaminpótlás a célod

Tavasszal is nagyon fontos a különböző immunerősítők és vitaminok biztosítása. Ha te is tanácstalan vagy, hogy melyik terméket válaszd, arra itt a legjobb megoldás: pótold a vitaminokat természetesen.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, viszont nem mindig képes az előállítására, ezért fontos, hogy különböző tápanyagokból pótoljuk, bevigyük őket. Egy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás általában fedezi a vitamin- (és az ásványianyag-) szükségletünket, de ehhez jól összeállított étrend kell.

Ha színesen, változatosan eszünk, jó eséllyel bevisszük a fontosabb vitaminokat (Fotó: Shutterstock)
Ha színesen, változatosan eszünk, jó eséllyel bevisszük a fontosabb vitaminokat (Fotó: Shutterstock)

Amit a vitaminokról tudnunk kell

A vitaminoknak a szervezet egésze szempontjából fontos szerepük van: hozzájárulnak a szív-ér és az idegrendszer normál működéséhez, és az immunrendszert is erősítik. Egyes antioxidánsoknak a betegségmegelőzésben is ismert a jelentőségük. A legtöbbjük az egészséges csontok és látás fenntartásában is szerepük van, valamint a bőr, a haj, a köröm megfelelő állapotához is hozzájárulnak. Ha valamilyen vitamin hiányzik a szervezetünkből, azt olyan tünetek kísérhetik, mint a fakó bőr, töredezett haj, gyenge körmök, de ide sorolható a fáradékonyság vagy a csökkent koncentráció is.

Vannak vízben és zsírban oldódó típusok. A kettő közti különbséget a legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy a vízben oldódóakat vízzel, a zsírban oldódóakat étkezés előtt célszerű bevenni. Egyes vitaminok szedését kúraszerűen javasolják, másokat akár naponta is szedhetünk. De hogy mit, mikor és mivel érdemes beszedni, hogy külön-külön vegyük be a különböző vitaminokat, vagy válasszunk egy komplex készítményt, és egyáltalán, melyiket – ezekről a kérdésekről igencsak megoszlanak a vélemények. Nehéz eldönteni, hogy a rengeteg ellentétes vélemény közül melyikre alapozzunk. Egy dolog viszont biztos: ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, akkor máris sokat teszünk, hogy a vitaminszintünk megfelelő legyen.

És hogy ehhez miket érdemes enni? Az alábbiakban összefoglaljuk néhány fontos vitamin szerepét („feladatát”) és azt, hogy milyen ételek fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Vitaminkisokos

  • A-vitamin: A látásért, a szem, a bőr, valamint a csontok, a fogak egészségéért felelős.
    Forrásai: máj, tojás, hal, tej, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, spenót
  • B1-vitamin (thiamin): Az idegrendszer egészségéért felelős.
    Forrásai: sertéshús, szója, paradicsom, spenót
  • B2-vitamin (riboflavin): Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, valamint fontos szerepe van a vérképzésben.
    Forrásai: tejtermékek, zöld leveles zöldségek, gabonafélék
  • B3-vitamin (niacin): Az egészségesen működő idegrendszerért felelős.
    Forrásai: marha- és csirkehús, rákfélék, avokádó, mogyoró, paradicsom, spenót
  • B6-vitamin: Szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben, javítja a hangulatot és az alvás minőségét.
    Forrásai: csirkehús, tofu, banán, hal, görögdinnye, hüvelyesek
  • B12-vitamin: A zsír- és aminosavak anyagcseréjében van szerepe, valamint a vörösvérsejt-képződéshez is hozzájárul.
    Forrásai: tejtermékek és húsok (marha, sertés és szárnyas, halak egyaránt), tojás
  • C-vitamin: Az immunrendszert erősítő antioxidáns, a sejtmegújulásban is fontos szerepe van.
    Forrásai: paprika, narancs, brokkoli, spenót, paradicsom
  • D-vitamin: Immunerősítő, valamint segíti a kalcium és a foszfor felszívódását.
    Forrásai: tojássárgája, tonhal, máj
  • E-vitamin: A sejtek falának stabilizálásában és a megújulásban is szerepet játszó antioxidáns.
    Forrásai: magvak, avokádó, tofu, teljes kiőrlésű gabona
  • K-vitamin: A normál vérképzésben van szerepe.
    Forrásai: brokkoli, kelbimbó, máj, zöld leveles zöldségek

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.