Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zöldség

5 variáció padlizsánra - ahogy még biztos nem próbáltad!

5 variáció padlizsánra - ahogy még biztos nem próbáltad!
A mediterrán térségben és a Balkánon ezernyi módot ismernek a török paradicsomnak és tojásgyümölcsnek is nevezett zöldségféle elkészítésére. Nálunk is népszerű a grillezett és töltött padlizsán, a zakuszka, a muszaka vagy a ratatouille. Görgess tovább, ha másra vágysz!

1. Padlizsánkrém szendvicsre és grillhúsokhoz

Csavaros befőttesüvegben tedd a hűtőbe, hogy mindig kéznél legyen.

Bolgár padlizsánkrém (Kjopolu)

Hozzávalók 4 személyre

1-2 db padlizsán (kb. 75 dkg)
2 db zöld színű paprika
1 db húsos paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3-4 ek olívaolaj
1-2 ek borecet
1 ek citromlé

bors

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hosszában félbevágott padlizsánt és paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben jól megsütjük 20-25 perc alatt, majd hűlni hagyjuk.

2. Közben a leforrázott paradicsomot apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy összezúzzuk. A megmosott, lerázott petrezselyem leveleit lecsipkedjük és finomra aprítjuk.

3. A kihűlt sült padlizsán, valamint paprika húsát a héjról egy tálba kaparjuk, és pépesre szétnyomkodjuk. Evőkanalanként beledolgozzuk az olívaolajat és az ecetet, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, a citromlével ízesítjük, és összeforgatjuk.

Bolgár padlizsánsaláta recept >>>

Padlizsánkrémes receptek >>>

Padlizsánsaláta receptek >>>

2. Könnyű ebéd vagy meleg vacsora

Kiskukták és kezdő konyhatündérek is megsüthetik. Amilyen egyszerű, olyan finom!

Padlizsános röszti

Hozzávalók 4 személyre

2 db nagy padlizsán

2 db tojás
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
fekete bors
zsemlemorzsa a bundázáshoz
olaj a sütéshez

Elkészítés

1. A meghámozott padlizsánt lereszeljük vagy késes aprítógépben összeturmixoljuk, majd megsózzuk és állni hagyjuk 10 percig. Közben a tojásokat habosra keverjük, a megmosott, lerázott petrezselymet finomra vágjuk, a megtisztított fokhagymát összezúzzuk.

2. A kinyomkodott padlizsánt összeforgatjuk a liszttel, a darával, a tojással és a petrezselyemmel. A keveréket a fokhagymával, sóval és frissen tört vagy őrölt borssal fűszerezzük.

3. A masszából vizes kézzel lapos lepénykéket formázunk, és mindet a tányérra szórt zsemlemorzsába nyomkodjuk. Végül a felforrósított bő olajban kisütjük, és rácson vagy konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Ízlés szerint paradicsomos mártogatóssal vagy pirospaprikával és sóval ízesített joghurttal kínáljuk.

3. Magyarosra hangolva

Húsmentes, de a pirospaprika hiányzik belőle! Tojásos nokedli illik hozzá.

Padlizsánpörkölt

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg padlizsán
1 fej hagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj

bors
édes-nemes pirospaprika

Elkészítés

1. A megmosott, megtisztított padlizsánt pörkölthús méretű kockákra vágjuk. A pörköltalaphoz a megtisztított hagymát apróra vágjuk. A leforrázott paradicsom héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát felkarikázzuk.

2. Egy kevés felhevített olajon a hagymát üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a padlizsánt, és időnként óvatosan átkeverve megpároljuk. Kenyérrel kínáljuk.

Padlizsánpörkölt receptek >>>

Tojásos nokedli receptek >>>

4. Variálható köret

Beillik főételnek, ráadásul cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Padlizsános bulgur

Hozzávalók 4 személyre

40 dkg padlizsán
2 fej közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg bulgur
2 tk só
1 tk frissen őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés

1. A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk, és állni hagyjuk kb. 30 percig. A keletkezett keserű levet kiöntjük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a megtisztított hagymát felkockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy összezúzzuk.

3. A bulgur felét egyenletesen egy tűzálló tálba szórjuk. Rászórjuk a hagyma felét, majd eloszlatjuk rajta a fokhagyma felét, és a finoman kinyomkodott padlizsán felét. Meghintjük 1 tk sóval és a bors felével, megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal, majd megismételjük a rétegezést.

4. A padlizsános bulgurt megöntözzük 5 dl vízzel, és lefedve sütjük 10 percig. Ezután lazán átkeverjük, és további 5-10 percig sütjük. Akkor jó, ha felitta a levét.

5. Mártogatós zöldségekhez

Éhségűző finomság napközben bármikor, vagy egészséges bulikaja este.Hozzávalók 4 személyre

2 gerezd fokhagyma
3 db padlizsán
4 ek szezámpaszta (tahini)
1 ek citromlé
2 ek olívaolaj
3 ek aprított petrezselyem

bors

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra vagy a maximumra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A megtisztított fokhagymagerezdeket felszeleteljük, és a padlizsánokon ejtett hosszanti bevágásokba dugjuk.

2. A megspékelt padlizsánokat az előmelegített sütő középső részébe tolt rácson sütjük kb. 40 percig, majd hűlni hagyjuk.

3. A kihűlt padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket egy tálba kaparjuk és fakanállal pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a szezámpasztát, a citromlét, az olívaolajat és a petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összeforgatjuk.

Padlizsános mártogatós receptek >>>

A 150 legjobb padlizsános recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.