A nálunk leginkább elterjedt gyökérzeller mellett ismerünk metélő- vagy levélzellert, illetve szárzellert (halványító zellert). A gyökér- és a levélzeller levelei, gumója, magjai különösen fűszeres, édeskés ízűek. A gumónak barnás, fás a kérge és világos a húsa - a nagyobbak túl rostosak, fásak, ezeket - különleges aromájuk miatt - levesbe érdemes főzni.
Innen származnak:
Vad változata a mérsékelt övön és a szubtrópusokon mindenütt megél, nemesítéséből származik a kiskertek gyökér- és halványító zellere. A zellergumó a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mi az ókori rómaiaknak köszönhetjük megjelenését. A szárzellert a kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, és ma is fontos eleme a konyhájuknak.
Egészségesek, mert...
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat, B- C- és E-vitamint tartalmaz. Vértisztító, vizelethajtó, étvágycsökkentő hatása ismert, jó reuma és köhögés ellen. A népi gyógyászat vágykeltő tulajdonsága miatt szintén kedveli.
A szárzellernek alacsony az energiatartalma, ezért diétához ajánlott: 10 dkg szárzeller csak 20 kalóriát tartalmaz. Bár ez a fajta nem képez gumót, a leveleiben rengeteg nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B- és C-vitamin van.
Felhasználásuk:
A zellergumót és a leveleket a húslevesbe egészben tedd, majd ha megfőtt, a tálalás előtt távolítsd el. Fűszerezheted vele a húsleveshez, sülthöz tálalt mártást, de teheted zöldséglevesbe, egytálételekbe, a zsenge gumókból készülhet krémleves is.
Fűszerkeverékekbe szárított leveleit és magjait őrlik porrá.
Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója.
Cukros-ecetes lében tartósíthatod,leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll.
A szárzeller ropogós levélnyeleit érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva salátákba, vagy egészben kínáld más zöldségekkel együtt, amelyekhez mártogatós szószokat tálalhatsz. Csak a vastagabb részeit kell megpárolnod, például remek zöldséges rakott ételbe, vagy finom leves készülhet belőle. Jellegzetes, intenzív íze miatt kevésbé kell fűszerezni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.