Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A magyar konyha alapvetése a gumószeller mellett, ismerd meg a halványító és a levélzellert, készíts belőlük krémlevest vagy ízesítsd vele a krumplipürét!

A nálunk leginkább elterjedt gyökérzeller mellett ismerünk metélő- vagy levélzellert, illetve szárzellert (halványító zellert). A gyökér- és a levélzeller levelei, gumója, magjai különösen fűszeres, édeskés ízűek. A gumónak barnás, fás a kérge és világos a húsa - a nagyobbak túl rostosak, fásak, ezeket - különleges aromájuk miatt - levesbe érdemes főzni.

Innen származnak:

Vad változata a mérsékelt övön és a szubtrópusokon mindenütt megél, nemesítéséből származik a kiskertek gyökér- és halványító zellere. A zellergumó a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mi az ókori rómaiaknak köszönhetjük megjelenését. A szárzellert a kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, és ma is fontos eleme a konyhájuknak.

Egészségesek, mert...

A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat, B- C- és E-vitamint tartalmaz. Vértisztító, vizelethajtó, étvágycsökkentő hatása ismert, jó reuma és köhögés ellen. A népi gyógyászat vágykeltő tulajdonsága miatt szintén kedveli.

A szárzellernek alacsony az energiatartalma, ezért diétához ajánlott: 10 dkg szárzeller csak 20 kalóriát tartalmaz. Bár ez a fajta nem képez gumót, a leveleiben rengeteg nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B- és C-vitamin van.

Felhasználásuk:

A zellergumót és a leveleket a húslevesbe egészben tedd, majd ha megfőtt, a tálalás előtt távolítsd el. Fűszerezheted vele a húsleveshez, sülthöz tálalt mártást, de teheted zöldséglevesbe, egytálételekbe, a zsenge gumókból készülhet krémleves is.

Fűszerkeverékekbe szárított leveleit és magjait őrlik porrá.

Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója.

Cukros-ecetes lében tartósíthatod,leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll.

A szárzeller ropogós levélnyeleit érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva salátákba, vagy egészben kínáld más zöldségekkel együtt, amelyekhez mártogatós szószokat tálalhatsz. Csak a vastagabb részeit kell megpárolnod, például remek zöldséges rakott ételbe, vagy finom leves készülhet belőle. Jellegzetes, intenzív íze miatt kevésbé kell fűszerezni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.