Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Zöldség

Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó

Édes, zsenge, ropogós. Nyersen és főzve is finom, és nem csak levesnek és főzeléknek készíthető. Érdekességek és receptek a borsók körül.

A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik. Nálunk legismertebb a zsenge borsó, és mostanában kezd népszerű lenni a cukorborsó, mely - mint azt neve is sejteti - a legédesebbet valamennyi közül.

A zöldborsó sajnos igen rövid ideig tartható el. Pár napig héjában, hűtőszekrényben eláll, de jól fagyasztható is - természetesen ekkor már pucolva, blansírozva érdemes elrakni!

A zsenge borsó hüvelyét felpattintjuk, és a ki zöld golyókat kivesszük, és azokat használjuk fel. Levesekhez az ép hüvelyekből szokás néhány darabot belefőzni, majd tálalás előtt kidobni.

A cukorborsó (nemzetközi neve: mange-tout, ami arra utal, hogy az egészet meg lehet enni) hüvelye igen zsenge, fogyasztható, ezért csak "szálkátlanítják", és a két végét levágják.

A zöldborsó puhára főzése - a látszat ellenére - nagy figyelmet igénylő feladat, ugyanis egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.