A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Érdekességek

5 dolog a sárgadinnyéről, amit jó, ha tudsz a szezonban!

sárgadinnye
Végre itt a sárgadinnye szezonja! Mutatunk pár dolgot, amit érdemes tudni róla, a végén pedig hasznos tippeket is adunk.

Nem csak gyümölcs, gyógynövény is

Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A tápanyagtartalma jóval jelentősebb, mint a „görög” társáé. Tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm) és vitaminokat (A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin) is. Az jelentős egészségügyi hatását leginkább a magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, jótékony hatást vált ki vékony és vastagbélgyulladáskor is.

Többféle van belőle

Sárgadinnyéből nem csak egyféle létezik. Általában két alaptípusba sorolják a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. Ne lepődjünk tehát meg, ha többféle dinnyével találkozunk.

Beilleszthető a főétkezésekbe

Mivel magas a szénhidráttartalma, ezért beilleszthető a főétkezésekbe is, például előételként pármai sonkával, vagy készíthető belőle leves is. Elég magas a cukortartalma, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.

Így érdemes választani

A sárgadinnyénél sem mindegy, hogy elég érett-e. Ha mézédes gyümölcsre vágyunk, a következő praktikákat vethetjük be a kiválasztásnál:

  • Először is jól vegyük szemügyre! Olyat válasszunk, amely nem sérült, nincs rajta zúzódás, puha folt vagy repedés.
  • Fontos a súlya is! Az a jó jel, hogyha a méretéhez képest nehezebb, mint, amire számítunk.
  • Ezután jöhet a szaglás, minél intenzívebben érezzük a sárgadinnye édes illatát, annál érettebb a gyümölcs.
  • És végül a tapintás sem maradhat el. A dinnye tetején, a kocsánynál, ha benyomjuk, lágyabbnak kell lennie, mint például középen.

Tippek szeleteléshez

Ha hazavittük a megfelelő darabot, már csak egy feladat maradt. A felszeletelése, ami bizony nem mindig könnyű, főleg, ha az ember még nem gyakorlott a témában. Az alábbi videóban profiktól kaphatunk remek ötleteket különböző dinnyék felszeleteléséhez.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.