Kedvedre kísérletezhetsz a kombinációkkal, de a semleges ízűekhez mindig adj egy karaktereset: pl. az ömlesztettek mellé kemény cheddar, gruyère, comté vagy hegyi fajtákat, a trappistát pedig bolondítsd meg kék- vagy füstölt sajttal, camembert-rel. Annál izgalmasabb lesz a leves, minél többféle sajt kerül bele. Beleolvaszthatod a hűtőben szomorkodó, szendvicsre már nem kívánkozó maradékokat is.
A kemény sajtokat reszeld le, a lágyabbakat vágd nagyobb kockákra, a tömlőseket egyszerűen nyomd a levesbe. A főzés során vedd figyelembe, hogy a kemény, illetve alacsony zsírtartalmú fajták nehezebben olvadnak!
A savas összetevők megkönnyítik a leves kikanalazását a tányérból, mert ezektől az olvasztott sajt kevésbé húz majd szálakat.
Legjobb a házi zöldség- vagy húsalaplé, de tökéletes a leszűrt zöldség- vagy húsleves is. Amennyiben leveskockából készíted, mesterséges ízfokozóktól menteset válassz, máskülönben érződhet a nátrium-glutamát. A luzerni sajtlevest vízzel elkevert tejjel öntik fel, a holland sajtlevesbe csak tej kell.
A sót elfelejtheted, de a zöldfűszerekkel nem kell spórolnod. Használj ízlésed szerint fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet, csombort, majoránnát, koriandert, tárkonyt, továbbá tehetsz a levesbe fekete, fehér, szegfű- vagy Cayenne-borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Jól mutat a tetején snidling.
A legegyszerűbb megoldás a levesgyöngy, a zacskós crostini, a tortilla chips vagy a puha kiflivég. Klasszikus betét a pirított kenyérkocka és a fűszervajon pirított bagettszelet, de megszórhatod a levest pirított tört dióval, mogyoróval, szeletelt mandulával, len-, szezám- és tökmaggal, továbbá feldobhatod felkarikázott póréhagymával vagy kis brokkolirózsákkal. Sűrű leves esetén kiváló kísérő a pirított bacon és sonka vagy akár a füstölt lazac és oldalas.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.