Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Érdekességek

Miért kell szoba-hőmérsékletű tojást használni? Szemmel látható lesz a különbség sütéskor

Shutterstock
Biztosan találkoztál már legalább egyszer olyan recepttel, amiben a hozzávalólista nemcsak azt adta meg, milyen alapanyagok kellenek az adott étel elkészítéséhez, hanem arra is kitért, milyen hőmérsékletűek legyenek az összetevők. Nem mindegy ugyanis, hogy hideg vagy szoba-hőmérsékletű élelmiszerekkel dolgozunk.

Az jól tudjuk, hogy a pitetésztához például jéghideg alapanyagokra van szükség. A vajnak és a víznek is hidegnek kell lennie, hogy omlós legyen a végeredmény. Ezzel szemben vannak olyan esetek, amikor épp a szoba-hőmérsékletű hozzávalóktól lesz ízletes és megfelelő állagú az étel. 

Egyes receptekben hideg, másokban szoba-hőmérsékletű alapanyagokat kel használni
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért nem mindegy, hogy hideg vagy szoba-hőmérsékletű tojást használsz

A hideg tojás viszkózusabb, vagyis sokkal nehezebb elkeverni egyrészt a fehérjét a sárgájával, másrészt az egész tojást a többi hozzávalóval. Az alapanyagok jobb vegyülése simább, lazább és egyenletesebb tésztát eredményez. Emellett ha a tojás túl hideg, a zsiradék megszilárdulhat, ami megakadályozhatja a megfelelő emulgeálást, ettől sűrű, tömör és egyenetlen textúrájú lesz a tészta. 

A sütés művészetét a tudománnyal ötvöző Half Batch Baking Instagram-oldalán közzétett videóban szemmel látható a hideg és a szoba-hőmérsékletű tojás közti különbség, ahogyan az is, mennyire más végeredményt kaphatunk sütéskor. 

Hogyan lesz egy perc alatt szoba-hőmérsékletű a tojás? 

Ha a recept a szoba-hőmérsékletű alapanyag használatát írja elő, de ezt későn veszed észre, még akkor sincs veszve semmi. Ha nincs fél órád, hogy a konyhapulton hagyd kissé felmelegedni a tojásokat, tedd azokat egy tálba, és önts rájuk meleg vizet, és hagyd ebben 10-15 percig. Ha pedig a tojásokat szét kell választani, akkor a sárgáját és a fehérjét is tedd egy-egy kis tálkába, amit helyezz bele egy nagyobb, meleg vízzel megtöltött edénybe, és így hagyd állni negyedórát. 

Receptek, amelyek jobbak lesznek szoba-hőmérsékletű tojással

Azokban a receptekben, ahol a tojást egészben vagy szétválasztva, cukorral kell habbá verni – szuflék, piskóták vagy például a habcsók esetében – jobb, ha szoba-hőmérsékletű tojásokat használunk. Ezeknek nagyobb lesz a térfogata, ami segíti a tészta megemelkedését. 

(Forrás)

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.