Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Miért kell szoba-hőmérsékletű tojást használni? Szemmel látható lesz a különbség sütéskor

Shutterstock
Biztosan találkoztál már legalább egyszer olyan recepttel, amiben a hozzávalólista nemcsak azt adta meg, milyen alapanyagok kellenek az adott étel elkészítéséhez, hanem arra is kitért, milyen hőmérsékletűek legyenek az összetevők. Nem mindegy ugyanis, hogy hideg vagy szoba-hőmérsékletű élelmiszerekkel dolgozunk.

Az jól tudjuk, hogy a pitetésztához például jéghideg alapanyagokra van szükség. A vajnak és a víznek is hidegnek kell lennie, hogy omlós legyen a végeredmény. Ezzel szemben vannak olyan esetek, amikor épp a szoba-hőmérsékletű hozzávalóktól lesz ízletes és megfelelő állagú az étel. 

Egyes receptekben hideg, másokban szoba-hőmérsékletű alapanyagokat kel használni
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért nem mindegy, hogy hideg vagy szoba-hőmérsékletű tojást használsz

A hideg tojás viszkózusabb, vagyis sokkal nehezebb elkeverni egyrészt a fehérjét a sárgájával, másrészt az egész tojást a többi hozzávalóval. Az alapanyagok jobb vegyülése simább, lazább és egyenletesebb tésztát eredményez. Emellett ha a tojás túl hideg, a zsiradék megszilárdulhat, ami megakadályozhatja a megfelelő emulgeálást, ettől sűrű, tömör és egyenetlen textúrájú lesz a tészta. 

A sütés művészetét a tudománnyal ötvöző Half Batch Baking Instagram-oldalán közzétett videóban szemmel látható a hideg és a szoba-hőmérsékletű tojás közti különbség, ahogyan az is, mennyire más végeredményt kaphatunk sütéskor. 

Hogyan lesz egy perc alatt szoba-hőmérsékletű a tojás? 

Ha a recept a szoba-hőmérsékletű alapanyag használatát írja elő, de ezt későn veszed észre, még akkor sincs veszve semmi. Ha nincs fél órád, hogy a konyhapulton hagyd kissé felmelegedni a tojásokat, tedd azokat egy tálba, és önts rájuk meleg vizet, és hagyd ebben 10-15 percig. Ha pedig a tojásokat szét kell választani, akkor a sárgáját és a fehérjét is tedd egy-egy kis tálkába, amit helyezz bele egy nagyobb, meleg vízzel megtöltött edénybe, és így hagyd állni negyedórát. 

Receptek, amelyek jobbak lesznek szoba-hőmérsékletű tojással

Azokban a receptekben, ahol a tojást egészben vagy szétválasztva, cukorral kell habbá verni – szuflék, piskóták vagy például a habcsók esetében – jobb, ha szoba-hőmérsékletű tojásokat használunk. Ezeknek nagyobb lesz a térfogata, ami segíti a tészta megemelkedését. 

(Forrás)

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.