Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Praktikus

6 tudományosan bizonyított konyhai trükk, ami segíti a főzést

tészta
A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

1. Így nem ragad össze a tészta

A tésztát forrásban lévő vízben kell főzni, ez tény. Talán azt gondolnánk, hogy a hőfok miatt, de nem! Miután a tészta a vízbe kerül, a keményítőtartalma gyorsan a főzővízbe jut és emiatt ragacsossá válik. Ha viszont a víz forrásban marad, mozgásban tartja a tésztát, és megelőzi az összetapadást. Tehát érdemes ügyelni rá, hogy végig forrjon a víz, amíg készül a tészta.

2. A gomba és a víz kérdése

Gyakran hallani, hogy a gombát nem szabad megmosni, mert magába szívja a vizet és emiatt elveszíti a ruganyosságát. A tudományos igazság azonban az, hogy bár a gomba valóban magába szív némi vizet, ez nagyon minimális mennyiség, a tömegének csupán a két százaléka. Ez pedig azt jelenti, hogy fél kilogramm gomba esetén mindössze másfél teáskanálnyi vízről van szó, ami ráadásul távozik is belőle, ha fél percnél tovább főzzük, úgyhogy biztosan nem fog rontani az állagán.

3. Szódabikarbónás trükk

Remek ötlet, ha egy csipet szódabikarbónát szórunk a hagymára karamellizálás előtt, ugyanis minél magasabb a pH-érték, annál gyorsabban lezajlanak a kémiai reakciók a hagymában, és annál gyorsabban elkészül. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy fél kiló hagymához ne tegyünk negyed teáskanálnál több szódabikarbónát, mivel akkor nem lesz ropogós a végeredmény.

4. Ezért fontos a forralt tej

Több tésztareceptben is találkozhatunk olyan instrukcióval, hogy forraljuk fel a tejet, ám megeshet, hogy ezt feleslegesnek tartjuk, ezért csak sima tejet használunk. Pedig érdemes időt szánni rá, mert fontos lépés a végeredmény szempontjából. A forralás során ugyanis széttöredeznek a tejben található savó fehérjéi. Ha ez nem történik meg, akkor gyengülhet a tésztában található gluténváz és könnyen előfordulhat, hogy a tésztánk nem kel meg rendesen.

5. Kerüljük el a kiszáradást

Blansírozás során a zöldségeket forró, lobogó vízbe mártjuk, majd visszahűtjük őket. Ettől ropogósak maradnak és megőrzik a színüket. A hőkezelés után a zöldségek értelemszerűen gőzölgően forrók, ami azonban azt is jelenti, hogy nedvességet veszítenek. Megelőzhetjük a kiszáradást és a ráncosodást, ha a forró vízből kivéve azonnal vajat vagy olívaolajat keverünk hozzájuk, így vízzáró réteget képzünk a felületükön.

6. Áztassuk be az epret

Az eper nagyon finom és egészséges, hátránya azonban, hogy gyorsan megromlik. Ezen segíthetünk, ha vásárlás után meleg vízbe áztatjuk. Ebben az esetben ugyanis hosszabb ideig eltarthatóvá válik, és a penészesedés folyamata is lelassul. Az optimális idő és hőmérséklet 30 másodperc 50 fokos vízben.

TIPIKUS FŐZÉSI HIBÁK, AMIKET SOKAN ELKÖVETNEK>>>

6 HIBA, AMIT TÉSZTAFŐZÉS KÖZBEN MINDENKI ELKÖVET>>>

10 ALAPFOGALOM FŐZÉSHEZ, AMIT NEM ÁRT, HA ISMERSZ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.