Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

9 hiba, amit mindenki elkövet tésztafőzéskor

9 hiba, amit mindenki elkövet tésztafőzéskor
Egy tál gőzölgő, friss tésztánál nincs finomabb. Tésztaimádóknak nem számít, hogy paradicsomos vagy tejszínes szósz kerül rá, a lényeg maga a tészta. Bár elkészítése egyszerű, biztosan előfordult már veled is, hogy keményen vagy ragacsos masszaként vetted ki a főzővízből – minden azon múlik, hogyan készíted el. Íme néhány tésztafőzési hiba és tippek, hogyan küszöböld ki a bakikat.

TÚL KICSI FŐZŐEDÉNYT VÁLASZTASZ

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Tésztafőzéskor mindig a legnagyobb fazékhoz nyúlj, hiszen legalább 5-6 liter vízre lesz szükség. Ha nagy edényt választasz, akkor a tésztát sem kell eltörnöd, hogy beleférjen. (Egyébként sem kell: ha csavaró mozdulattal teszed a vízbe a spagettitésztát, egy idő után szépen magától belecsúszik a vízbe.) Miért ne főzz tésztát kis edényben? Azért, mert kisebb edénybe kevesebb vizet kap a tészta főzéskor, emiatt pedig több keményítő lesz a vízbe, amitől a tészta ragacsos lesz. A biztonság kedvéért akkor is válassz nagy lábast, ha csak kevés tésztát főzöl.

Ha csavaró mozdulattal teszed a vízbe a spagettitésztát, egy idő után szépen magától belecsúszik a vízbe/ Fotó: Shutterstock
Ha csavaró mozdulattal teszed a vízbe a spagettitésztát, egy idő után szépen magától belecsúszik a vízbe/ Fotó: Shutterstock

VAKON KÖVETED AZ ELKÉSZÍTÉSI JAVASLATOT

Igen, sajnos a szabálykövetés sem mindig jó. Bár a tészta zacskóján, dobozán olvasható javaslatok hasznosak lehetnek, azért el lehet térni a gyártó ajánlásától. A tésztafőzésénél hallgatni kell az ösztönökre! Ne hagyd abba a főzést csak azért, mert a leírás szerint 10 perc alatt elkészül; ez csak javaslat, nem kőbe vésett szabály. Egyébként a legjobb, ha néhány perc után megnézed a tésztát, és az állagától függően főzöd tovább úgy, hogy kb. fél percenként újra és újra ellenőrzöd. Macerás, de biztos módszer. Ne feledd: a kemény tésztát tovább tudod főzni, de a pépeset már nem tudod ehetővé varázsolni.

ZSIRADÉKOT TESZEL A VÍZBE

A tészta – különösen a teljes kiőrlésű – friss zöldségekkel, fűszerekkel a mediterrán konyha alapja, egészséges étel, amit kötelező beépíteni az étrendbe. Ha a tésztafőző vízbe olajat teszel, nem csak a haskörfogatodat növeled, hanem gondoskodsz róla, hogy a tészta elveszítse finom keményítő ízét. Az olaj hatására ráadásul a tészta csúszóssá válik, a szósz nem tapad hozzá, és így ízetlen lesz a végeredmény.

NEM TESZEL SÓT A FŐZŐVÍZBE

A tésztafőzés alapszabálya, hogy mindig sós vízbe kell a tésztát tenni. Talán azért, mert mindenki igyekszik egészségesebben élni és a sót ellenségnek kiáltották ki az elmúlt években, talán csak lustaság, de bizony sokszor kimarad a főzővízből. Sózd meg bőségesen a vizet, nem elég egy csipetnyi! Ne aggódj a nátriumszinted miatt: a tészta nem szívja magába a só nagy részét, csak megakadályozza, hogy nyálkás legyen.

A só megakadályozza, hogy a tészta nyálkás legyen/ Fotó: Shutterstock
A só megakadályozza, hogy a tészta nyálkás legyen/ Fotó: Shutterstock

ELFELEJTED MEGKEVERNI A TÉSZTÁT

Nem elég beletenni a tésztát a vízbe és magára hagyni, "úgyis megfő" felkiáltással. Ha ugyanis a tészta az edény aljára kerül, összetapadhat és gumiszerű lesz. A hosszú tésztákat is meg kell keverni: amikor a spagettitészta főzés közben lesüllyed, alaposan keverd át, hogy minden darab egyenletes megfőjön és ne ragadjanak össze a szálak.

A FALNAK DOBOD A TÉSZTÁT

A palacsinta dobálva is megfordítható, ha megsült, és a keményre vert tojásfehérje sem esik le a földre, ha felfordítod a habüstöt. A tésztát viszont teljesen felesleges a falhoz dobni (a legenda szerint ha jó, akkor a falhoz tapad): ez a furcsa szokás nem árulja el neked, hogy megfőtt-e a tészta, viszont összekened a falat és ételt pazarolsz. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, elkészült-e a tészta, ha megkóstolod.

TÚL SOK TÉSZTÁT FŐZÖL

Nehéz eltalálni, hogy mennyi tésztát főzz meg, különösen, ha többen vagytok. A tészta viszont frissen jó: melegítve már ragacsos, gumiszerű lehet. Szárazon mérve 100 gramm tésztát számolj egy emberre, így biztosan mindenki jóllakik.

Ha kisebb edényben főzöl sok tésztát, több keményítő kerül a vízbe, amitől a tészta ragacsos lesz/ Fotó: Shutterstock
Ha kisebb edényben főzöl sok tésztát, több keményítő kerül a vízbe, amitől a tészta ragacsos lesz/ Fotó: Shutterstock

KIBORÍTOD A FŐZŐVIZET

Ha a tészta megfőtt, a főzővizet felhasználhatod szószok készítéséhez. A keményítőben gazdag víz fellazítja a sűrűbb szószokat, selymessé, krémesebbé teszik azokat. Ha főzővizet teszel a szószba, jobban bevonja a tésztát, hiszen a keményítő tapadósabbá teszi.

LEÖBLÍTED A TÉSZTÁT

A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy finom, házias ételt készíts, ezért ne tegyél hozzá semmilyen extra lépést – ami ráadásul csak ront a végeredményen. A főtt tésztát nem szabad vízzel leöblíteni. Egyszerűen csepegtesd le egy szűrőben, és add a szószhoz. Mint már fentebb írtuk, a tésztán lévő keményítőréteg megakadályozza, hogy a tészta ragacsossá váljon és azt, hogy a szósz rátapadjon.

Böngészd át tésztás receptválogatásainkat is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.