Finomfőzelék
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Laktató, egyszerű étel hétfőre: savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával

Ha nincs maradék hétvégéről, bizony nehéz helyzetben vagyunk a hétfői ebéddel, vacsorával. Jöjjön most a Vidék íze konyhájából egy nagyon egyszerűen elkészíthető, igazi téli finomság!

A savanyú káposzta az európai konyhák egyik legősibb és legkedveltebb alapanyaga, amely számos tradicionális étel alapja. Hagyományosan a téli hónapokban, amikor kevesebb friss zöldség állt rendelkezésre, a savanyú káposzta fontos szerepet játszott a vitaminpótlásban. Ha mindez nem lenne nyomós ok a fogyasztására, mellette szól még, hogy sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle főzelék, leves, töltött vagy rakott étel, de köretként is kiváló. Kellemes, savanykás íze jól passzol a nehezebb húsételekhez.  

Most egy nagyon egyszerű étel receptjét mutatjuk, amit akár már ma ebédre is elkészíthetsz. Íme a savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával:

  • Elkészítési idő: 50 perc
  • 1 adag: 650 kcal 
Savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók: 

  • 40 dkg csuszatészta 
  • 40 dkg savanyú káposzta 
  • 1 szál parasztkolbász 
  • 25 dkg húsos kolozsvári szalonna 
  • zsiradék 
  • só 

Elkészítés:

  1. Kifőzzük a tésztát a zacskón található útmutató alapján. Lecsepegtetjük, félretesszük.
  2. Kinyomkodjuk a káposztát, kicsit átvágjuk.
  3. Egy akkora serpenyőben, amelybe majd bele fog férni a tészta is, pici zsiradékon megpirítjuk a felkarikázott kolbászt. Kivesszük, félretesszük. A helyére rakjuk a felkockázott szalonnát, kevergetve megpirítjuk. Ezt is kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékra rárakjuk a savanyú káposztát, és sűrűn megkavarva, kis lángon megpároljuk.
  4. A tésztát rátesszük a megpárolt káposztára, végül hozzákeverjük a ropogósra sütött szalonnát és a kolbászt. 

A savanyú káposzta jótékony hatásai:

  • A savanyítás során probiotikumok (jó baktériumok) alakulnak ki. Ezek támogatják az emésztést, erősítik az immunrendszert, és biztosítják a bélflóra egészségét.
  • Gazdag C-vitaminban, ami segíti az immunrendszer működését, de B-vitaminokat is K-vitamint is bőségesen tartalmaz.
  • Könnyű, mégis laktató, így fogyókúrába is beilleszthető.
  • Elősegíti az emésztést és javítja a bélmozgást.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.