Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ajánló

A Nespresso bemutatja új organikus kávéját

Nespresso
A Nespresso bemutatta a KAHAWA ya CONGO organikus kávéját, amelynek újjászületése a márka egyedülálló kezdeményezésének köszönhető. A Reviving Origins program célja a kávétermelés fellendítése a komoly viszontagságoktól (például polgárháborúktól, gazdasági összeomlástól vagy környezeti katasztrófáktól) sújtott régiókban. A Reviving Origins égisze alatt előállított első organikus kávé, a KAHAWA ya CONGO alapanyaga a Kivu-tó vidékéről származik, ahol egy egykor virágzó kávékultúrát majdnem teljesen elpusztított az évtizedeken át dúló polgárháború és az ezzel járó gazdasági bizonytalanság.

A 2019 óta működő Reviving Origins program újra életre keltette már a kávétermelést Zimbabwe, Uganda, Kolumbia, Puerto Rico és legutóbb a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) vidékein, hogy az itteni különleges kávék szezonálisan megjelenhessenek a Nespresso fogyasztóinak csészéjében.

A Nespresso együttműködik a globális nonprofit TechnoServe szervezettel, az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID) és a Virunga Coffee/OLAM International kávékereskedő céggel, hogy Dél-Kivuban 2500 farmert segítve javítsák a kávé minőségét és terméshozamát, meghonosítsák a fenntartható gazdálkodási módszereket, és növeljék a termelők bevételeit. A Nespresso emellett azon is dolgozik, hogy a programot kiterjessze Észak-Kivura, ahol akár további 1700, organikus minősítéssel rendelkező farmer is részt vehet a munkában, 2026-ra pedig 8000 fölé emelkedhet a programban résztvevő kongói termelők száma.
1980-ban a kávé még Kongó második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak, de a 2000-es évek elejére a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a termelés visszaesett (körülbelül az egytizedére), és az iparág súlyos válságba került.

„Kivunak minden esélye megvan arra, hogy a világ legjobb kávétermelő vidékei közé tartozzon, ám az elmúlt években az itt élő emberek hihetetlenül nehéz helyzetbe kerültek. A Reviving Origins programunkban szorosan együttműködünk a kongói farmerekkel, hogy új életre keltsük a kávészektort, és Kivu újra a kivételes minőségű Arabica forrásává váljon, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek; emellett létfontosságú szociális támogatásokkal javítjuk a KAHAWA ya CONGO kávé mögött álló közösségek jólétét.” – mondta el Paulo Barone, a Nespresso Coffee Sustainability and Origins Development vezetője.

Paul Sabatine, az USAID kongói programjának igazgatója szerint: „Az, hogy a Nespresso és az USAID együttes erővel dolgozik a KDK kávészektorának felemelkedésén, hatalmas segítséget jelent a kongói termelőknek, akik ma már több és jobb minőségű kávét termelnek, így magasabb jövedelemre számíthatnak. Ennek a partnerségnek köszönhetően a közösségek komoly gazdasági fellendülésre számíthatnak egy olyan régióban, ahol a stabil jövedelem hiánya nagy feszültségeket szült. Örömmel készülünk a folyamatos együttműködésre a Nespresso-val, hogy közösen javíthassuk a farmerek megélhetését.”

Will Warshauer, a TechnoServe elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Ez a kávé a kongói farmerek hihetetlen szellemiségét jelképezi, akik rengeteg nehézséget legyőztek, hogy jobb jövőt építsenek családjaik számára. Miközben együtt dolgoztunk velük, hogy gyarapítsuk a termésüket, megfigyelhettük, hogy az elkötelezett felvásárlók, mint a Nespresso – akik magasabb árat fizetnek a jobb minőségért – akár emberek ezreinek életét is jobbra fordíthatják ezen a polgárháború sújtotta vidéken. Nagy jövőt jósolunk a kongói kávénak és a keményen dolgozó termelőknek.”

KIVUBAN ÚJ ÉLETRE KEL A KÁVÉ ÉS A KÖZÖSSÉG

Kivuban a polgárháború évtizedei miatt sok farmer hagyta el otthonát és ültetvényét, és a régió jelenleg is komoly gazdasági és egészségügyi nehézségekkel küzd. A kongói háztartások 58 százaléka még ma sem jut tiszta ivóvízhez, a gyermekek 15 százaléka pedig nem éri meg az ötéves kort, aminek elsődleges okai olyan (egyébként megelőzhető és kezelhető) betegségek, mint például a szennyezett vízzel terjedő kórokozók, az akut légúti fertőzések és a malária.

Ezért az Eastern Congo Initiative (ECI) nonprofit szervezettel együttműködve a Nespresso egymillió svájci frankot fordít arra, hogy 23 vízvételi helyet hozzon létre a régióban, valamint egy állandó betegelosztó központot és öt mobil klinikát létesítsen, amelyek évente 13 000 orvosi vizsgálatot végeznek el a helyiek körében, és segítik a kolera elleni küzdelmet, ami itt a legkomolyabb egészségügyi problémát jelenti.

A Reviving Origins eredményeihez a Nespresso egyedülálló, a kávétermelő országokban meghonosított fenntartható beszerzési modellje, a Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program teremt alapot, amelyben világszerte több mint 120 000 kávétermesztő farmer vesz részt. Öt év alatt (2019 és 2023 között) a Nespresso összesen 10 millió svájci frankot fektet a Reviving Origins program működésébe. A kongói kávé mellett most időszakos jelleggel megkóstolhatjuk a Reviving Origins programból származó ugandai, zimbabwe-i és kolumbiai kávét is, a program hosszútávú célja pedig az, hogy ezek a veszélyeztetett kávék bekerüljenek a Nespresso állandó kínálatába is.

KAHAWA ya CONGO: KONGÓ REMÉNYE

A Kongó keleti részén fekvő Kivu-tó partvidékének csapadékos, gazdag vulkanikus talaja ideális hely egy különleges Arabica-fajta termesztéséhez. Az itt élő kávétermelők organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és a növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. Ebből a természet és ember közötti összhangból született meg a KAHAWA ya CONGO kávékapszula.
További információk a Reviving Origins programról és a KAHAWA ya CONGO kávéról ITT találsz!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.