Bár egyre szélesebb a kapszulás kávék kínálata, sokan vannak, akik inkább szemes kávét vásárolnak. Ha te is közéjük tartozol, és néha úgy érzed, nem sikerült megőrizni a kávé ízét, aromáját, segítünk kideríteni, hogy mi lehet a hiba.
Minden kávé egyedi ízprofillal rendelkezik, és ezt a tökéletes ízvilágot óvjuk meg, amikor a kávénkat megfelelően tároljuk. A kávé ugyanis képes felszívni a környezetéből a kellemetlen szagokat, köszönhetően a koffein nitrogéntartalmának. Tartsd távol a kávét az erős szagú ételektől, például a fűszerektől vagy a hagymától.
Akár gyönyörű a csomagolása, akár egy minimalista barna zacskóban van, kísértést érzel, hogy az eredeti csomagolásban tárold a kávészemeket? Nem jó ötlet. A bolti csomagolás ugyanis csak addig megfelelő, amíg fel nem bontod. Miután felvágod a zacskót, a pörkölt kávészemek levegő kapnak, megkezdődik az oxidáció, és a kávészemek szépen lassan veszítenek aromájukból, színükből. Felbontás után ezért tedd a kávét légmentesen záródó edénybe, így hosszabb ideig friss marad. (Néhány bolti csomagolás már légmentesen visszazárható: ezekből távolítsd el a levegőt, mielőtt visszahúzod a simítózárat.)
Rendben, hogy szereted a változatosságot és nem mindig ugyanarra az ízélményre vágysz, de a szemes kávét kezeld úgy, mint egy frissen fogyasztandó élelmiszert. Vásárolj inkább kisebb kiszerelésű kávét, hiszen a nagyobb zacskók akár hetekig is kitartanak. Ezzel az a probléma, hogy a kávébab ennyi idő alatt a leggondosabb tárolás mellett is elveszíti frissességét, aromáját.
A babkávét hűvös, száraz, jól szellőző helyen, fénytől, hőtől, nedvességtől távol kell tárolni. Nem tesz jót neki a hűtőszekrény, ami nedves és tele van erős illatú ételekkel, amelyeket a szemek könnyedén magukba szívnak. Ráadásul a hűtőszekrény ajtajának kinyitásakor és bezárásakor tapasztalható állandó hőmérséklet-változás páralecsapódást okozhat a szemeken. Ha légmentesen záródó edényben, tasakban tartod a kávészemeket, akkor sem jelent semmi előnyt a hűtés, tehát teljesen felesleges. És mi a helyzet a polccal, ahol napfény éri, vagy esetleg közel van a tűzhely, a mosogatógép? Nos, a hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, ami viszont befolyásolja a kávé ízét és aromáját. Az oxidáció egy teljesen normális, elkerülhetetlen folyamat, de ügyelj arra, hogy gondatlan tárolással ne gyorsítsd fel.
Kényelmes megoldás, de sajnos jelentősen lerövidíti a kávé eltarthatóságát, ha nagyobb mennyiségű kávét ledarálsz. A legjobb, ha mindig csak annyit őrölsz meg, amennyit felhasználsz – ami persze nem könnyű. Kávéimádók számára „kötelező” szabály: a felbontott szemes kávét 15 órán belül használd fel, a megőrölt kávéból pedig 15 percen belül főzz nedűt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.