Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Praktikus

Erre az 5 dologra figyelj, ha szemes kávéból készíted a reggeli feketét

Nem szeretnél lemondani a kotyogóban készült kávédról? Esetleg olyan kávéfőződ van, amibe szemes kávé kell? Bármi is legyen a háttérben, ha babkávét vásárolsz, nem mindegy, hogyan tárolod.

Bár egyre szélesebb a kapszulás kávék kínálata, sokan vannak, akik inkább szemes kávét vásárolnak. Ha te is közéjük tartozol, és néha úgy érzed, nem sikerült megőrizni a kávé ízét, aromáját, segítünk kideríteni, hogy mi lehet a hiba.

Coffee,Beans,,Glass,Jar,With,Coffee,,Kitchenware.,Modern,Kitchen,Backdrop
Sokan imádják a friss kávészemeknek finom, aromás illatát / Fotó: Shutterstock

1. Nem jó helyen tárolod a kávét

Minden kávé egyedi ízprofillal rendelkezik, és ezt a tökéletes ízvilágot óvjuk meg, amikor a kávénkat megfelelően tároljuk. A kávé ugyanis képes felszívni a környezetéből a kellemetlen szagokat, köszönhetően a koffein nitrogéntartalmának. Tartsd távol a kávét az erős szagú ételektől, például a fűszerektől vagy a hagymától.

2. A kávét felbontás után a zacskójában hagyod

Akár gyönyörű a csomagolása, akár egy minimalista barna zacskóban van, kísértést érzel, hogy az eredeti csomagolásban tárold a kávészemeket? Nem jó ötlet. A bolti csomagolás ugyanis csak addig megfelelő, amíg fel nem bontod. Miután felvágod a zacskót, a pörkölt kávészemek levegő kapnak, megkezdődik az oxidáció, és a kávészemek szépen lassan veszítenek aromájukból, színükből. Felbontás után ezért tedd a kávét légmentesen záródó edénybe, így hosszabb ideig friss marad. (Néhány bolti csomagolás már légmentesen visszazárható: ezekből távolítsd el a levegőt, mielőtt visszahúzod a simítózárat.)

3. Egyszerre több zacskó kávét is kibontasz

Rendben, hogy szereted a változatosságot és nem mindig ugyanarra az ízélményre vágysz, de a szemes kávét kezeld úgy, mint egy frissen fogyasztandó élelmiszert. Vásárolj inkább kisebb kiszerelésű kávét, hiszen a nagyobb zacskók akár hetekig is kitartanak. Ezzel az a probléma, hogy a kávébab ennyi idő alatt a leggondosabb tárolás mellett is elveszíti frissességét, aromáját.

Freshly,Opened,Coffee,Bean,Bag.
Néhány zacskó már légmentesen visszazárható /Fotó: Shutterstock

4. A hűtőben vagy napos helyen tárolod a kávét

A babkávét hűvös, száraz, jól szellőző helyen, fénytől, hőtől, nedvességtől távol kell tárolni. Nem tesz jót neki a hűtőszekrény, ami nedves és tele van erős illatú ételekkel, amelyeket a szemek könnyedén magukba szívnak. Ráadásul a hűtőszekrény ajtajának kinyitásakor és bezárásakor tapasztalható állandó hőmérséklet-változás páralecsapódást okozhat a szemeken. Ha légmentesen záródó edényben, tasakban tartod a kávészemeket, akkor sem jelent semmi előnyt a hűtés, tehát teljesen felesleges. És mi a helyzet a polccal, ahol napfény éri, vagy esetleg közel van a tűzhely, a mosogatógép? Nos, a hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, ami viszont befolyásolja a kávé ízét és aromáját. Az oxidáció egy teljesen normális, elkerülhetetlen folyamat, de ügyelj arra, hogy gondatlan tárolással ne gyorsítsd fel.

5. Egyszerre megőrölsz egy egész zacskó kávét

Kényelmes megoldás, de sajnos jelentősen lerövidíti a kávé eltarthatóságát, ha nagyobb mennyiségű kávét ledarálsz. A legjobb, ha mindig csak annyit őrölsz meg, amennyit felhasználsz – ami persze nem könnyű. Kávéimádók számára „kötelező” szabály: a felbontott szemes kávét 15 órán belül használd fel, a megőrölt kávéból pedig 15 percen belül főzz nedűt!


 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.