Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Erre az 5 dologra figyelj, ha szemes kávéból készíted a reggeli feketét

Nem szeretnél lemondani a kotyogóban készült kávédról? Esetleg olyan kávéfőződ van, amibe szemes kávé kell? Bármi is legyen a háttérben, ha babkávét vásárolsz, nem mindegy, hogyan tárolod.

Bár egyre szélesebb a kapszulás kávék kínálata, sokan vannak, akik inkább szemes kávét vásárolnak. Ha te is közéjük tartozol, és néha úgy érzed, nem sikerült megőrizni a kávé ízét, aromáját, segítünk kideríteni, hogy mi lehet a hiba.

Coffee,Beans,,Glass,Jar,With,Coffee,,Kitchenware.,Modern,Kitchen,Backdrop
Sokan imádják a friss kávészemeknek finom, aromás illatát / Fotó: Shutterstock

1. Nem jó helyen tárolod a kávét

Minden kávé egyedi ízprofillal rendelkezik, és ezt a tökéletes ízvilágot óvjuk meg, amikor a kávénkat megfelelően tároljuk. A kávé ugyanis képes felszívni a környezetéből a kellemetlen szagokat, köszönhetően a koffein nitrogéntartalmának. Tartsd távol a kávét az erős szagú ételektől, például a fűszerektől vagy a hagymától.

2. A kávét felbontás után a zacskójában hagyod

Akár gyönyörű a csomagolása, akár egy minimalista barna zacskóban van, kísértést érzel, hogy az eredeti csomagolásban tárold a kávészemeket? Nem jó ötlet. A bolti csomagolás ugyanis csak addig megfelelő, amíg fel nem bontod. Miután felvágod a zacskót, a pörkölt kávészemek levegő kapnak, megkezdődik az oxidáció, és a kávészemek szépen lassan veszítenek aromájukból, színükből. Felbontás után ezért tedd a kávét légmentesen záródó edénybe, így hosszabb ideig friss marad. (Néhány bolti csomagolás már légmentesen visszazárható: ezekből távolítsd el a levegőt, mielőtt visszahúzod a simítózárat.)

3. Egyszerre több zacskó kávét is kibontasz

Rendben, hogy szereted a változatosságot és nem mindig ugyanarra az ízélményre vágysz, de a szemes kávét kezeld úgy, mint egy frissen fogyasztandó élelmiszert. Vásárolj inkább kisebb kiszerelésű kávét, hiszen a nagyobb zacskók akár hetekig is kitartanak. Ezzel az a probléma, hogy a kávébab ennyi idő alatt a leggondosabb tárolás mellett is elveszíti frissességét, aromáját.

Freshly,Opened,Coffee,Bean,Bag.
Néhány zacskó már légmentesen visszazárható /Fotó: Shutterstock

4. A hűtőben vagy napos helyen tárolod a kávét

A babkávét hűvös, száraz, jól szellőző helyen, fénytől, hőtől, nedvességtől távol kell tárolni. Nem tesz jót neki a hűtőszekrény, ami nedves és tele van erős illatú ételekkel, amelyeket a szemek könnyedén magukba szívnak. Ráadásul a hűtőszekrény ajtajának kinyitásakor és bezárásakor tapasztalható állandó hőmérséklet-változás páralecsapódást okozhat a szemeken. Ha légmentesen záródó edényben, tasakban tartod a kávészemeket, akkor sem jelent semmi előnyt a hűtés, tehát teljesen felesleges. És mi a helyzet a polccal, ahol napfény éri, vagy esetleg közel van a tűzhely, a mosogatógép? Nos, a hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, ami viszont befolyásolja a kávé ízét és aromáját. Az oxidáció egy teljesen normális, elkerülhetetlen folyamat, de ügyelj arra, hogy gondatlan tárolással ne gyorsítsd fel.

5. Egyszerre megőrölsz egy egész zacskó kávét

Kényelmes megoldás, de sajnos jelentősen lerövidíti a kávé eltarthatóságát, ha nagyobb mennyiségű kávét ledarálsz. A legjobb, ha mindig csak annyit őrölsz meg, amennyit felhasználsz – ami persze nem könnyű. Kávéimádók számára „kötelező” szabály: a felbontott szemes kávét 15 órán belül használd fel, a megőrölt kávéból pedig 15 percen belül főzz nedűt!


 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.