Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ajánló

5 tipp, hogy mentsd át a nyarat a télbe!

Mára a szezonalitás megszűnt, minden zöldség-gyümölcs egész évben bármikor levehető a boltok polcairól. Az import árut félérett állapotban szedik le, és gyakran vegykezelik, hogy ne rohadjon meg a szállítás során. Ennek köszönhetően kevesebb ideje is van arra, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot szívjon magába, ezért gyakran az ízük sem olyan, mint a hazainak, ráadásul több vegyszert is tartalmaznak.

A legjobb, amit tehetünk, hogy szezonális gyümölcsből vásárolunk be, és amit nem falunk fel frissen, azt minél előbb befőzzük, így élvezni tudjuk a nyár ízeit télen is. Ráadásul, ha mi tesszük el, pontosan tudjuk, hogy mi került a lekvárba, ma már több lehetőségünk van, mint nagymamáink idejében.

Használhatjuk az ittaSzezon! naptárát is (lásd lejjebb), hogy mikor mi várható, de érdemes regisztrálni is honlapjukon, és így azonnal értesítenek minket, amikor egy termelő jelezte, hogy szedhető/szüretelhető a zöldsége/gyümölcse.

Íme néhány tipp az egyszerű befőzéshez:

• Az a legjobb, ha a szezonális gyümölcsöket hazai kistermelőktől szerezzük be, akik igazi törődéssel gondozzák a növényeiket, figyelnek a minél kevesebb vegyszerezésre (ideális esetben vegyszermentes a gazdaság).
• Csak ép gyümölcsöket használjunk fel!
• A csírátlanítás a legfontosabb, alaposan mossuk el az üvegeket, ha mosogatógépünk van, ez még egyszerűbb.
• Ma már a dunsztolást is meg lehet gyorsabban oldani, léteznek az úgynevezett befőzőautomaták, amelyek egyenletes hőmérsékletet biztosítanak megfelelő ideig, így tartósítószerekre sincs szükség.
• Zselésítőanyag helyett használhatunk chiamagot, útífűmaghéjat is, a cukor mennyiségét ízlés szerint csökkenthetjük, el is hagyhatjuk vagy használhatunk édesítőszert is: steviat, eritritet.
• Új módszert elsőre csak kis mennyiségben (1-2 üveg) teszteljük, így ha nem sikerül, nincs nagy veszteségünk.
• A befőzés a tortúra helyett lehet közös családi, vagy baráti program is, közösen sokkal szórakoztatóbb, de akár egy lazább csapatépítésként is megállja a helyét.
• Kipróbálhatunk ízkombinációkat is (pl. málna-szeder), fűszernövényekkel is remekül működik: eper- bazsalikom, málna- citromfű, vagy éppen levendula…

Az ittaSzezon! platform összeköti a kistermelőt és a városi fogyasztót, aki megrendeli és kifizeti online a terméket, és a termelő pedig felhozza az előre megszervezett átadásokra. Ezáltal a fogyasztó is tud előre tervezni, és jó minőségű árut (pl. tényleg hazai és nem magyarrá csomagolt spanyol barackot), valamint igény esetén plusz információt kap biztos forrásból, elsőkézből a termelőtől, aki szintén nyer, mert rövid időn belül előre kiszámítható módon nagy mennyiségű árut tud a piacra tenni kevesebb idő ráfordításával.

Nyakunkon a gyümölcsszezon! Hamarosan beérik a hazai meggy, cseresznye és málna is. Íratkozz fel a hírlevelünkre, és amint rendelhető termelői meggy, cseresznye és málna, értesítünk róla!

ÍGY LESZ AZ EPERLEKVÁR OLYAN, MINT A NAGYIÉ! 9 TIPP BEFŐZÉSHEZ>>>

LEKVÁROK, SZÖRPÖK, DZSEMEK - VÁLOGATÁS>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.