Csikós tokány recept
Csikós tokány
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ajánló

Pénteken nyit Európa egyik legjobb adventi vására - a Szent István Bazilika előtt!

Szombaton nyit Európa egyik legjobb adventi vására - a Szent István Bazilika előtt!
A European Best Destination által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg többek között az öreg kontinens legjobb adventi vásárait is. A top 10-be egy magyar helyszín és rendezvény, a Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál is bekerült.

Hétszáz évvel ezelőtt indult útjára a karácsonyi vásárok hagyománya, Bécsből. Ezt a több száz évnyi „lemaradást” mindössze néhány év alatt ledolgozta az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű vásár, amelyet kezdetektől a legjobbak között említenek. Az illusztris névsorba Bécs, Strasbourg, Zágráb mellett nem véletlenül került be a hagyományőrző, ám egyben modern ünnep, amely november 24-étől, idén hetedik alkalommal várja a látogatókat Budapesten.

A turizmust is hajtja a vásár

2016 rekordév volt hazánkban, mind a belföldi, mind a külföldről érkező vendégek, vendégéjszakák számában. Ebből is kitűnik a decemberi szálláshely-kihasználtsági adat, amely 2015-höz képest 5 százalékkal, 2013-hoz képest pedig 10 százalékkal nőtt országosan. Tavaly a tél első hónapjában 1,75 millió vendégéjszakát regisztráltak a Központi Statisztikai Hivatal elemzői, ami 14,5 százalékos bővülés. Ehhez bizonyosan hozzájárulnak a karácsonyi vásárok, ugyanis az Adventi Ünnep a Bazilikánál látogatószáma már harmadik éve félmillió felett van (az érdeklődők egyharmada külföldi). Ezt az összefüggést támasztja alá, hogy a fővárosban 9 százalékkal nőtt a vendégek és 9,2 százalékkal az eltöltött éjszakák száma 2015 decemberéhez képest. Idén, a becslések szerint, a rekordév adatai is megdőlhetnek.

Európai szellemiség a forralt boron túl

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a kicsit didergő látogatók kezét melengető forralt bor, ám egy európai vásár ma már nem szólhat csak a fahéj és a szegfűszeg illatáról. (Bár ezen a téren sem mellékes, hogy a Szent István téren alacsony glikémiás indexű bor is kapható, azaz a cukorbetegek is fogyaszthatnak kedvükre a nedűből).

Ahogy minden évben, a teret idén is egy hatalmas, feldíszített karácsonyfa fogja uralni – környezettudatosan, élőfa kivágása nélkül –, ami kiegészül a gyerekeknek épült alternatív korcsolyapályával, mely a jeges változathoz képest lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagy. Ezt a kombinációt egyébként a manhattani Rockefeller Plaza karácsonyi forgataga ihlette. Az egységes bódék és egyenkötényekbe bújt árusok nem csak a rendezettségről árulkodnak: olyan hangulata lesz a látogatónak, mintha egy mesebirodalomba csöppenne, sok sürgő manóval, varázslatos formákkal, színekkel és illatokkal. Ezt a vásárt azonban az atmoszférán kívül a kiállítók is megkülönböztetik és kiemelik a többi közül; itt a kortárs alkotók vannak többségben. És nem is állíthat ki akárki! A beérkező jelentkezéseknél nemcsak a termékeket, de sok esetben még a készítés módját is ellenőrzik a szervezők.

Melyik kolbászt együk?

Aki járt már karácsonyi vásáron, ismeri az áldilemmát kínáló rendezvényeket: az „ugyanolyan” kolbászsütők között szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk. Éppen ezért a bazilikánál ügyelnek arra, hogy ne legyen átfedés a kínálatban, tehát csak meghatározott számú sült gesztenyés, kürtőskalácsos vagy grillkolbászos kapott meghívást. Egyedülálló, hogy lesz halas tematikájú ételpult is, ahol a helyben füstölt lazactól a hagyományos halászléig minden kapható, ami csak halból elképzelhető. Idén lesz már sós kürtőskalács is, a legkülönlegesebb minőségi kolbászok street food kategóriában, és nagy mennyiségű marhahúst hozatnak Ausztráliából a barbecue-zást show-műsor szintjéig fejlesztő zebegényi füstölőház alapítói.

Egy csúcskategóriás európai vásárban az egészségtudatos vendégek sem maradhatnak éhen: a gluténmentes fogások és a diabetikus forralt bor itt nem kuriózum. A szervezők az árushelyek kiosztásakor ügyeltek arra, hogy a látogatók egy változatos kulináris utazáson vehessenek részt, ami során a hagyományostól a modernig, a nemzetközitől a hazai konyha legjaváig mindent megkóstolhatnak, miközben eljutnak a belváros leglátványosabb promenádjának egyik végéből a másikba.

Az advent új dimenziója

Ahogy minden eddigi évben, idén is lesz újdonság a bazilikánál: új „dimenziót” kap a vásár egyik legattraktívabb programja, a fényfestés. A sötétedés után minden egész órakor játszott kisfilmet kimondottan úgy gyártották, és olyan eszközökkel vetítik, hogy egy, a 3D mozikban megszokott vizuális élményt kapjanak a látogatók, ám ezúttal szabad téren. Négy nagy teljesítményű lézerprojektor vetíti majd a karácsonyi mesét a székesegyház homlokzatára úgy, ahogy épület falára még nem vetítettek Magyarországon – de a világon is ritkán. A színeltolásos technikával készült kisfilm bármely kék-piros fóliájú 3D szemüveggel nézhető, de akinek ilyen nincs otthon, az a helyszínen is beszerezheti. Ennek a bevételnek egy része éppúgy jótékonysági célra megy, mint a Hellopay-terminálokon fizetéskor választható adomány, vagy a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kunyhójában megvásárolható mézeskalács ellenértéke.



Nyitvatartás 2017. november 24-étől 2018. január 1-jéig:
hétfő–péntek: 11-től 22 óráig,
szombat–vasárnap: 10-től 22 óráig,
december 24-én 10-től 14 óráig
Helyszín: Budapest V., Szent István tér– Zrínyi utca

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.