Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A pandémia óta tudjuk, hogy bármit el tudunk otthon készíteni, még egy bonyolultnak tűnő péksüteményt is. Ráadásul ha van egy kis kézügyességed, tényleg nem okoz gondot még a császárzsömle megformázása sem. Mutatunk egy igazán klassz receptet!

A császárzsömle készítésétől sokan a megformázása miatt tartanak. Ha követed az elkészítésre vonatkozó leírást, biztosan sikerülni fog – ráadásul túl sok idő sem kell hozzá, hogy az asztalon gőzölögjön a friss, ropogós zsömle. Ebből a mennyiségből 12 darab lesz, így ideális egy családi reggelihez, vagy tízóraira, uzsonnára.

Kívül ropogós, belül omlós az otthon készített császárzsömle / Fotó. Shutterstock
Kívül ropogós, belül omlós az otthon készített császárzsömle / Fotó. Shutterstock

Hozzávalók:

  • 700 g finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 250 g víz
  • 220 g tej
  • 50 g puha vaj
  • 20 g friss élesztő

A tetejére:

  • szezámmag vagy mák

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
  2. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  4. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
  5. A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  7. A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
  8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.