A pandémia óta tudjuk, hogy bármit el tudunk otthon készíteni, még egy bonyolultnak tűnő péksüteményt is. Ráadásul ha van egy kis kézügyességed, tényleg nem okoz gondot még a császárzsömle megformázása sem. Mutatunk egy igazán klassz receptet!
A császárzsömle készítésétől sokan a megformázása miatt tartanak. Ha követed az elkészítésre vonatkozó leírást, biztosan sikerülni fog – ráadásul túl sok idő sem kell hozzá, hogy az asztalon gőzölögjön a friss, ropogós zsömle. Ebből a mennyiségből 12 darab lesz, így ideális egy családi reggelihez, vagy tízóraira, uzsonnára.
Hozzávalók:
700 g finomliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
250 g víz
220 g tej
50 g puha vaj
20 g friss élesztő
A tetejére:
szezámmag vagy mák
Elkészítése:
Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.