A nálunk még mindig nem eléggé megbecsült spenótot (parajt) Antonin Carême – Napóleon konyhamestere és a francia konyhaművészet atyja – a zöldségfélék királynőjének nevezte. Megmutatjuk, mit tegyél, hogy te is megszeresd!
1. A reggeli szedés a legjobb!
A korán reggel leszedett levelek íze a legjobb: győződj meg róla, hogy a levelek elég ropogósake – fonnyadt spenótot ne szedj, ne vásárolj! Bőséges mennyiséget vegyél, mert hő hatására a spenót nagyon összeesik.
2. Ne tárold sokáig!
Lehetőleg azonnal dolgozd fel, mert a spenót órák alatt elveszítheti a tápanyagait. Ha mégis el kell tenned, nedves kendőbe tekerve rakd a hűtő zöldségesrekeszébe legfeljebb fél napra. Mosatlanul műanyag tasakba zárva egy hétig tárolhatod a hűtőben. Ha lefagyasztanád, akkor inkább mosd meg, majd szárogasd le tiszta konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn, mielőtt tasakba vagy dobozba csomagolod. Fagyasztás előtt megpárolva vagy olajban megdinsztelve, továbbá megfőzött állapotban is sokáig eláll a mélyhűtőben.
Spenótos palacsinta recept >>>
3. ezért ne hagyd ki!
Jelentős mennyiségben van benne mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, cink és szelén, tartalmaz niacint, biotint, folsavat, fehérjét, omega3 zsírsavakat, szénhidrátot, élelmi rostokat, gazdag A- és C-vitaminban, és nem elhanyagolható a B1-, B2-, B6-, E-vitamin jelenléte sem.
K-vitamin tartalma miatt segíti a kalcium beépülését és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, 13 féle flavonoidjának köszönhetően felhasználható a rákellenes küzdelemben, folsav és magnéziumtartalma révén javítja a keringést és segít a stroke megelőzésében, luteintartalma által pedig lassítja az időskori látásromlást.
4. Így használd fel!
Távolítsd el a levelekről a talajszennyeződéseket egy vízzel teli edényben történő rázogatással. A piszkos vizet cseréld le, és ismételd a folyamatot mindaddig, amíg a levelek le nem tisztulnak. Az egészen fiatal leveleket felhasználhatod salátának, a kifejlett növényt megfőzheted.
a nagy spenótos tévhit!
Kiemelkedően magasnak vélt vastartalma miatt sokáig egy képregény és rajzfilmhős is buzdított a fogyasztására: Popeye attól lett olyan erős, hogy sok spenótot evett. Csak 1937-ben, a 19. században megállapított adatok újraellenőrzésekor derült ki, hogy az akkori hivatalos vizsgálatot végző német kémikus elírta a tizedesvesszőt, és tízszeres értéket tüntetett fel. Mindenesetre még a valójában 3,5 mg/100 g is jelentős mennyiség.
Spenót ételek a főzeléken túl >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.