Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Alapételek

Ezt a dobverőt még a kicsik is imádni fogják: coxinha, a csont nélküli brazil csirkekrokett

A coxinhába fűszeres töltelék kerül, a külsejét pedig a ropogósra sütött bunda teszi mennyeiéve /Fotó: Shutterstock
A rántott húsnak nincsen párja, ám sokan félve állnak neki, főleg ha csontos húsokról, netán csirkecombról van szó. Ha szeretnéd megúszni, hogy véres maradjon a hús a csont mellett, de ennél egy jó dobverőt, akkor a brazil csirkekrokettet, a coxinhát neked találták ki!

Az egyik népszerű street food Brazíliában a coxinha, ami kinézetre megtévesztésig hasonlít a hazánkban is ismert dobverőre, azaz rántott csirkecombra. A hasonlóság azonban csak a külsőre igaz, bár erre sem teljesen, ugyanis a brazil falatokból hiányoznak a csontok. A coxinha emellett csirkemellből készül, és a tölteléket egy ropogós kéreg teszi ellenállhatatlanul finommá!

A coxinha úgy néz ki, mint a rántott dobverő, csak csont nélkül /Fotó: Shutterstock
A coxinha úgy néz ki, mint a rántott dobverő, csak csont nélkül /Fotó: Shutterstock

A legenda szerint a coxhinát egy brazil hercegnő fiának készítették először, aki különösen szerette a csirkecombot. A történészek szerint valószínűbb, hogy Sao Paulo iparosodása során jött forgalomba a coxinha, mint egyszerű, gyors és olcsó utcai étel, melyet a gyárak kapujában árusítottak a munkásoknak. Bárhogy is történt, ez a brazil csemege mára az ország egyik legnépszerűbb fogása lett, melyet fő- vagy előételként is sokan fogyasztanak.

A tésztába csomagolt fűszeres csirkehúst bepanírozzák és olajban kisütik, jellemzően csiliszósszal, vinaigrette-tel vagy fokhagymás majonézzel tálalják, és persze nem maradhat el mellőle kísérőként a hideg sör sem – írják a tasteatlas.com oldalán.

Így készül a brazil csirkekrokett, a coxinha /Fotó: Shutterstock
Így készül a brazil csirkekrokett, a coxinha /Fotó: Shutterstock

ÍGY KÉSZÜL A COXINHA, A BRAZIL CSIRKEKROKETT >>>

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 4 db leveskocka
  • 1 db sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 ek vaj
  • 2-3 bögre liszt
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 db lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2-3 bögre zsemlemorzsa
A coxinhába fűszeres töltelék kerül, a külsejét pedig a ropogósra sütött bunda teszi mennyeiéve /Fotó: Shutterstock
A coxinhába fűszeres töltelék kerül, a külsejét pedig a ropogósra sütött bunda teszi mennyeiéve /Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  1. A csirkemellet a leveskockákkal együtt fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, hogy legalább félig ellepje. Hozzáadjuk a répát és az egyik fej hagymát félbevágva, valamint a babérlevelet. Kis lángon főzzük, amíg a csirke teljesen át nem fő.
  2. A megpuhult húst kivesszük a léből, és késsel nagyon kis darabokra vagdaljuk vagy aprítógépben durvára daráljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a lime-levet.
  3. Az apróra kockázott másik hagymát és a fokhagymát megpirítjuk egy kevés vajon, majd a csirkehúshoz adjuk.
  4. A főzőlevet megmérjük, és ugyanannyi lisztet adunk hozzá. (Pl. 3 bögre léhez 3 bögre liszt kell.) A keveréket 2-3 perc alatt sűrűbbre főzzük, majd levesszük a tűzről, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk.
  5. A tésztából lisztes kézzel golflabda nagyságú golyókat formázunk. Mindbe mélyedést nyomunk, megtöltjük a húsmasszával, majd a nyílást összezárjuk. A golyókat csirkecomb alakúra formázzuk, és sütőpapírra tesszük.
  6. Egy tálban elkeverjük a tojásokat. A „csirkecombokat” megforgatjuk a tojásban, majd a zsemlemorzsában, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk. Végül bő olajban aranybarnára sütjük.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.