Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Alapételek

Egyszerűből különleges: csalános tojásos galuska grillezett fejes salátával

A tojásos galuska és a fejes saláta szétszakíthatatlan páros – bár lehet, hogy néha picit unalmas. Ha te is így érzed, dobd fel egy kicsit, tedd különlegessé mindkettőt!

A csalán sokak szerint csak egy gyomnövény, pedig valójában egy szuper gyógynövény, ami nemcsak az egészség megőrzésében segít, hanem az étrendet is színesíthetjük vele. Érdemes frissen szedni, tavasszal és nyáron a leveleket, friss hajtásokat gyűjtjük, de szigorúan kesztyűben! A csalán egyébként fehérjében gazdag (hasonlóan a hüvelyesekhez), és egy igazi vitaminbomba: a levelei a fejes salátánál sokkal több tápanyagot tartalmaznak – többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, illetve A- és C-vitamint. Főleg az új hajtások gazdagok tápanyagokban.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a csalánt, íme egy csodálatos recept!

Színpompás és nagyon finom a csalános tojásos galuska / Recept és fotó: Vidék íze
Színpompás és nagyon finom a csalános tojásos galuska / Recept és fotó: Vidék íze

Hozzávalók:

  • 50 dkg csalán
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 12 tojás
  • 1 nagy vagy 2 kicsi fejes saláta
  • 1 evőkanál zsiradék
  • cukor
  • ecet
  • bors

Elkészítés:

  1. Blansírozzuk a csalánt, majd kevés vízzel pürésítjük. Hozzáadjuk a lisztet, három egész tojást, és galuska állagúra keverjük. Bő, sós, lobogva forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg víz alatt átmossuk. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a galuskát, és pár percig pirítjuk. Közben a maradék 9 tojást a tejszínnel felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a forró galuskához, és remegősre sütjük.
  2. A salátát félbe- vagy negyedekbe vágjuk, és egy nagy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk, a vágási felületével lefelé. Hagyományos salátalevet keverünk (víz, ecet, só, cukor).
  3. Tányérokra szedjük a galuskát, mellé a sült salátát, amit mindenki meglocsolhat majd a salátalével.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.