Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Tárkonyos csirkeraguleves
Alapételek

Egyszerűből különleges: csalános tojásos galuska grillezett fejes salátával

A tojásos galuska és a fejes saláta szétszakíthatatlan páros – bár lehet, hogy néha picit unalmas. Ha te is így érzed, dobd fel egy kicsit, tedd különlegessé mindkettőt!

A csalán sokak szerint csak egy gyomnövény, pedig valójában egy szuper gyógynövény, ami nemcsak az egészség megőrzésében segít, hanem az étrendet is színesíthetjük vele. Érdemes frissen szedni, tavasszal és nyáron a leveleket, friss hajtásokat gyűjtjük, de szigorúan kesztyűben! A csalán egyébként fehérjében gazdag (hasonlóan a hüvelyesekhez), és egy igazi vitaminbomba: a levelei a fejes salátánál sokkal több tápanyagot tartalmaznak – többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, illetve A- és C-vitamint. Főleg az új hajtások gazdagok tápanyagokban.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a csalánt, íme egy csodálatos recept!

Színpompás és nagyon finom a csalános tojásos galuska / Recept és fotó: Vidék íze
Színpompás és nagyon finom a csalános tojásos galuska / Recept és fotó: Vidék íze

Hozzávalók:

  • 50 dkg csalán
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 12 tojás
  • 1 nagy vagy 2 kicsi fejes saláta
  • 1 evőkanál zsiradék
  • cukor
  • ecet
  • bors

Elkészítés:

  1. Blansírozzuk a csalánt, majd kevés vízzel pürésítjük. Hozzáadjuk a lisztet, három egész tojást, és galuska állagúra keverjük. Bő, sós, lobogva forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg víz alatt átmossuk. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a galuskát, és pár percig pirítjuk. Közben a maradék 9 tojást a tejszínnel felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a forró galuskához, és remegősre sütjük.
  2. A salátát félbe- vagy negyedekbe vágjuk, és egy nagy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk, a vágási felületével lefelé. Hagyományos salátalevet keverünk (víz, ecet, só, cukor).
  3. Tányérokra szedjük a galuskát, mellé a sült salátát, amit mindenki meglocsolhat majd a salátalével.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.