A göcsörtös gumójú csodazöldség kevésbé hizlal mint a krumpli, azonban ugyanolyan laktató, ráadásul a cukorbetegek számára is remek diétás alapanyag. Vesződséges megpucolni, de a belőle készült ételeket könnyű megszeretni. Irány a piac, mert elkezdődött a tavaszig tartó csicsókaszezon!
A csicsókát visszafogottan fűszerezd, hogy megőrizd karakteres ízét. Az ételekben nyugodtan társíthatod krumplival, zellerrel, fehérrépával, mert ezek nem nyomják el, ráadásul mérsékelik a felfúvó hatását. A megpucold gumókat tedd citromos vízbe, hogy ne veszítsék el a színűket. A főzés előtti áztatás egyúttal a zöldség némelyek számára zavaró édeskés ízét is mérsékli. Óvatosan főzd, mert a puhulás utáni pillanatban szétesik! A sütésére is oda kell figyelni.
Nyers rágcsa: Vágd vékony szeletekre vagy metéld hasábokra.
Chips: A burgonyaszirom vastagságúra szeletelt csicsókát bő olajban süsd ropogósra.
Krémleves, főzelék: Hagyományos módon, tejszínnel, tejföllel dúsítva főzd meg.
Csőben sült: A vékonyra szeletelt zöldséget egy kivajazott hőálló tálban öntsd nyakon tejszínnel vagy zsíros tejföllel, és süsd krémesre.
Magyaros rakottas: Ugyanúgy kolbásszal és főtt tojással rétegezd, mint a rakott burgonyát.
Tészta: Kifőzött durumtésztát forgass össze pl. párolt cukkinivel és egy kis csicsókapürével, majd szórd meg parmezánnal és dióval.
Tócsni: A nyersen durvára reszelt zöldséget keverd össze tojással és némi liszttel, majd olajon süss belőle ropogós lepénykéket.
Rizottó: A hagyományosan készített parmezános rizottóhoz a végén adj egy kevés vékonyra szeletelt csicsókát, és párold puhára a rizzsel.
Köret: A csicsókát ugyanúgy használhatod, mint a burgonyát. Megsütheted rósejbninek, de vigyázz, hogy ress maradjon. Puhára főzve szinte magától szétesik, ezért vajjal és tejszínnel dúsítva helyettesíti a burgonyapürét.
Saláta: A megtisztított nyers gumókat gyaluld papírvékonyra, és öntözd meg mustáros-mézes vinaigrette-tel. Vagy lereszelt csicsókát forgass össze reszelt almával, valamint durvára aprított dióval és tetszés szerinti öntettel. A csicsóka jól illik a téli zöldségsalátákba is.
Savanyúság: Ecetes lében tartósítva befőttesüvegben tárolhatod. Kiváló sültek mellé.
A régen takarmányozásra használt zöldségből manapság sztárséfek kreálnak ínyencfogásokat. A csicsókát homárral, nemes halakkal, fésűkagylóval, libamájjal, szarvasgombával társítják, de előfordul szufléban és panna cottában is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.