Zsemlegombóc
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Alapételek

Semmi köze a csülöknek Péknéhez, de ettől még a legfinomabb magyar étel: így készítsd

Ez a csülök pékné módra tökéletes receptje /Recept és fotó: Vidék íze magazin
A magyaros konyha egyik megkerülhetetlen étele a csülök pékné módra, amit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia! Sőt, az sem árt, ha egyszer te magad is elkészíted. Mutatunk hozzá egy tuti receptet.

Rengeteg beszédes nevű magyar étel létezik, és ezek egyike a csülök pékné módra. Biztos sokan elgondolkodtak már azon, hogy ki is lehetett az a pékné, vagy Pékné, akiről elnevezték ezt a remek, húsos magyaros fogást!

Ez a csülök pékné módra tökéletes receptje /Recept és fotó: Vidék íze magazin
Ez a csülök pékné módra tökéletes receptje /Recept és fotó: Vidék íze magazin

A csülök pékné módra eredetének semmi köze sem egy pék feleségéhez, sem pedig Pék úr feleségéhez, ám a pékekhez annál inkább! Ez az étel ugyanis a francia pékeknek köszönhetően jött létre, akik a sütés után még meleg kemence hőjét nem szerették volna veszni hagyni, ezért hússütésre használták. A csülökcsodaként is ismert étel úgy készült, hogy a csülök alá zsírt öntöttek és ezzel locsolgatták sütés közben, amíg jó ropogós nem lett a bőr – írja a beol.hu.

Íme egy tökéletes recept! Így készül a csülök pékné módra!

Hozzávalók:

  • 2-3 db első csülök
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 1-1,2 kg burgonya
  • őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál őrölt vagy 1 ág friss rozmaring
  • sertészsír

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk a csülköket, majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, szétmorzsolt rozmaringgal.
  2. Kizsírozunk egy közepes tepsit, belefektetjük a befűszerezett húsdarabokat. Öntünk alá 3-4 deci vizet. A fokhagymát héjastul félbe vágjuk, a vöröshagymát meghámozzuk, nagyobb cikkekre szabjuk, mindezt elrendezzük a sertéshús körül. Alufóliával letakarjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és így sütjük legalább két órán át.
  3. Az idő letelte után kivesszük a sütőből, leszedjük róla a takarást. Ha már puha a hús, közé rakjuk a meghámozott, nagyobb cikkekre felvágott burgonyát, és takarás nélkül még egy jó órán keresztül sütjük, míg a burgonya pirosra nem sül.
  4. Vörösborral, savanyúsággal adjuk az asztalra.

Borítókép és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.