Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Alapételek

Érdekességek a paradicsomról, amit nem tudtál

paradicsom
Végre illatos és édes, érett szemek kaphatók az üzletekben, nem is beszélve a saját kiskertünk vonzó példányairól. Íme néhány érdekesség a paradicsomról!

Általában a gyümölcsök közé sorolják a zamatos, C-vitaminban és karotinban gazdag paradicsomot, bár New Jersey-ben például 2005-ben zöldségként foglalták törvénybe. Tény, hogy leginkább sós ételként, és nem desszertként fogyasztjuk ezt a lédús finomságot, ezért a felhasználását tekintve valóban inkább zöldségről van szó.

Gyönyörű színét likopintartalmának köszönheti, amely erősíti az immunrendszert, és egyes rákfajták kialakulásának veszélyét is csökkentheti. Fontos tudni, hogy ez az anyag – a vitaminokkal ellentétben – hőkezelés hatására sokkal jobban hasznosul a szervezetben, mint a nyers példányok fogyasztását követően.

Itt a piros, hol a piros?

Bár színét tekintve a piros a leggyakoribb, egyre több fajta jelenik meg a szupermarketekben.

Sárga: Koktélméretű és nagyobb szemű egyaránt létezik belőle. Általában édesek, lédúsak, nem túl savasak. Nyersen fogyasztva a legfinomabbak. Hidegtálakon rendkívül mutatós a sárga szín.

Rózsaszín: A Monterosa fajta, bár a piroshoz szokott háziasszonyoknak ránézésre éretlennek tűnhet, fakó színe ellenére kimondottan édes, nagy szemű, vékony héjú, és kevés benne a mag.

Zöld: Néhány fajta éretten is zöldessárga színű marad. Ízük inkább savanykás, húsuk kissé kásás. A friss fogyasztáson kívül felhasználhatóak salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz.

Fekete: Az elnevezés kicsit megtévesztő, mert valójában bordós-lilás-barnás a színük. Különleges fűszeres-édes ízük miatt egy szelet vajas kenyérnek is remek kísérői.

A konzerv is jó!

A mesterszakácsok is előszeretettel főznek konzerv, pl. hámozott-darabolt paradicsomból, mert a dobozokba csakis teljesen érett példányok kerülnek. Így szezonon kívül érdemes ezekhez nyúlni, ugyanis a tesztek azt mutatják, hogy a konzervparadicsomban több a C-vitamin, mint a sápatag melegházi példányokban.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.