Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Alapételek

Őröld, áztasd, pirítsd - 5 tipp a chia mag felhasználására

 Az évszázadok óta ismert és korunkban újra felfedezett szuperélelmiszer rendkívül gazdag tápanyagokban és ideális a fogyni vágyók számára. A gluténmentes apró magvak önmagukban nem alkalmasak sütésre, de kiválóan keverhetők gabonalisztekkel, továbbá változatosan beilleszthetők a mindennapi étrendbe.

A chia magnak lényegében nincs íze, így a smoothie-tól a levesig, a kenyértől a kalácsig, a joghurttól a müzliig szinte mindenféle ételt dúsíthat, és salátára, szendvicsre is szórható.

Áztasd be!

A fekete vagy fehér magocskák folyadékkal érintkezve képesek a térfogatuk tízszeresére duzzadni, és kocsonyás állagú zselét képeznek, amely hosszú időre eltelít. 1 ek chia maghoz 6 ek vizet vagy tejet adj, majd miután megszívta magát, keverd joghurtba, pudingokba, smoothie-kba.

Készíthetsz nagyobb mennyiséget is: fél csészényi chia magot önts le 3 csészényi folyadékkal, keverd össze, és hagyd állni legalább 10 percig. Hűtőszekrényben 1-3 hétig is eltarthatod.

CHIA PUDING RECEPT >>>
Törd össze vagy őröld meg!

Bőséges folyadékbevitel mellett a szervezetünk mindenféle előkészítés nélkül is meg tudja emészteni a magokat, de ha nem szeretnéd rágcsálni őket, törd össze mozsárban vagy őröld meg házi gabonamalomban, esetleg gondosan megtisztított elektromos kávédarálóban, mielőtt pl. müzlibe vagy smoothie-ba teszed. Mielőbb használd fel, mert a megőrölt chia mag gyorsan avasodik.

smoothie receptek >>>
Ne főzd meg!

Nyersen fogyaszd, mert hőkezelés hatására károsodnak a benne található létfontosságú anyagok. Legjobb, ha a magokat fogyasztás előtt egyszerűen az ételre vagy italra szórod.

Pirítsd meg!

Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, szórj bele chia magot, zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg kb. 3 perc alatt, majd hagyd teljesen kihűlni. Jól zárható csavaros üvegben több hónapig tárolhatod. Feldobja a krémleveseket, salátákat.

Helyettesíts vele állati eredetű hozzávalókat!

- 1 db tojás kiváltásához 1 ek chia magot keverj össze 3 ek vízzel, hagyd megduzzadni, majd add pl. süteménytésztához, tojáshelyettesítőnek.

- Chia magból készített zselével felerészben helyettesítheted a vajat. Az ezzel sütött tészták ráadásul tovább frissen maradnak a chia magban található antioxidánsoknak köszönhetően.

- Nori lapból és chiamag-zseléből vegán kaviárt készíthetsz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.