A könnyű, zöldséges leveseket egész évben szeretjük. Nagy előnyük, hogy hamar elkészülnek, kevés hozzávaló elég ahhoz, hogy ízletesek legyenek, ráadásul az olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagok harmóniájának köszönhetően nagyon finomak is. Ahogy nagymamáink mondták: ezek az amolyan gezemice levesek. (A gezemice kifejezés eredetileg arra utalt, hogy az étel csak olyan véletlenszerűen összekutyult alapanyagokból készült, éppen abból, ami odahaza volt.) A vízbe jellemzően megpucolt, lepirított zöldségek kerülnek, fűszerek, illetve ha tartalmasabbá tennénk, valamilyen levesbetét. Ebben a változatban ez a levesbetét a grízkocka, egy két hozzávalós, grízgaluskánál jóval kevesebb macerával készülő, mégis puha étel.
Mivel az ilyesmi könnyű levesekben nincsen hús, nem kell órákig főzni őket, hamar elkészülnek. Ám ha akad a háztartásban kukta, még gyorsabban végezhetünk a főzéssel. A grízkockaleves például minden előkészülettel együtt húsz-harminc perc alatt elkészül! Ennek oka, hogy a lezárt kuktákban túlnyomás alakul ki, ezért az ételek pikk-pakk megpuhulnak, ráadásul a gőzök bennrekedésével az összes ízt, aromát tartalmazza majd az elkészülő leves. Számos érv szól tehát a kuktában főzés mellett, hiszen így nemcsak időt nyerünk és költséges energiát spórolunk, de még új ízélményekre is szert tehetünk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.