Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Alapételek

Gezemice leves rohanós napokra: grízkockaleves húsz perc alatt

Gezemice grízkockaleves
Fotó: Győri-Dani Balázs / © Mindmegette
Gyorsan elkészülő, olcsó és nagyon finom levest készíthetünk húsz perc alatt, tízpercnyi aktív munkával. Ráadásul a grízkocka nemcsak különlegessé, de tartalmassá is teszi!

A könnyű, zöldséges leveseket egész évben szeretjük. Nagy előnyük, hogy hamar elkészülnek, kevés hozzávaló elég ahhoz, hogy ízletesek legyenek, ráadásul az olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagok harmóniájának köszönhetően nagyon finomak is. Ahogy nagymamáink mondták: ezek az amolyan gezemice levesek. (A gezemice kifejezés eredetileg arra utalt, hogy az étel csak olyan véletlenszerűen összekutyult alapanyagokból készült, éppen abból, ami odahaza volt.) A vízbe jellemzően megpucolt, lepirított zöldségek kerülnek, fűszerek, illetve ha tartalmasabbá tennénk, valamilyen levesbetét. Ebben a változatban ez a levesbetét a grízkocka, egy két hozzávalós, grízgaluskánál jóval kevesebb macerával készülő, mégis puha étel. 

Grízkockaleves
Grízkockaleves
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

Mivel az ilyesmi könnyű levesekben nincsen hús, nem kell órákig főzni őket, hamar elkészülnek. Ám ha akad a háztartásban kukta, még gyorsabban végezhetünk a főzéssel. A grízkockaleves például minden előkészülettel együtt húsz-harminc perc alatt elkészül! Ennek oka, hogy a lezárt kuktákban túlnyomás alakul ki, ezért az ételek pikk-pakk megpuhulnak, ráadásul a gőzök bennrekedésével az összes ízt, aromát tartalmazza majd az elkészülő leves. Számos érv szól tehát a kuktában főzés mellett, hiszen így nemcsak időt nyerünk és költséges energiát spórolunk, de még új ízélményekre is szert tehetünk.

Grízkocka-leves

Hozzávalók:

  • 1 ek. zsír
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db kisebb fehérrépa
  • 1 db vörshagyma
  • fél db zeller
  • 2 db krumpli
  • 1 db tojás
  • 3 ek. gríz
  • 1,2 liter víz
  • bors
  • majoránna

Elkészítés:

  1. Kezdésként megtisztítunk minden zöldséget, majd a hagymát apró kockákra vágjuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert és a krumplit falatnyi darabokra aprítjuk.
  2. Ezután elkészítjük a grízkockát. Ehhez egy bögrében egy tojást és három evőkanál grízt összekeverünk. Fontos, hogy a tojás méretéhez igazítsuk a gríz mennyiségét, a cél az, hogy sűrű, de még önthető masszát, nokedlitésztához hasonló állagot kapjunk. Amint egyneműre kevertük az alapanyagokat, rögtön öntsük az egészet a fél evőkanál zsírral felhevített kuktába, különben a gríz elkezdi magába szívni a nedvességet. A kuktában elegyengetjük a grízt, majd két percig pirítjuk egyik oldalán, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalán is lepirítjuk. Kivesszük a kuktából, egy centiszer egycentis kockákra vágjuk és félretesszük. (Nem érdemes nagyobb darabokra vágni, mert főzés közben úgyis megduzzad majd.)
  3. Ezután a maradék fél evőkanál zsírt a kukta aljába tesszük, és lepirítjuk rajta a répákat. Amint a répa megpirult, ráöntjük a hagymát és a zellert, azokat is pirítjuk kicsit. Végül hozzáadjuk a krumplit, a zellert és a grízkockákat, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a majoránnát, végül lefedjük a kuktát.
  4. A túlnyomás kialakulása után tíz percig főzzük a levest, majd amint ki tudjuk nyitni a kuktát, tálalhatunk is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.