A csemegekukorica rendszerint nyáron kerül a családok asztalára, azonban érdemes lenne az év során többször, változatos formában is fogyasztani az aranysárga színű édes csemegét.
Már napi tíz deka kukorica erősíti a haj szerkezetét. A kukorica jótékony hatású antioxidánsai, mint pl. a C-vitamin vagy a likopin képesek semlegesíteni az UV-sugárzás okozta károsodást, amely gyengíti a tincseket. Ráadásul ezek az összetevők a sima bőrért felelős kollagén termelődését is fokozzák. A benne található B1-vitaminnak köszönhetően serkenti az agyi funkciók működését, az emlékezést és a koncentrálás képességét.
A kukoricában található még mangán, foszfor, cink, magnézium, B5-vitamin, folsav, B6-vitamin, niacin és kálium is. Jótékony hatással van a székrekedésre és késlelteti az öregedést. Ez utóbbi a sok-sok antioxidánsnak köszönhető. A B12- vitaminnak, a vasnak és a folsavnak köszönhetően fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység. Az előnyei közé sorolható továbbá, hogy gluténmentes, így a belőle készült lisztet vagy házi tortillát gluténérzékenyek is fogyaszthatják – írja az Origo.
Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez védi a zöldséget a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!
Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki. Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tárold 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből – írtuk egy korábbi, a kukoricáról szóló átfogó cikkünkben.
A kukorica az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény, ugyanis fogyaszthatjuk megfőzve, grillezve, készülhet belőle liszt és étkezési keményítő, szórhatjuk pizzára vagy melegszendvicsre, de lehet főételek, saláták, levesek vagy éppenséggel köretek alapanyaga is. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy minél jobban ki tudd használni a kukorica sokoldalúságát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.