A hollandi mártás olyan, akár egy Chanel kosztüm, sose megy ki a divatból. Ennek a letisztultságában is tökéletes mártásnak az eredete a XVII. századba nyúlik vissza. Elkészítése nem bonyolult, de van pár szabály, amit a siker érdekében mindenképp be kell tartanod.
1. Csak friss, szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk!
2. Az emulziót gőz fölött készítsük, de ügyeljünk arra, hogy a gőz ne legyen túl forró, mert a tojások 82 fok felett elkezdenek főni, a bennük lévő fehérjék kicsapódnak és a mártás nem lesz sima.
3. Az olvasztott vaj legyen meleg, de ne legyen 82 foknál forróbb!
4. Ez a mártás csak legalább 82% zsírtartalmú vajjal működik, csökkentett zsírtartalmú vajkészítményekkel nem.
5. A hollandi mártást mindig frissen készítsük. A benne lévő nyers tojás miatt ugyanis nem szabad hosszasan állnia, hiszen úgy elszaporodhatnak benne a kártékony baktériumok.
6. A már kész mártást 40-45 fokos vízfürdőben eltarthatjuk egy darabig, de 2-3 óránál ne álljon ott tovább.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
4 db tojássárgája
2 ek víz
½ tk fehérborecet
½ db citrom leve
1 csipet cayenne bors
1 csipet só
Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat és óvatosan, kanállal tisztítsuk róla le a fehér habot. Tartsuk melegen, de ne túl forrón. Tegyük a tojások sárgáját egy fém vagy üveg keverőtálba.
Adjuk hozzá a vizet, sót és az ecetet, majd tegyük nem túl forró vízgőz fölé. (A tál feneke ne érjen bele a forró vízbe!) Kezdjük el kézi vagy gépi habverővel keverni.
Verjük folyamatosan, amíg fakó sárgává nem válik. Néha ellenőrizzük, hogy a gőz, amiben áll ne legyen se túl hideg, mert akkor nem lesz elég kemény a mártás, se túl meleg, mert akkor összecsomósodik.
Húzzuk le a tűzről, és folyamatos habverés mellett először cseppenként, majd kissé bátrabban öntsd hozzá a vajat. Ha a mártás nagyon keménynek tűnne, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Ízesítsük a citromlével, az egészen kevés cayenne borssal, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót.
Tálaljuk azonnal spárga, hal vagy Benedict tojás mellé. Ha a vendégek késnének, tálalásig tároljuk 40 fokos vízfürdőben vagy termoszban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.