Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Alapételek

Így lesz tökéletes a hollandi mártás: alaprecept és elkészítési szabályok

Hollandi mártás
A hollandi méltán az egyik legnépszerűbb alapmártás. Selymes textúrájával, enyhe savasságával, és csodás színével a zöldségektől a halakig rengeteg ételre felteszi a koronát.

A hollandi mártás olyan, akár egy Chanel kosztüm, sose megy ki a divatból. Ennek a letisztultságában is tökéletes mártásnak az eredete a XVII. századba nyúlik vissza. Elkészítése nem bonyolult, de van pár szabály, amit a siker érdekében mindenképp be kell tartanod.

A hollandi mártás legalább 82% zsírtartalmú vajjal működik/ Fotó: Shutterstock
A hollandi mártás legalább 82% zsírtartalmú vajjal működik/ Fotó: Shutterstock

A hollandi mártás elkészítésének szabályai:

1. Csak friss, szobahőmérsékletű tojásokkal dolgozzunk!

2. Az emulziót gőz fölött készítsük, de ügyeljünk arra, hogy a gőz ne legyen túl forró, mert a tojások 82 fok felett elkezdenek főni, a bennük lévő fehérjék kicsapódnak és a mártás nem lesz sima.

3. Az olvasztott vaj legyen meleg, de ne legyen 82 foknál forróbb!

4. Ez a mártás csak legalább 82% zsírtartalmú vajjal működik, csökkentett zsírtartalmú vajkészítményekkel nem.

5. A hollandi mártást mindig frissen készítsük. A benne lévő nyers tojás miatt ugyanis nem szabad hosszasan állnia, hiszen úgy elszaporodhatnak benne a kártékony baktériumok.

6. A már kész mártást 40-45 fokos vízfürdőben eltarthatjuk egy darabig, de 2-3 óránál ne álljon ott tovább.

A hollandi mártás tökéletes spárga, hal vagy Benedict tojás mellé/ Fotó: Shutterstock.hu
A hollandi mártás tökéletes spárga, hal vagy Benedict tojás mellé/ Fotó: Shutterstock.hu

Hollandi mártás recept (6 fő részére)

Hozzávalók:

25 dkg vaj
4 db tojássárgája
2 ek víz
½ tk fehérborecet
½ db citrom leve
1 csipet cayenne bors
1 csipet só

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat és óvatosan, kanállal tisztítsuk róla le a fehér habot. Tartsuk melegen, de ne túl forrón. Tegyük a tojások sárgáját egy fém vagy üveg keverőtálba.
Adjuk hozzá a vizet, sót és az ecetet, majd tegyük nem túl forró vízgőz fölé. (A tál feneke ne érjen bele a forró vízbe!) Kezdjük el kézi vagy gépi habverővel keverni.
Verjük folyamatosan, amíg fakó sárgává nem válik. Néha ellenőrizzük, hogy a gőz, amiben áll ne legyen se túl hideg, mert akkor nem lesz elég kemény a mártás, se túl meleg, mert akkor összecsomósodik.

Húzzuk le a tűzről, és folyamatos habverés mellett először cseppenként, majd kissé bátrabban öntsd hozzá a vajat. Ha a mártás nagyon keménynek tűnne, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Ízesítsük a citromlével, az egészen kevés cayenne borssal, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót.

Tálaljuk azonnal spárga, hal vagy Benedict tojás mellé. Ha a vendégek késnének, tálalásig tároljuk 40 fokos vízfürdőben vagy termoszban.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.