Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Alapételek

Így készítsd el a tepsis krumplit, hogy jó ropogós legyen!

Fűszeres tepsis burgonya recept /Fotó: Mindmegette
A köretek legalább olyan fontos szerepet játszanak a tányéron, mint maga a főfogás. Ez halmozottan igaz a krumplira, hiszen a jól elkészített burgonya még a húsnál is nagyobb élményt nyújthat. Ha a pürét spórolósan, kevés vajjal csináljuk, ha a hasábburgonyát nem a megfelelő módon sütjük ki, ha a petrezselymes krumpli ízetlen, oda a boldogság! Ellenben ha jól dolgoztunk, mindenki emlegeti majd „azt a mennyei krumplit”, amit készítettél. 

Ünnepi sültekhez az egyik legeslegfinomabb köret vitathatatlanul a tepsis krumpli. Elkészítése pofonegyszerű, a végeredmény mégis sokkolóan jó. Ki ne imádná ugyanis az olyan burgonyás köretet, amely kívül aranybarna és ropogós, belül pedig krémes és nem úszik az olajban?

A tepsis krumpli számtalan módon variálható

A tepsis krumpli remekül jól variálható. Olaj helyett használhatunk hozzá vajat, zsírt, akár a főétel sültjének a zsírját is. Tehetünk mellé egész gerezd fokhagymákat, amelyeket meg sem kell hámozni, hiszen a héjukban puhára sülnek majd. De használhatunk negyedelt hagymákat, vagy akár pár szelet csíkokra vágott bacont is. Remekül passzol hozzá a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, az oregánó, vagy majoránna. Én a legegyszerűbb változatát szeretem, ám de bármit is tegyünk bele pluszban, ez az étel lesz menüsorunk koronája.

A tökéletes tepsis krumplihoz magas keményítő tartalmú, sütni való burgonyát vásároljunk. Előfőzéskor a külseje kissé szétfő, ez garantálja majd a sütés során, hogy még nagyobb felületen barnuljon.

Így készíthettek tökéletes tepsis burgonyát (Shutterstock)
Így készíthettek tökéletes tepsis burgonyát (Shutterstock)

hozzávalók 4 fő részére

  • 1 kg magas keményítő tartalmú, szétfövő, sütni való burgonya. (Ezek a fajták az élelmiszerboltokban „C” típusú burgonyaként kaphatók)
  • 3 ek olivaolaj

Így készül a tepsis krumpli

  1. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk akkora darabokra, mintha petrezselymes burgonyát készítenénk.
  2. Főzzük a krumpli kockákat sós vízben 7-10 perc alatt félpuhára.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.
  4. Szűrjük le a vizet, majd hagyjuk a krumplit a szűrőben 2-3 perc alatt kigőzölni. Közben kicsit rázogassuk, hogy a víz még könnyebben távozhasson. Ettől a krumpli felülete kissé összenyomódik, és ez a végeredmény szempontjából nagyon jó.
  5. Tegyük a krumpli kockákat sütőpapírra. Adjuk hozzá az olajat, vagy az általunk választott zsiradékot, sózzuk ízlés szerint és tegyük a sütőbe. Ha szeretnénk mellé fűszert vagy fokhagymát tenni, azt most tegyük meg.
  6. Süssük 45-60 percig, míg a krumpli felülete aranybarna nem lesz. Időnként keverjük át.
  7. Tálaljuk azonnal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.