Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Alapételek

4 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezett hús

A hús biztonságos grillezése, a finom végeredmény látszólag egyszerű feladat, de ne feledjük: senki sem születik grillmesternek. Segítünk, hogy igazán ízletes húsok készüljenek akár az első alkalommal is.

A húsok grillezésénél a legfontosabb szabály, hogy mindig tartsuk szem előtt, milyen hús kerül a grillre. A négy leggyakoribb, legkedveltebb húsféle sütéséhez adunk most négy-négy tippet. Próbáljátok ki mindegyiket, hogy még finomabb és omlósabb legyen az eredmény.

Húst grillezni nem nagy ördöngösség: elég néhány szabályt betartani / Fotó: Shutterstock
Húst grillezni nem nagy ördöngösség: elég néhány szabályt betartani / Fotó: Shutterstock

Ha szárnyast grillezünk...

Érdemes szárnyast grilleznünk, ha bűntudat nélkül szeretnék falatozni, hiszen a csirke és a pulyka húsa zsírban szegény. Ráadásul az előkészület sem hosszadalmas, hiszen pár órás pácidő is elegendő, nem beszélve, hogy sokféleképpen fűszerezhető és hamar átsül.

  • Válasszunk pulyka- vagy csirkemellfilét, csirkeszárnyat, de bátran próbálkozhatunk a kacsa- és libacombbal is. Utóbbiakat elég megsózni, megborsozni, és 15 perc alatt készre süthetjük, de természetesen pácot is készíthetünk. Pácoláskor a húsokat tegyük üvegtálba, és néhány óráig hagyjuk pihenni. A páchoz ne adjunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet: közvetlenül a sütés előtt sózzunk inkább. A szárnyasok pácolásához használhatunk mézet, mustárt, magyaros fűszereket és persze mediterrán fűszerkeveréket is.
  • Az esetleges inakat, nagyobb zsírereket vágjuk át, hogy ne rántsák össze a húst.
  • Szárnyas hús sütésénél a kíméletes sütés a lényeg: közepes hőfokon süssük át a húst. 190-230 fok közötti hőmérséklet az ideális.
  • Egyenletesebben sül át a hús, ha lehajtjuk a grill tetejét. Ha nincs, egy fejjel lefelé fordított grilltálca is megteszi.

… és ha sertést sütnénk a grillen

Leggyakrabb a sertéstarjára esik a választásunk, nem véletlenül: zsírban bővelkedő hús, ezért nem szárad ki könnyen. Grillezhetjük egyben vagy szeletbe, göngyölve és töltve is. Nem szükséges pácolni, hiszen akkor sem szárad ki, ha csak friss fűszerekkel ízesítjük.

  • Egyben hagyott tarja esetében irdaljuk be a húst több ponton, hogy a fűszerek a mélyebb rétegekbe is eljussanak.
  • A magyaros és mediterrán fűszerek is jól illenek a tarjához. Őrölt pirospaprikát, sós vagy cukros fűszerkeverékeket ne használjunk a páchoz - a paprika könnyen megég és megkeseríti a húst, a só ás a cukor vizet von ki a húsból, és könnyebben kiszárad.
  • A grillt, ha már forró, kenjük meg vékonyan olajjal. Ne a legmagasabb hőfokra tegyük a hideg húst, mert hamar kiszáradhat a külseje, de belül nyers maradhat. Kb. 10-10 percig süssük minden oldalát, és ha már átsült, utána pirítsunk rá.
  • Csontos hús esetében figyeljünk arra, hogy a csont körüli részek nehezebben sülnek át.
A zöld fűszerek ízletesebbé teszik a sertéshúst is / Fotó: Shutterstock
A zöld fűszerek ízletesebbé teszik a sertéshúst is / Fotó: Shutterstock

Ha marhát választunk

  • Ízletes, laktató a grillezett steak marhahús, a grillételek királya. A legfontosabb, hogy mindig friss húst pácoljunk be, ne egy korábban lefagyasztott húst válasszunk.
  • A hússzeleteket kb. 3-4 centi vastagra vágjuk és irdaljuk is be, hogy ne „pöndörödjön” fel a hús széle és a fűszerek is a rostok mélyebb rétegeibe is eljussanak.
  • A pácolás kötelező! A legjobb, ha legalább 6 órán át pácolódik a hús, de akár egész éjszaka is állhat a finom, fűszeres krémben. A páchoz semmiképp se keverjünk sót, mert a marha nagyon érzékeny hús, könnyen kiszárad.
  • Kb. 200 fokon kezdjük el sütni a húst. Ha véresen szeretjük, akkor 4-6 perc a sütési idő, majd megfordítva süssük tovább még kb. 4 percig. Ha közepesen, akkor 6-8 perc, majd kb. 6 perc még, ha pedig teljesen átsütve, akkor 9-10, illetve 9 perc a sütési idő.
  • A forgatáshoz ne használjunk villát, mert a szurkálástól távozik a finom nedvesség belőle, és nem lesz szaftos a hús.

És végül, ha halat kívánunk

Nemcsak finom, hanem egészséges is: nem terheli meg a gyomrot, így tényleg mindenkinek ajánlott. Grillezhetünk tengeri vagy folyami halat, a választás tényleg csak ízlés kérdése. Érdemes egész hallal kezdeni: nagyon finom az aranydurbincs, a pisztráng vagy a sügér, de a legkedveltebb talán a szeletelt lazac mindközül.

  • Bármilyen halat választunk, fontos, hogy alaposan kenjük le olajjal, hogy ne ragadjon a puha halhús a rácshoz. Az egészben sütött hal ezért is jó: a bőr segít egyben tartani a húst.
  • A hasüregbe mehet citrom és zöld fűszerek, pár csepp olaj vagy ízletes fűszervaj: utóbbitól könnyebben átsül a hal belseje.
  • A halat legegyszerűbb spatulával vagy csipesszel mozgatni a grillen, így biztosan nem esik szét.
  • Hogy mikor jó a hal? Ha teljesen fehér és csak a teteje nyers, opálos, akkor megfordíthatjuk a halat. Ha könnyedén elválik a grillrácstól, szinte biztos, hogy már kellően átsült.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.