Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Alapételek

Így lesz tökéletes a rakott krumpli - 5 egyszerű lépésben!

így lesz tökéletes a magyaros rakott krumpli
Esszük a menzán, rendeljük a vendéglőben, és a legtöbb család otthoni étlapján is szerepel ez a kiadós, laktató étel. Nem olyan előkelő, mint egy franciás burgonyagratin, viszont a rétegek között lapuló kolbászkarikáknak köszönhetően sokkal ízesebb. Nagy előnye, hogy kényelmesen előkészíthető és a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében variálható, továbbá újramelegítve is finom.

Fő hozzávalók

Burgonya
Legjobb a kiflikrumpli, ennek hiányában a pirosas-barnás héjú fajták jöhetnek szóba. A sárgás héjúak kevésbé tömörek, ezért könnyen szétesnek. Héjában főzd 15 percig, majd hámozás után vágd fel a szemeket kb. 1 cm-es szeletekre.

Tojás
2 kg krumplihoz 8 db normál nagyságúval kalkulálhatsz. Főzd meg keményre, és karikázd fel vékonyra tojásszelelővel!

Kolbász
A túl szárazból nem sül ki elég zsír, a túl puha meg nehezen szeletelhető. (Általában megfelel a jó minőségű lángolt kolbász, de ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot a hentestől.) Serpenyőben süsd elő a héj nélküli kolbászkarikákat 2-3 ek olajon, és tedd félre a zsiradékot.

Tejföl
A nagyi receptjéhez természetesen 20%-os kell. Könnyebben lehet kenni, ha előzőleg egy kevés tejszínt keversz bele.

Fűszerek

Nem kell túlzásba vinni a fűszerezést, a kolbász gondoskodik a magyaros ízről. Rétegezéskor mértékkel használj sót és borsot.

Extrák

Keverj reszelt sajtot a legfelülre kerülő maradék tejfölbe, ha azt szeretnéd, hogy szépen piruljon a rakott krumpli teteje. Szalonnát is pakolhatsz a rakott krumpli tetejére, de akkor irány az edzőterem, vagy kocogd le a kalóriákat! A kolbászt vészhelyzetben baconnel helyettesítheted.

Rétegezés

A krumplit és a tojást előző nap megfőzheted, majd felszeletelve fólia alatt tárolhatod a hűtőben.

Látványos lesz az étel, ha kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló üvegedénybe rakod le a rétegeket. Kezdd krumplival, aztán jöhet a tojás, a kolbász és a tejföl. Legfelülre egy réteg krumpli kerüljön, amit kenj meg tejföllel, majd locsolj meg a kolbászzsírral.

Ha eltekintesz a kolbászzsírtól, keverj reszelt sajtot a tejfölbe, vagy forgácsolj rá egy kevés vajat. (Kakastaréj-szalonna esetén mindez szükségtelen.)

Sütés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd a rakott krumplit kb. 30 percig, amíg el nem kezd barnulni az oldala, illetve a teteje.
A tálat hideg sütőbe is beteheted, ennek az elkészítés szempontjából nincs jelentősége.

9 ISTENI RAKOTT KRUMPLI VARIÁCIÓ, AMIBŐL GARANTÁLTAN REPETÁZNI FOG A CSALÁD >>>

3 gyakori hiba, amit elkerülhetsz

1. Íztelen a krumpli
A vastag krumplikarikákat nem tudják átjárni a fűszerek, ráadásul a közepük nyers maradhat.

Megoldás: Szeleteld vékonyabbra a burgonyát!

2. Túl száraz az étel
Ez lesz a vége, ha rétegezéskor fukarul adagolod a tejfölt: sütéskor kiszárad a krumpli, szikkadt lesz a tojás. Ilyenkor az sem segít, ha tálaláskor külön adag tejfölt teszel az asztalra – hidegen már nem fog beivódni, ráadásul lehűti az ételt.

Megoldás: Kend meg vastagon a rétegeket, vagy rétegezés előtt forgasd tejfölbe a krumplikarikákat!

3. Kevés a kolbász. A magyaros rakott krumpli fontos alkotóeleme a jóféle kolbász. Ne spórolj vele, mert egyrészt bosszantó, hogy vadászni kell minden karikára, másrészt hiányozni fog a mindent átjáró íze.

TEPSIS ÉS RAKOTT KRUMPLI: 13 OLCSÓ ÉS EGYSZERŰ BURGONYÁS ÉTEL >>>

SZEZONÁLIS KEDVENCEINK: DARÁLT HÚSOS RAKOTT KRUMPLI >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.