Burgonya
Legjobb a kiflikrumpli, ennek hiányában a pirosas-barnás héjú fajták jöhetnek szóba. A sárgás héjúak kevésbé tömörek, ezért könnyen szétesnek. Héjában főzd 15 percig, majd hámozás után vágd fel a szemeket kb. 1 cm-es szeletekre.
Tojás
2 kg krumplihoz 8 db normál nagyságúval kalkulálhatsz. Főzd meg keményre, és karikázd fel vékonyra tojásszelelővel!
Kolbász
A túl szárazból nem sül ki elég zsír, a túl puha meg nehezen szeletelhető. (Általában megfelel a jó minőségű lángolt kolbász, de ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot a hentestől.) Serpenyőben süsd elő a héj nélküli kolbászkarikákat 2-3 ek olajon, és tedd félre a zsiradékot.
Tejföl
A nagyi receptjéhez természetesen 20%-os kell. Könnyebben lehet kenni, ha előzőleg egy kevés tejszínt keversz bele.
Nem kell túlzásba vinni a fűszerezést, a kolbász gondoskodik a magyaros ízről. Rétegezéskor mértékkel használj sót és borsot.
Keverj reszelt sajtot a legfelülre kerülő maradék tejfölbe, ha azt szeretnéd, hogy szépen piruljon a rakott krumpli teteje. Szalonnát is pakolhatsz a rakott krumpli tetejére, de akkor irány az edzőterem, vagy kocogd le a kalóriákat! A kolbászt vészhelyzetben baconnel helyettesítheted.
A krumplit és a tojást előző nap megfőzheted, majd felszeletelve fólia alatt tárolhatod a hűtőben.
Látványos lesz az étel, ha kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló üvegedénybe rakod le a rétegeket. Kezdd krumplival, aztán jöhet a tojás, a kolbász és a tejföl. Legfelülre egy réteg krumpli kerüljön, amit kenj meg tejföllel, majd locsolj meg a kolbászzsírral.
Ha eltekintesz a kolbászzsírtól, keverj reszelt sajtot a tejfölbe, vagy forgácsolj rá egy kevés vajat. (Kakastaréj-szalonna esetén mindez szükségtelen.)
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd a rakott krumplit kb. 30 percig, amíg el nem kezd barnulni az oldala, illetve a teteje.
A tálat hideg sütőbe is beteheted, ennek az elkészítés szempontjából nincs jelentősége.
1. Íztelen a krumpli
A vastag krumplikarikákat nem tudják átjárni a fűszerek, ráadásul a közepük nyers maradhat.
Megoldás: Szeleteld vékonyabbra a burgonyát!
2. Túl száraz az étel
Ez lesz a vége, ha rétegezéskor fukarul adagolod a tejfölt: sütéskor kiszárad a krumpli, szikkadt lesz a tojás. Ilyenkor az sem segít, ha tálaláskor külön adag tejfölt teszel az asztalra – hidegen már nem fog beivódni, ráadásul lehűti az ételt.
Megoldás: Kend meg vastagon a rétegeket, vagy rétegezés előtt forgasd tejfölbe a krumplikarikákat!
3. Kevés a kolbász. A magyaros rakott krumpli fontos alkotóeleme a jóféle kolbász. Ne spórolj vele, mert egyrészt bosszantó, hogy vadászni kell minden karikára, másrészt hiányozni fog a mindent átjáró íze.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.