Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Így lesz tökéletes pergős a párolt rizs - 7 bevált tipp!

Ez a pergős párolt rizs titka /Fotó: Shutterstock
Általában tapad, ragad, túlfő vagy épp ellenkezőleg: mindig fogkemény marad a főtt rizsed? Az alábbi tippeket szem előtt tartva végre előállíthatod a régóta vágyott, tökéletes, pergős rizsköretet!
  1. Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válassz, és mérd ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget. (Személyenként átlagosan 65 ml-rel kalkulálj, tehát 2 főre 1,5 dl kell.)
  2. Mosd át a rizst! Szűrőben tartsd a csap alá, vagy tölts rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgasd benne, majd cseréld le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatod az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről. Áztatni nem érdemes.
  3. Mosás helyett a száraz nyers rizst főzés előtt megpiríthatod egy kevés olajon. (Fél bögre rizshez kb. 1 ek. olajat forrósíts fel.) Próbaként dobj 2-3 szemet a hevülő zsiradékba. Ha már sistereg, akkor öntsd rá az összes rizst, majd kevergesd, hogy az olaj bevonja a szemeket. Csak addig pirítsd, amíg a kezdetben matt fehér szemek halvány zsemleszínt kapnak.
  4. A főzéshez fazék helyett lábost vagy lefedhető nagy serpenyőt használj, amelyekben a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is marad elég hely a fedő alatt.
  5. A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő folyadékkal – tiszta vízzel, esetleg a főételhez illően csirke-, marha- vagy halalaplével – öntsd fel. A koncentrált leveskocka elnyomhatja a basmati vagy a jázminrizs természetes aromáját. A tiszta főzővízhez, 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk. sót adj.
  6. Felöntés után óvatosan keverd át a rizst, hogy ne törjön meg. Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.
  7. A rizst fedő alatt, lassú tűzön párold 15 percig, majd kóstold meg. Ne főzd túl! Miután megfőtt, zárd el a tüzet, vedd le a fedőt, és takard le az edényt tiszta konyharuhával 5-10 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsd fel egy villával!
Ez a pergős párolt rizs titka /Fotó: Shutterstock
Ez a pergős párolt rizs titka /Fotó: Shutterstock

Rizibizi - alaprecept:

  • 30 dkg rizs
  • olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • vaj
  • bors
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük. Óvatosan megkeverjük, sózzuk, majd lassú tűzön, lefedve puhára főzzük .
  2. A zúzott fokhagymát és a zöldborsót egy kevés vajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. A megpuhult borsót összekeverjük a rizzsel, majd apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk. Sült és rántott húsokhoz, rántott sajthoz tökéletes köret.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.