A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Alapételek

Íme a vékony palacsinta titka: egy balatoni büfés árulta el!

palacsinta
A palacsintát mindenki szereti, még a duci amerikai és a hatalmas japán változat is bárkinek lecsúszik, ám az igazi mégiscsak a vékony, magyar palacsinta. Ezt a vékonyságot azonban nem is olyan könnyű elérni! Ha sokszor te sem érted, miért vastagok és nehezek a palacsintáid, eláruljuk a titkot, melyet egy balatoni büfés osztott meg velünk.

A palacsintát szinte mindenki szereti, mi több, imádja. A gyerekek rajonganak érte, a felnőttek is boldogan falják, nem is csoda, hiszen a palacsinta egyszerű, mégis izgalmas fogás, ami rengeteg változatban kerülhet asztalra. A palacsinta elkészítésének számtalan módja van, azonban a magyar háztartásokban vékony tésztájú palacsinta terjed el leginkább. Nagyanyáink forró zsíron, vasserpenyőben sütve készítették, ma már inkább teflonbevonatú vagy kerámiaserpenyőkben, minimál zsiradékon készülnek a palacsinták.

A vékony palacsinta sütésének trükkjét a balatoni Ilia Büfé tulajdonosa árulta el (Shutterstock)
A vékony palacsinta sütésének trükkjét a balatoni Ilia Büfé tulajdonosa árulta el (Shutterstock)

Ahhoz azonban nem elég egy jó edény, hogy könnyű, vékony, szellős palacsintákat tudjunk sütni a vastag, nehéz, ormótlanok helyett. De mi is a vékony palacsinta titka? A Likebalaton.hu megkérdezte Ilia Lászlónét, aki a Balatonmáriafürdőn található Ilia Büfében lassan 40 éve süti a tökéletes, extravékony palacsintákat. Íme a recepttúra:

A vékony palacsinta titka

Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):

50 dkg liszt
3 db egész tojás
1/2 ek só
1 liter jéghideg víz

Elkészítése:

A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük, majd ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Jót tesz neki, ha 1 órát állni hagyjuk.

A vékony palacsinta titka egyszerűbb, mint gondolnád (Shutterstock)
A vékony palacsinta titka egyszerűbb, mint gondolnád (Shutterstock)
  1. Sokan tesznek a palacsintába olajat. Az azért nem szerencsés, mert ha túl meleg a palacsintasütő, attól nagyon lyukacsos lesz a tészta.
  2. A tejtől lesz egy kicsi tartása, ami azt jelenti, hogyha a tésztát ugyanolyan hígra keverjük ki tejjel, mint vízzel, a tejeset, akkor is csak vastagabbra fogjuk tudni kisütni.
  3. Ha túl sok benne a tojás, a tészta keményebb, törékenyebb lesz, ha szódát teszünk bele, akkor omlósabb.
  4. Ha cukor kerül bele, valóban könnyebben odakap és ha nincs benne elég só, semmilyen íze nem lesz.
  5. Fontos a tojás is. Iliáék, a tészta színe és a jobb íz miatt, bio tartásból származó tojást vásárolnak. Aki bolti tojást használ, annak sápadtabb, világos színű lesz a palacsintája.

– Ez a vékony, rugalmas tészta amit a Balatonnál annyian szeretnek, csak a vízzel érhető el – mondta Ilia Lászlóné.

– Ez egyébként a balatoni büfékben kényszerhelyzet. Egyrészt rettenetesen meleg van a konyhán, tehát nagyon gyorsan megromlana, ha tejet használnánk, másrészt egyre több a laktózérzékeny vendég, így azonban nekik is nyugodtan kínálhatjuk. Persze, ha ennél sűrűbbre keveri valaki a tésztát, mint ez az arány, akkor is vastagabb lesz a palacsinta, amit sütni tud belőle. Arra is érdemes figyelni, hogy egy hígabb tésztát keverjünk, mit mondjuk egy híg madártej, olyat. Sokan kérdezik tőlünk, hogy készül a palacsintánk, elmondjuk mindenkinek, szívesen, ettől még itt a Balatonon, úgyis nálunk veszi meg.

Így lesz tökéletes és vékony a palacsinta (Shutterstock)
Így lesz tökéletes és vékony a palacsinta (Shutterstock)

Igazán vékony palacsintát csak jó meleg, de nem tűzforró serpenyőben tudunk sütni és minden palacsintánál érdemes, picike olajat kenni a serpenyőbe, úgy lesz szép rózsás a palacsinta.

Olvasd el ezeket is:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.