Epres blondie
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Alapételek

Így savanyíts káposztát egyszerűen - lépésről lépésre

Így savanyíts káposztát egyszerűen és gyorsan
Imádod a vecsésit, de nincs mindig időd, hogy frissen beszerezd a piacon, a tartósítószeres boltival pedig elégedetlen vagy? Esetleg kipróbálnál egy izgalmas új ízt? Nem kell hordót venned, sem félmázsa káposztát! Elég, ha legyalulsz egyetlen fejet, és befőttesüvegben hagyod erjedni 2 hétig.

A savanyú káposztát méltán tartjuk szuperételnek: a sok C- és B12-vitamin mellett ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően is jót tesz az emésztésnek, továbbá kalóriaszegény. A befőttesüvegben erjesztettet ugyanúgy használhatod különféle káposztás étkek és téli saláták alapjaként vagy bevetheted vitaminbombaként, mint a hordósat.

Lépésről lépésre

A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtsd le a külső leveleit, és a szebbeket tedd félre.

A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluld le, hosszú pengéjű késsel metéld vékony csíkokra vagy darabold fel késes aprítógéppel.

Mérd le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen.


Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyél a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltsd ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.

A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre, pl. pincébe, kamrába. Röpke 2 hét múlva már meg is kóstolhatod.

Kísérletezz bátran!

Próbálj ki más recepteket vagy ízesítsd kreatívan a fenti alapváltozatot további fűszerekkel, hagymával, fokhagymával, sárgarépával stb. Kilónyi mennyiségnél akkor sem ér nagy veszteség, ha az új íz esetleg nem nyeri el a tetszésedet.

Currys savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval, majd adj hozzá 2 ek curryport és 1 db apróra kockázott mangót.

Jól illik sült vagy grillezett kolbászhoz.

Csípős savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval. Kockázz apróra 2 db kicsumázott csilipaprikát, 2 dkg gyömbért, és 3 gerezd fokhagymát, majd reszelj le egy sárgarépát, és add mindet a besózott káposztához 5 dkg szójacsírával együtt.

Salátaként kínálhatod.

Zöldfűszeres-uborkás savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval, majd adj hozzá 1 db lereszelt uborkát, 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, valamint 1/2-1/2 csokor finomra vágott kaprot és petrezselymet.

Sültek mellé tálalhatod, szendvicsekbe rakhatod.

10 TITOK, AMITŐL TÖKÉLETES LESZ A TÖLTÖTT KÁPOSZTA! >>>

3 HÁZI SAVANYÚSÁG, AMIT GYEREKJÁTÉK ELKÉSZÍTENI! >>>

SAVANYÚ KÁPOSZTA – RUSZTIKUS LEVESBEN >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.