Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Alapételek

A legjobb hűsítő a kánikulában: így készül a bazsalikomos citrusleves

A nyári forróságban aligha esnek jól a tartalmas, eltelítő fogások, hiszen a meleg jócskán megviseli a szervezetünket, a nehéz ételek emésztése pedig plusz terhet róna rá. Ehelyett a hűsítő, könnyed recepteket keressük, és ha a folyadékpótlást is megoldjuk vele, az maga a mennyország. Pont, mint ez a bazsalikomos citrusleves.

A legtöbb citrusféle kellemesen hűsítő hatású, különösen jól esnek a nyári melegben. Egy pohár frissen facsart narancslé vagy egy hideg limonádé is jó választás, de a vitamindús gyümölcsökből levest is készíthetünk. Egy különleges alapanyag is került ebbe a finomságba. Ez nem más, mint a citromnád, ami a thai konyhának is közkedvelt összetevője. Próbáljátok ki ezt a semmihez sem fogható frissítő gyümölcslevest, íme a recept!

Bazsalikomos citrusleves /Fotó: Vidék íze magazin
Bazsalikomos citrusleves /Fotó: Vidék íze magazin

Bazsalikomos citrusleves

Hozzávalók:

  • 1 db citromnád
  • 2 db kezeletlen narancs
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 1 db kezeletlen lime
  • cukor
  • 5 dl tejszín
  • 7 dl tej
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk a citromnádat, összevágjuk. Belerakjuk egy lábasba. Hozzáreszeljük egy megtisztított narancs, egy citrom és egy lime héját, majd ezeket a gyümölcsöket félbevágjuk, és beledobjuk az edénybe.
  2. Öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Ízesítjük egy csipet sóval és ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és körülbelül fél órán át forraljuk.
  3. Leszűrjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tejszínt és a tejet. Hidegen tányérokba szedjük, mindegyikbe teszünk kifilézett, felkockázott narancsot, és megszórjuk néhány levél friss bazsalikommal.

A citromnádról

Különleges aromájú trópusi pázsitfűféle. Eredete bizonytalan, feltehetően Malajziában őshonos. A thai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, nem összetévesztendő a nálunk is elterjedt citromfűvel. A növény hazánkban is termeszthető, kezdetben cserépben neveljük, majd az idősebb palántákat kitehetjük a szabadba. Igényli a meleget, de félárnyékos helyet keressünk ki. Rendszeresen locsoljuk. A néhány hónap alatt kifejlődő hajtásait különlegesebb ételek ízesítésére használhatjuk fel, vagy nyugtató és fertőtlenítő hatású teát is készíthetünk belőle.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.