Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Alapételek

A legjobb hűsítő a kánikulában: így készül a bazsalikomos citrusleves

A nyári forróságban aligha esnek jól a tartalmas, eltelítő fogások, hiszen a meleg jócskán megviseli a szervezetünket, a nehéz ételek emésztése pedig plusz terhet róna rá. Ehelyett a hűsítő, könnyed recepteket keressük, és ha a folyadékpótlást is megoldjuk vele, az maga a mennyország. Pont, mint ez a bazsalikomos citrusleves.

A legtöbb citrusféle kellemesen hűsítő hatású, különösen jól esnek a nyári melegben. Egy pohár frissen facsart narancslé vagy egy hideg limonádé is jó választás, de a vitamindús gyümölcsökből levest is készíthetünk. Egy különleges alapanyag is került ebbe a finomságba. Ez nem más, mint a citromnád, ami a thai konyhának is közkedvelt összetevője. Próbáljátok ki ezt a semmihez sem fogható frissítő gyümölcslevest, íme a recept!

Bazsalikomos citrusleves /Fotó: Vidék íze magazin
Bazsalikomos citrusleves /Fotó: Vidék íze magazin

Bazsalikomos citrusleves

Hozzávalók:

  • 1 db citromnád
  • 2 db kezeletlen narancs
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 1 db kezeletlen lime
  • cukor
  • 5 dl tejszín
  • 7 dl tej
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk a citromnádat, összevágjuk. Belerakjuk egy lábasba. Hozzáreszeljük egy megtisztított narancs, egy citrom és egy lime héját, majd ezeket a gyümölcsöket félbevágjuk, és beledobjuk az edénybe.
  2. Öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Ízesítjük egy csipet sóval és ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és körülbelül fél órán át forraljuk.
  3. Leszűrjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tejszínt és a tejet. Hidegen tányérokba szedjük, mindegyikbe teszünk kifilézett, felkockázott narancsot, és megszórjuk néhány levél friss bazsalikommal.

A citromnádról

Különleges aromájú trópusi pázsitfűféle. Eredete bizonytalan, feltehetően Malajziában őshonos. A thai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, nem összetévesztendő a nálunk is elterjedt citromfűvel. A növény hazánkban is termeszthető, kezdetben cserépben neveljük, majd az idősebb palántákat kitehetjük a szabadba. Igényli a meleget, de félárnyékos helyet keressünk ki. Rendszeresen locsoljuk. A néhány hónap alatt kifejlődő hajtásait különlegesebb ételek ízesítésére használhatjuk fel, vagy nyugtató és fertőtlenítő hatású teát is készíthetünk belőle.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.