Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A friss snidling, a medvehagyma érkezésével, a primőrök megjelenésével egy időben szinte késztetést érzünk egy jó körözött készítésére. A körözött üde, izgalmas és jól variálható kence, amit minden háztartásban egy kicsit máshogy készítenek el.

A körözött alapja a legtöbb esetben túró, de gyakorta keverik bryndzával is, de akad olyan háziasszony, aki csak és kizárólag friss juhsajtból dolgozik. A körözött elkészítéséhez érdemes a túrót villával megtörni, de ha igazán sima, krémes kencét szeretnénk, akkor a legjobb, ha szitán áttört túróval dolgozunk. Ha a bryndzát szeretnénk elkeverni a túróval, arra is remek megoldást jelent a szitán való áttörés, így jobban keverednek az ízek, s egységes állagot kap a végeredmény. A túrós krémet lazíthatjuk, könnyebben kenhetővé tehetjük egy kis vajjal, tejföllel vagy akár egy kevés krémsajt, mascarpone hozzáadásával is.

Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
KÖRÖZÖTT RECEPT >>>

A körözötthöz dukál a hagyma, hogy milyen formában és mennyit teszünk bele az csak rajtunk áll. Sokan frissen aprított vörös- vagy lilahagymát tesznek bele, más a fokhagymára, újhagymára bízza a megfelelő aromákat, illetve önmagában vagy kiegészítésként megjelenik a snidling és a medvehagyma is. Ezek persze nyugodtan keverhetők, sőt akinek a gyomra nem rajong a frissen vágott vöröshagymáért, fokhagymáért, az nyugodtan le is dinsztelheti egy kevés vajon, majd vajjal együtt a túróhoz adhatja. Nem árt neki.

Friss kenyérrel és friss zöldségekkel az igazi
Friss kenyérrel és friss zöldségekkel az igazi
Túrós receptek >>>

A körözött fűszerezése természetesen nem áll meg a hagymakérdésnél. A legtöbb családban kisebb-nagyobb mennyiségű édes pirospaprika kerül a krémbe, de kevés csípős paprikával, csilivel is megbolondítható. A körözöttnek jó fűszere még a kömény, az őrölt fekete bors, de friss zöld fűszerekkel is tovább gazdagítható. A körözöttünkbe kerülhet kakukkfű, csombor, lestyán, egy kis petrezselyem, vagy - a túróval amúgy is bensőséges viszonyt ápoló - kapor.

Amilyen egyszerű, olyan finom a körözött, érdemes kikísérletezni a jó fűszerezési arányokat
Amilyen egyszerű, olyan finom a körözött, érdemes kikísérletezni a jó fűszerezési arányokat

Az elkészített krémet érdemes néhány órára – egy jól záródó edénybe téve – a hűtőben hagyni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek, s hogy a krémben lévő vaj is megkössön, s jó állagúvá váljon a körözött.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.