Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Zsemlegombóc
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A friss snidling, a medvehagyma érkezésével, a primőrök megjelenésével egy időben szinte késztetést érzünk egy jó körözött készítésére. A körözött üde, izgalmas és jól variálható kence, amit minden háztartásban egy kicsit máshogy készítenek el.

A körözött alapja a legtöbb esetben túró, de gyakorta keverik bryndzával is, de akad olyan háziasszony, aki csak és kizárólag friss juhsajtból dolgozik. A körözött elkészítéséhez érdemes a túrót villával megtörni, de ha igazán sima, krémes kencét szeretnénk, akkor a legjobb, ha szitán áttört túróval dolgozunk. Ha a bryndzát szeretnénk elkeverni a túróval, arra is remek megoldást jelent a szitán való áttörés, így jobban keverednek az ízek, s egységes állagot kap a végeredmény. A túrós krémet lazíthatjuk, könnyebben kenhetővé tehetjük egy kis vajjal, tejföllel vagy akár egy kevés krémsajt, mascarpone hozzáadásával is.

Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
KÖRÖZÖTT RECEPT >>>

A körözötthöz dukál a hagyma, hogy milyen formában és mennyit teszünk bele az csak rajtunk áll. Sokan frissen aprított vörös- vagy lilahagymát tesznek bele, más a fokhagymára, újhagymára bízza a megfelelő aromákat, illetve önmagában vagy kiegészítésként megjelenik a snidling és a medvehagyma is. Ezek persze nyugodtan keverhetők, sőt akinek a gyomra nem rajong a frissen vágott vöröshagymáért, fokhagymáért, az nyugodtan le is dinsztelheti egy kevés vajon, majd vajjal együtt a túróhoz adhatja. Nem árt neki.

Friss kenyérrel és friss zöldségekkel az igazi
Friss kenyérrel és friss zöldségekkel az igazi
Túrós receptek >>>

A körözött fűszerezése természetesen nem áll meg a hagymakérdésnél. A legtöbb családban kisebb-nagyobb mennyiségű édes pirospaprika kerül a krémbe, de kevés csípős paprikával, csilivel is megbolondítható. A körözöttnek jó fűszere még a kömény, az őrölt fekete bors, de friss zöld fűszerekkel is tovább gazdagítható. A körözöttünkbe kerülhet kakukkfű, csombor, lestyán, egy kis petrezselyem, vagy - a túróval amúgy is bensőséges viszonyt ápoló - kapor.

Amilyen egyszerű, olyan finom a körözött, érdemes kikísérletezni a jó fűszerezési arányokat
Amilyen egyszerű, olyan finom a körözött, érdemes kikísérletezni a jó fűszerezési arányokat

Az elkészített krémet érdemes néhány órára – egy jól záródó edénybe téve – a hűtőben hagyni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek, s hogy a krémben lévő vaj is megkössön, s jó állagúvá váljon a körözött.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.