Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Alapételek

3 klasszikus lecsórecept, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia!

lecsó
Szereted a magyarosat? Van otthon paprika, paradicsom, hagyma és egy kis füstölt szalonna? Akkor már főzhetsz egy klasszikus lecsót, amelyet tetszés szerint gazdagíthatsz további hozzávalókkal.

A tipikus magyar lecsó tulajdonképpen a balkáni gyuvecs húsmentes változata. Az egyszerű zöldségragut feldobhatod kolbásszal, önthetsz rá felvert egész tojást, adhatsz hozzá rizst, tálalhatod krumplival, nokedlivel, sőt akár sovány sertéscombból készült pörkölttel is összekeverheted. Rajtad múlik, hogy meghámozod-e a paradicsomot és a paprikát karikára vágod-e vagy csíkokra, hogy zsírt vagy olajat használsz-e és milyen fűszereket választasz – a variációk száma úgyszólván végtelen.

Általában véve az a lényeg, hogy a paradicsomot főzd szét, a paprikát viszont ne párold túlságosan puhára. A lecsónak rövid, zsíros leve legyen, és ne tegyél bele túl sok paradicsomot, mert vízízű lesz.

A legtöbbünk számára a lecsó nyári étel, Krúdy Gyula azonban úgy fogalmaz, hogy nyáron paprikát és paradicsomot, télen lecsót kell enni. Főzzél lecsót akkor, amikor a legfinomabbak a hazai zöldségek, és tedd el üvegben télire!

Vasi tejfölös lecsó

Darabolj fel 10-12 db kicsumázott zöldpaprikát, vágj szeletekre 4 db érett paradicsomot és kockázz fel 2 fej hagymát. Vágj apró kockákra 2 ujjnyi füstölt szalonnát, olvaszd ki, és adj hozzá tojásnyi sertészsírt. Tedd bele a hagymát, és kissé pirítsd meg. Add hozzá a paprikát, sózd meg és párold addig, amíg hajlékony lesz. Ekkor add hozzá a paradicsomot, és főzd, amíg levet ereszt. Végül sűrítsd be 1 pohár tejföllel, és forrald az első rottyanásig. Vas megyében főtt burgonyával vagy galuskával fogyasztják.

Lecsó télire

Csumázz ki és vágj nagyobb kockákra 2,5 kg vastag húsú, vékony héjú zöldpaprikát. Forrázás után hámozz meg 70 dkg húsos paradicsomot, és darabold fel. Apríts fel vagy vágj félkarikára 4 nagyobb fej hagymát, és fonnyaszd aranysárgára 8-10 ek olajon. Add hozzá a paprikát, majd a paradicsomot, és kevergetve főzd 10-15 percig. Amikor a paprika félbehajtva még törik, ízesítsd a lecsót 3 ek cukorral és 2 ek sóval. Még forrón töltsd az előkészített csatos vagy csavaros üvegekbe. Végül állítsd a fejükre az üvegeket 5 percre.

Frank Júlia dupla lecsója

Szeletelj fel 75 dkg vöröshagymát, 1 kg kicsumázott zöldpaprikát és 40 dkg paradicsomot. Olvassz ki 10 dkg apróra kockázott füstölt szalonnát, majd vedd ki a pörcöt. A visszamaradt zsíron pirítsd üvegesre a hagyma egyharmadát. Tedd rá a zöldpaprika egyharmadát, sózd meg, és fedő alatt párold ezt is üvegesre. Ezután húzd le a tűzről, keverj bele 1 ek pirospaprikát, majd azonnal tedd rá az összes paradicsomot és főzd fedő alatt, amíg egészen összeesik. Süsd zsírjára, passzírozd át, és a sűrű pépet forrald fel egy másik edényben. Dobd bele a maradék hagymát, fedő alatt párold üvegesre, majd add hozzá a maradék zöldpaprikát. Végül sózd meg, és ízesítsd 4 gerezd összezúzott fokhagymával, valamint 1-2 csipetnyi porcukorral. Akkor jó, ha a paprika már üveges, de még nem puha. Az így készült lecsó kissé munkaigényes ugyan, de mennyei az íze.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.