Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Alapételek

Házias ízek a tányérban: így készül a nagyiféle tökfőzelék

A tökfőzelék igen megosztó étel, szinte csak imádni vagy utálni lehet, köztes megoldás nincs. De a nagyi verziójára képtelenség nemet mondani. Mutatjuk a receptet!

A magyar konyha egyik kincset érő zöldsége a tök, amit leginkább főzelék formájában fogyasztunk. A gyalult tök és a kapor párosa igazi vitaminbomba, ráadásul frissítő ízük semmihez sem hasonlítható egy meleg, koranyári napon. A főzelék egyike a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető ételeknek, így kitűnő választás hétköznapra, de hétvégére is, ha nem a konyhában szeretnénk tölteni a napot.

Íme a magyaros tökfőzelék főtt tojással, ahogy a nagyi csinálta /Fotó: Vidék íze magazin
Íme a magyaros tökfőzelék főtt tojással, ahogy a nagyi csinálta /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a magyaros tökfőzelék főtt tojással

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek. zsír
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 9 dl zöldségalaplé
  • 1 kg gyalult tök
  • bors
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • cukor
  • ecet
  • 4 db tojás

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy lábasban megdinszteljük két evőkanál zsíron. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal sütjük még egy percig.
  2. Hozzátesszük a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát és paradicsomot, addig rotyogtatjuk, míg egy jó, sűrű szaftot nem kapunk.
  3. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Ráöntjük az alaplevet, visszarakjuk a tűzhelyre, és 15-20 percig főzzük. Beletesszük a legyalult tököt, ízesítjük sóval, borssal, és további 10 percig főzzük.
  4. Közben a két evőkanál lisztet egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Hozzáöntjük a forrásban lévő tökhöz, és pár percig forraljuk, míg jól be nem sűrűsödik a főzelék. Ha kész, hozzákeverjük az apróra vágott kaprot, és ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítjük még.
  5. A tojásokat hideg vízbe rakjuk, adunk a vízhez 4 evőkanál sót. Felrakjuk főni, majd miután a víz felforrt, még 6 és fél percig főzzük. Ha letelt az idő, a tojásokat azonnal átrakjuk hideg vízbe, hogy leállítsuk a fövést.
  6. A tökfőzeléket tányérokba szedjük, és a tökéletes főtt tojással tálaljuk.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.