Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Alapételek

Házias ízek a tányérban: így készül a nagyiféle tökfőzelék

A tökfőzelék igen megosztó étel, szinte csak imádni vagy utálni lehet, köztes megoldás nincs. De a nagyi verziójára képtelenség nemet mondani. Mutatjuk a receptet!

A magyar konyha egyik kincset érő zöldsége a tök, amit leginkább főzelék formájában fogyasztunk. A gyalult tök és a kapor párosa igazi vitaminbomba, ráadásul frissítő ízük semmihez sem hasonlítható egy meleg, koranyári napon. A főzelék egyike a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető ételeknek, így kitűnő választás hétköznapra, de hétvégére is, ha nem a konyhában szeretnénk tölteni a napot.

Íme a magyaros tökfőzelék főtt tojással, ahogy a nagyi csinálta /Fotó: Vidék íze magazin
Íme a magyaros tökfőzelék főtt tojással, ahogy a nagyi csinálta /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a magyaros tökfőzelék főtt tojással

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek. zsír
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 9 dl zöldségalaplé
  • 1 kg gyalult tök
  • bors
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • cukor
  • ecet
  • 4 db tojás

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy lábasban megdinszteljük két evőkanál zsíron. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal sütjük még egy percig.
  2. Hozzátesszük a nagyon kicsi kockákra vágott paprikát és paradicsomot, addig rotyogtatjuk, míg egy jó, sűrű szaftot nem kapunk.
  3. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Ráöntjük az alaplevet, visszarakjuk a tűzhelyre, és 15-20 percig főzzük. Beletesszük a legyalult tököt, ízesítjük sóval, borssal, és további 10 percig főzzük.
  4. Közben a két evőkanál lisztet egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Hozzáöntjük a forrásban lévő tökhöz, és pár percig forraljuk, míg jól be nem sűrűsödik a főzelék. Ha kész, hozzákeverjük az apróra vágott kaprot, és ízlés szerint cukorral, ecettel ízesítjük még.
  5. A tojásokat hideg vízbe rakjuk, adunk a vízhez 4 evőkanál sót. Felrakjuk főni, majd miután a víz felforrt, még 6 és fél percig főzzük. Ha letelt az idő, a tojásokat azonnal átrakjuk hideg vízbe, hogy leállítsuk a fövést.
  6. A tökfőzeléket tányérokba szedjük, és a tökéletes főtt tojással tálaljuk.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.