Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Alapételek

Olcsó és egyszerű recept hó végére: árpagyöngyös húsgombócok tejfölös káposztában

A hónap utolsó napján jól jön egy olyan recept, amelyhez viszonylag olcsón beszerezhetjük az alapanyagokat. Az pedig plusz pont, ha egyszerű és gyorsan elkészíthető ételről van szó. A gerslis húsgombóc pont ilyen.

A gersli, vagy árpagyöngy egészséges gabonaféle, amit már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztottak, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban szomjoltónak használták.
Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.

Sokféleképpen felhasználható: készülhet belőle tartalmas köret, rizottó, édes és sós kása. Sok helyen kihagyhatatlan eleme a töltött káposztának, a sóletnek – gazdagabbá, kiadósabbá teszi ezeket az ételeket.

Tartalmas és laktató  a húsgombóc gerslivel / Fotó és recept: Vidék íze
Tartalmas és laktató a húsgombóc gerslivel / Fotó és recept: Vidék íze

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg gersli
  • 1 tojás
  • bors

A káposztához:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál szárított kapor vagy borsikafű
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük egy-két evőkanál zsiradékon. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát.
  2. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találjuk, átmossuk hideg vízzel. Deszkára fektetjük, kicsit átvágjuk a szálakat, hogy könnyebb legyen majd a fogyasztása. Rátesszük a pörköltalapra, öntünk rá kevés vizet, és kis lángon elkezdjük főzni.
  3. Közben összeállítjuk a húsgombócokat. Összekeverjük az összes hozzávalót, és kis gombócokat formázunk belőle (fontos a méret, mert a túl nagy gombócokban nem főne meg a gersli). Beletesszük a fövő káposztába. Bő fél órán át főzzük, közben többször óvatosan átkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
  4. Fél óra múlva kiveszünk egy gombócot, kettévágjuk, megnézzük, hogy megfőtt-e. Ha jónak ítéljük, akkor az egy evőkanál lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzáforgatjuk a tejfölt, és beleöntjük a csendes forrásban lévő káposztába a kaporral és a borsikafűvel együtt, és még pár percig forraljuk, hogy besűrűsödjék a lé. Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.