Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Alapételek

Paradicsomos muszaka – így készül a görögök egyik kedvenc egytálétele

Remek ötlet, hogy a nagy melegben próbáljuk ki azoknak az országoknak a konyháját, ahol az extrém magas hőmérséklet nyáron mindennapos. Görögország ilyen, és mi mást is választhattunk volna, mint a muszakát? Íme, egy recept a Vidék ízéből, amivel garantált a siker.

Sokat nem változtattunk ezen a híres klasszikuson. Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.).

Paradicsomos muszaka  / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Paradicsomos muszaka / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók (6 főre):

  • 35-40 dkg darált hús
  • 3 db közepes padlizsán
  • 4-5 db közepes paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 púpos ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 20 dkg kemény vagy félkemény sajt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. Felszeleteljük a padlizsánokat centi vastagra, majd serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük. Csak akkor sózzuk, ha elkészült.
  2. A hagymát felaprítjuk, zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált húst, sózzuk és borsozzuk. Fakanállal kevergetve addig pirítjuk, míg a hús át nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a reszelt parmezánt, jól átkeverjük.
  3. Egy tűzálló tálba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra egy sor félcentis karikákra vágott paradicsom, arra pedig egy réteg mártásos hús kerül. Meghintjük reszelt sajttal. Ezt még egyszer-kétszer megismételjük. A tetejére hús jön, reszelt sajttal gazdagon meghintve.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben bő félóra alatt sült meg.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.