Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Alapételek

Paradicsomos muszaka – így készül a görögök egyik kedvenc egytálétele

Remek ötlet, hogy a nagy melegben próbáljuk ki azoknak az országoknak a konyháját, ahol az extrém magas hőmérséklet nyáron mindennapos. Görögország ilyen, és mi mást is választhattunk volna, mint a muszakát? Íme, egy recept a Vidék ízéből, amivel garantált a siker.

Sokat nem változtattunk ezen a híres klasszikuson. Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.).

Paradicsomos muszaka  / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Paradicsomos muszaka / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók (6 főre):

  • 35-40 dkg darált hús
  • 3 db közepes padlizsán
  • 4-5 db közepes paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 púpos ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 20 dkg kemény vagy félkemény sajt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. Felszeleteljük a padlizsánokat centi vastagra, majd serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük. Csak akkor sózzuk, ha elkészült.
  2. A hagymát felaprítjuk, zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált húst, sózzuk és borsozzuk. Fakanállal kevergetve addig pirítjuk, míg a hús át nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a reszelt parmezánt, jól átkeverjük.
  3. Egy tűzálló tálba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra egy sor félcentis karikákra vágott paradicsom, arra pedig egy réteg mártásos hús kerül. Meghintjük reszelt sajttal. Ezt még egyszer-kétszer megismételjük. A tetejére hús jön, reszelt sajttal gazdagon meghintve.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben bő félóra alatt sült meg.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.