Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Alapételek

Így lesz tökéletes a marhahús leves - a velős csonttól a zöldségekig

A ráérős vasárnapi ebédek fénypontját jelentő hagyományos húsleves marhából az igazi. Nem hiányozhat belőle a velős csont, a sok zöldség és a tészta, továbbá legalább ennyire fontos, hogy elegendő időt szánj az elkészítésére.

Ne spórolj a leveshúson!

Legjobb az egyben hagyott marhafartő, hátszín és tarja. (Ezeket végül külön fogásként, klasszikus bécsi tányérhúsként tálalhatod.) Minél nagyobb fazekat válassz, hogy főzés közben a hús szabadon úszkálhasson a lében.

Velős csont

A marha lábszár- és combcsontja tartalmazza a legtöbb velőt. Fűrészeltesd kisebb darabokra a hentessel. Otthon mosd meg folyó víz alatt, és dörzsöld be sóval a vágott felületet. Ez megakadályozza, hogy a velő a levesbe csusszanjon. Miután megfőtt, üsd ki forró pirítósra (könnyen kijön), és azonnal kínáld! Kihűlve megdermed és hidegen már nem olyan finom, ráadásul emésztési problémát (hasmenést) okozhat. – Ha nem kedveled a velőt, vegyél csak ritkacsontot.

Zöldségek

Vásárolj csomagban vegyes leveszöldséget, vagy válogass össze egy adagra való sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét és pórét, valamint 1 fej vöröshagymát,1 szem burgonyát, 1 cikk kelkáposztát és 1 szem paradicsomot.

Fűszerek

Só, szemes bors, babérlevél, ízlés szerint fokhagyma, szegfűszeg, szegfűbors – ennél több felesleges. A minőségi hús és a sok zöldség gondoskodnak a telt ízről.

Főzés lépésről lépésre

1. A hagymafejet a legfelső héjréteg lefejtése után vágd félbe, majd pirítsd barnára a vágott felületén a fazékban, esetleg alufóliával leterített serpenyőben. A hagymahéjtól, valamint a pörzsanyagoktól jobb ízű és szebb színű lesz a leves.
2. Add a hagymához a csontokat, öntsd fel bőven vízzel, és forrald fel a fűszerekkel együtt.
Óvatosan engedd a lébe a húst, majd az első felforrás után lassú tűzön, fedő nélkül tartsd lassú forrásban 2-2,5 óra hosszat. Közben időről időre szedd le a keletkező habot.
3. Miután a hús habja teljesen elforrt, tedd a fazékba a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és főzd puhára kb. 1 óra alatt.
4. Ezután szedd ki a fazékból a zöldséget, a csontot és a húst. A lét húzd le a tűzről, hagyd állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrd át egy tiszta edénybe. Ha nagy lyukú a szűrőd, béleld ki gézzel vagy tiszta függönyanyaggal. (A gézt és a pamutanyagot előzőleg nedvesítsd meg hideg vízzel, hogy ne szívja magába az értékes lét.)
5. Vegyél ki egy keveset a léből, és főzd meg benne a tésztát (pl. finom metéltet). A többi lébe tedd vissza zöldségeket, a velős csontot és a húst, hogy melegen maradjanak.
6. Fogyasztás előtt szedd ki a zöldséget, a velős csontot és a húst. Levesestál aljára szórj aprított petrezselymet vagy snidlinget, majd öntsd rá a tésztát és a fazékban maradt lét.

Bécsi tányérhús

Tálald külön fogásként a levesben főtt húst! Szeleteld fel, rendezd el előmelegített tálon a zöldséggel együtt, és locsold meg egy kevés forró levessel. Kínálj hozzá főtt burgonyát és torma- vagy egyéb mártásokat (pl. spenótot, paradicsomszószt).

Almás torma tányérhúshoz
4 adaghoz reszelj le 35 dkg meghámozott almát, és locsold meg 2-3 ek citromlével. Forgasd össze 1,5 dkg frissen lereszelt tormagyökérrel, ízesítsd 1/2 tk cukorral és 1 csipet sóval, majd dolgozz bele 1 ek (repce)olajat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.