Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A gyors és tartalmas ételek között előkelő helyet foglalnak el a különféle rizses egytálételek. A rizs eleve szuper alapanyag, levesbetétnek, köretnek, tölteléknek is kitűnő. Laktat, jól felveszi a nedvességet, s általában a gyerekek is kedvelik.

A rizses egytálételeket pedig nem csak a gyerekek, hanem az anyák, a család szakácsai is szeretik, mivel viszonylag kevés munkával, valóban tartalmas és izgalmas fogásokat készíthetnek. A rizsben gazdag, szaftos, sokféle zöldséggel, hússal gazdagított ételeknek a világ minden táján nagy a keletje. Ázsiában a pilaf hódít, Indiában a biryanit eszik, a spanyoloknál a paella a menő, az olaszok pedig rizottót vagy tartalmas rizssalátákat készítenek.

Mi kerüljön abban az egyetlen egy tálba?

Az egytálételek hagyományait követve a rizses fogások is egy edény felhasználásával készülnek a legtöbb esetben. Mivel a rizs gyorsan megfő, megpárolódik, ezért általában ő az utolsó komponense ezeknek a fogásoknak. Az alapot szinte bármi szolgáltathatja. A magyar konyhában leggyakrabban valamilyen húsos ragu képezi a rizses étel kiindulópontját. Ez az a bázis, amire az egész fogás épül. A ragu lehet sertéshúsból, borjúból, szárnyasból vagy - a hagyományostól eltérően - halból vagy a tenger gyümölcseiből is.

Mivel fűszerezzük?

Fűszerezése pedig csak rajtunk áll. A hagyományos pirospaprikás bácskai rizseshúson kívül, érdemes zöld fűszeres, tejszínes, zöldségekkel gazdagon megpakolt ragukat is készíteni, de klasszikus alapokra is helyezhetjük a rizses ételünket, készülhet borsópörköltre vagy tojáspörköltre épülő ebédünk is.

Az indiai biryani mintájára curryvel is fűszerezhetjük a rizses ételünket. Az indiai változatban sokszor találkozni borsóval, babbal, a ragu pedig készülhet kecskéből vagy épp bárányból is. A biryani fűszerei a kardamom, a koriander, fahéj, fokhagyma, menta vagy épp a gyömbér.

Az ázsiai rizses ételekben nem csak zöldség és hús kap helyet, hanem gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy akár különféle magokkal is gazdagíthatják ezt a fogást, sőt sok esetben a pilaf még a rizshez sem ragaszkodik, bulgurral is gyakorta készülhet ez az étel.

Az elkészült ételhez pedig tálaláskor adhatunk egy kevés szezámmagot, nigella magot, tört lenmagot, diót, mogyorót, mandulát vagy épp egy fél gránátalmát, kevés szőlőt, mazsolát, esetleg apróra vágott aszalt szilvát, sárgabarackot. Természetesen ilyenkor az alap ízesítését is ennek megfelelően kell kialakítani, de egy kis arab beütésű fűszerezés esetén már bármelyik kiegészítő megállja a helyét.

Az elkészült fogásokhoz nem csak a fent felsoroltak adhatók, hanem számos friss zöld fűszer közül is választhatunk. A hagyományos petrezselyem mellett/helyett, kerülhet a rizses ételünkre oregánó, csombor, majoránna, kevés tárkony, koriander, zsálya, rozmaring vagy egy kevés bazsalikom.

A rizses egytálak esetében semmi mást nem kell figyelembe venni, csak az ízharmóniát és az alapanyagok elkészülési idejét. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor számtalan saját, egyedülálló fogást kísérletezhetünk ki.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.