Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A gyors és tartalmas ételek között előkelő helyet foglalnak el a különféle rizses egytálételek. A rizs eleve szuper alapanyag, levesbetétnek, köretnek, tölteléknek is kitűnő. Laktat, jól felveszi a nedvességet, s általában a gyerekek is kedvelik.

A rizses egytálételeket pedig nem csak a gyerekek, hanem az anyák, a család szakácsai is szeretik, mivel viszonylag kevés munkával, valóban tartalmas és izgalmas fogásokat készíthetnek. A rizsben gazdag, szaftos, sokféle zöldséggel, hússal gazdagított ételeknek a világ minden táján nagy a keletje. Ázsiában a pilaf hódít, Indiában a biryanit eszik, a spanyoloknál a paella a menő, az olaszok pedig rizottót vagy tartalmas rizssalátákat készítenek.

Mi kerüljön abban az egyetlen egy tálba?

Az egytálételek hagyományait követve a rizses fogások is egy edény felhasználásával készülnek a legtöbb esetben. Mivel a rizs gyorsan megfő, megpárolódik, ezért általában ő az utolsó komponense ezeknek a fogásoknak. Az alapot szinte bármi szolgáltathatja. A magyar konyhában leggyakrabban valamilyen húsos ragu képezi a rizses étel kiindulópontját. Ez az a bázis, amire az egész fogás épül. A ragu lehet sertéshúsból, borjúból, szárnyasból vagy - a hagyományostól eltérően - halból vagy a tenger gyümölcseiből is.

Mivel fűszerezzük?

Fűszerezése pedig csak rajtunk áll. A hagyományos pirospaprikás bácskai rizseshúson kívül, érdemes zöld fűszeres, tejszínes, zöldségekkel gazdagon megpakolt ragukat is készíteni, de klasszikus alapokra is helyezhetjük a rizses ételünket, készülhet borsópörköltre vagy tojáspörköltre épülő ebédünk is.

Az indiai biryani mintájára curryvel is fűszerezhetjük a rizses ételünket. Az indiai változatban sokszor találkozni borsóval, babbal, a ragu pedig készülhet kecskéből vagy épp bárányból is. A biryani fűszerei a kardamom, a koriander, fahéj, fokhagyma, menta vagy épp a gyömbér.

Az ázsiai rizses ételekben nem csak zöldség és hús kap helyet, hanem gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy akár különféle magokkal is gazdagíthatják ezt a fogást, sőt sok esetben a pilaf még a rizshez sem ragaszkodik, bulgurral is gyakorta készülhet ez az étel.

Az elkészült ételhez pedig tálaláskor adhatunk egy kevés szezámmagot, nigella magot, tört lenmagot, diót, mogyorót, mandulát vagy épp egy fél gránátalmát, kevés szőlőt, mazsolát, esetleg apróra vágott aszalt szilvát, sárgabarackot. Természetesen ilyenkor az alap ízesítését is ennek megfelelően kell kialakítani, de egy kis arab beütésű fűszerezés esetén már bármelyik kiegészítő megállja a helyét.

Az elkészült fogásokhoz nem csak a fent felsoroltak adhatók, hanem számos friss zöld fűszer közül is választhatunk. A hagyományos petrezselyem mellett/helyett, kerülhet a rizses ételünkre oregánó, csombor, majoránna, kevés tárkony, koriander, zsálya, rozmaring vagy egy kevés bazsalikom.

A rizses egytálak esetében semmi mást nem kell figyelembe venni, csak az ízharmóniát és az alapanyagok elkészülési idejét. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor számtalan saját, egyedülálló fogást kísérletezhetünk ki.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.