Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A tavasz csalhatatlan jele, hogy egyre több friss zöldség az asztalunkra. A különféle főzelékek és zöldséglevesek mellett, a kevert saláták is egyre nagyobb szerepet kapnak. A primőrökön kívül számtalan egyéb kiegészítővel gazdagíthatók ezek a saláták, azonban a végső összekovácsoló erő, a sokféle zöldet valóban salátává tevő kiegészítő, az öntet, illetve az olaj mibenléte szintén meghatározó.

A kilencvenes évek második felében jelentek meg nálunk az első olívaolajjal, balzsamecettel készített saláták, kiütvén a cukros-ecetes, savanyúság hangulatú salátákat, háttérbe szorítva a tejföllel-majonézzel készített önteteket. A trend azóta is tartja magát, csak az olívaolaj mellé zárkózott fel még néhány versenyző.

Tökmagolaj

Az osztrákok nagy kedvence az ízletes, sötét és viszonylag sűrű tökmagolaj, amiből egy kevéssel is csodákat lehet művelni. Intenzív íze miatt óvatosan bánjunk az adagolásával, ha azt szeretnénk, hogy bővebb mennyiségű öntet kerüljön a salátánkra, akkor valamilyen, kevésbé karakteres olajjal keverve adjuk hozzá.

Szezámmagolaj

A szezámmagolajat az ázsiai konyha előszeretettel használja a saját salátáira, de mi magunk is kikísérletezhetjük a megfelelő zöldség-olaj kombinációkat. Egy biztos, a kígyóuborka szezámolajjal verhetetlen.

Szőlőmagolaj

A koleszterinmentes, a gyomrot nem megterhelő olajjal is készíthetjük a salátáinkat. Nem csak önmagában érdemes felhasználni, hanem mártások, öntetek, különféle emulziók alapját is képezheti. Ha pedig már nem kell több a salátához, akkor akár süthetünk is benne, hiszen nagyon magas forráspontja erre is tökéletesen alkalmassá teszi.

Mogyoró- és dióolaj

A különféle csonthéjasokból préselt olajakkal rendkívül finom harmóniát teremthetünk. Az ízük mellett az illatuk is igen meghatározó. Arra ügyeljünk, hogy ne túl nagy kiszerelésben vásároljuk meg őket, mivel viszonylag gyorsan avasodnak. Abban az esetben, ha mégis többet vettünk volna a kelleténél, akkor használjuk el süteményekhez, kevert tésztákhoz, kifejezetten izgalmas, gazdag ízt fognak nekik kölcsönözni.

Kókuszolaj

A semleges ízvilágú olajjal könnyű dolgozni, arra ügyeljünk, hogy 24 fok alatt könnyedén halmazállapotot vált, és visszaköt. Ezt azonban könnyű kiküszöbölni, csak össze kell keverni valamilyen más olajjal, a fent felsoroltakkal vagy extra szűz olívaolajjal és úgy adni a salátához .

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.