Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Alapételek

Így lesz tökéletes a sütőtökkrémleves

Amikor a hosszú és napfényes őszi időt felváltják a szürke és hűvös hétköznapok, akkor bizony elérkezett az sütőtök és ezzel együtt a sütőtökkrémleves ideje. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes!

A sütőtököt számtalan formában elkészíthetjük, a levesektől, a sült és főtt főételeken át egészen a desszertig terjed a sor, sőt a merészebbek még a kávéjukat is megbolondíthatják vele. A leggyakrabban készített és sokak által leginkább kedvelt sütőtökös étel azonban biztos, hogy a sütőtökkrémleves. A levest sokféleképp készíthetjük el, de ha igazán jó, tartalmas és izgalmas fogást szeretnénk főzni, akkor érdemes az alábbi praktikákat elolvasni és legalább egy részüket megfogadni.

Apróságokkal teheted tökéletessé a sütőtökkrémlevest (Shutterstock)
Apróságokkal teheted tökéletessé a sütőtökkrémlevest (Shutterstock)


Süssük vagy főzzük a sütőtököt?

A leveskészítés első problematikája. Hogyan is érjük el, hogy puha legyen a tök, süssük vagy főzzük a tökéletes tökleves elkészítéséhez? Alapvetően bármelyik megoldás jó lehet. Ha kevés az időnk, a főzés gyorsabb megoldás lehet. Igaz, ilyenkor nem csak a magokat kell kikapni, hanem a formátlan tököt hámozni és kockázni is kell, ellenben pikk-pakk megfő. Jó tanács, hogy annyi vízben főzzük, ami épp ellepi, s a leves készítéséhez őrizzük is meg a főzővizét, sőt akár főzés közben fűszerezhetjük is.

Sütni akkor érdemes a tököt, ha a levesbe szeretnénk azt az utánozhatatlan, édeskés, karamelles ízt is belecsempészni, amire csak a sülttök képes, s idővel is jól állunk. A sütéshez a tököt csak félbe kell vágni, a magjait eltávolítva már süthetjük is. A puha tökhúst minden macera nélkül kikanalazzuk a héjából és kedvünk szerint feldolgozzuk. A sütőben készült tököt ízlés szerint fűszerezhetjük.

LEGJOBB SÜTŐTÖKÖS RECEPTEK A MINDMEGETTÉN >>>

A sütőtököt felhasználás előtt főzni és sütni is lehet (Shutterstock)
A sütőtököt felhasználás előtt főzni és sütni is lehet (Shutterstock)

Melyik fűszer illik a legjobban a sütőtökleveshez?

Erre a kérdésre szinte egyértelmű válasz a zsálya, de mellette számos másik fűszer is verseng a tök legjobb partnere címért. Ugyancsak érdemes kipróbálni a kakukkfüves, szerecsendiós vagy épp a pikánsan fahéjas változatokat is. A fűszerezés összetett dolog, nem kell egy fűszert kiragadni, érdemes inkább több kombinációjával kiemelni a sütőtök ízét. A leveshez felhasznált hagyma szintén hozzáad az ízekhez, arról nem is beszélve, ha a levest nem tisztán tökből készítjük, hanem krumplival vagy más gyökérzöldségekkel lazítjuk.

Fűszerekkel, krumplival, tejszínnel tehetjük igazán krémessé, izgalmassá (Shutterstock)
Fűszerekkel, krumplival, tejszínnel tehetjük igazán krémessé, izgalmassá (Shutterstock)

Hogyan lesz ellenállhatatlanul krémes a tökleves?

Ez részben függ a töktől is. Több fajtája kapható, vannak olyan típusok, amelyek kicsit porózusabb, szemcsésebb hússal rendelkeznek, itt egy alapos turmix vagy botmixer használat hozhatja meg a kívánt eredményt. Célszerű a turmixolás során egy kevés olajat adni a tökhúshoz, nem nehezíti el, de nagyon kellemes emulzió születik belőle. Az ilyen olajos tökkrém nem csak levesnek kitűnő, hanem sült húsok, grillezett zöldségek mellé is adható. A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében szintén javasolt a két alapanyagot botmixerrel alaposan eldolgozni, hogy megszülessen a lehető legkrémesebb leves. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone, de alaplével szintén gazdagítható a leves, vagy akár egy-két főtt krumplival is testesebbé tehető.

Tejszínes sütőtökkrémleves pirított kenyérkockákkal (Shutterstock)
Tejszínes sütőtökkrémleves pirított kenyérkockákkal (Shutterstock)

Mi a legjobb sütőtök-levesbetét?

A krémlevesek egyöntetűségét minden esetben javasolt megtörni valamivel. A töklevesnél befutó lehet egy kevés balzsamecetből készült krém, egy-két teáskanálnyi lilahagymalekvár, pirított tökmag, tökmagolaj, tökmagolajban megforgatott, lepirított zsemlekocka vagy a csábító és finom nigella mag. Akár többféle magból összeállított keverék is kerülhet a leves tetejére, amit még megkoronázhatunk némi reszelt cheddarral vagy parmezánnal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.