Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Alapételek

Így tedd emlékezetessé a hétvégi grillpartit

A közelgő Szent Iván-éj remek alkalom egy különleges kerti partihoz, ezért adunk is pár tippet, hogyan lesz felejthetetlen a buli. Nektek már csak annyi a dolgotok, hogy meghívjátok a barátokat.

Idén péntekről szombatra virradóan ünnepelhetjük a nyárközépnek is nevezett jeles napot, ami valamikor még egybeesett a nyári napfordulóval, amikor is a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Ma már 3 nap választja el attól, ennek ellenére világszerte tartanak mulatságot ezen az éjszakán. A fény és a sötétség váltakozásának mágikus jelentést tulajdonítottak, előbbi a megújulást, utóbbi az elmúlást szimbolizálja. Így nem csoda, hogy bár eltérőek a hagyományok az egyes országokban (sőt, országon belül tájegységenként is), közös pont a máglya- vagy tűzrakás, mégpedig az újjászületés, a megtisztulás jelképeként.

Egy jó bográcsozás, grillezés is a tűzrakással kezdődik (vagy legalábbis a beizzítással), úgyhogy szervezzétek péntekre a bulit, csak arra vigyázzatok, nehogy összekuszálódjanak a szálak, mint Shakespeare varázslatos drámájában.

A nyár közepe remek időzítés egy grillpartihoz (Fotó: Shutterstock)
A nyár közepe remek időzítés egy grillpartihoz (Fotó: Shutterstock)

1. Készülj elő!

Egy jó grillparti egyaránt szól a finom falatokról és a pihenésről, ez alól a házigazda sem kivétel. Akkor tudod felhőtlenül élvezni a mulatságot, ha az idő nagy részét nem a konyhában töltöd, ehhez pedig csak annyi kell, hogy készítsd el előre, amit csak lehet. Pácold be a húsokat, zöldségeket, és fel is húzhatod a nyársra, vagy keverd be a húsmasszát a hamburgerhez. Hűtsd be az italokat jó előre, és az asztalterítést se hagyd az utolsó pillanatra. Az is jó ötlet, ha megkéred a barátokat, hogy érkezéskor segítsenek mindent kipakolni. A grilltisztításról se feledkezz meg!

Tipp: Sóba mártott citrommal dörzsöld át a grillsütő felületét, percek alatt tisztára varázsolhatod ezzel a módszerrel.
Extra tipp: A hosszabb grillezést igénylő húsokat elősütheted a sütőben.

BBQ-oldalas sütőben >>>

BBQ-oldalas (Fotó: Móricz István / Mindmegette)
BBQ-oldalas (Fotó: Móricz István / Mindmegette)

2. Dobd fel a hangulatot!

A jókedv garantált, ha tetszetős dekorációval díszíted a kertet. Helyezz el például lámpásokat felfüggesztve vagy az asztalra, hogy fényben pompázzon, hiszen a buli nagy részében ott lesztek körülötte. Ugyanezért érdemes extra dekorációt is használni itt – mondjuk egy színes terítő vagy futó, esetleg egy csokor virág láttán mindenki szívesen foglal majd helyet az asztalnál.
Nem kevésbé fontos a szerepe a zenének: egy jó lejátszási lista örökzöld slágerekkel vagy a legfrissebb nyári dalokkal elengedhetetlen a jó alaphangulathoz.

Sötétedés után igazán hangulatossá teszi a kertet néhány felfüggesztett lámpás (Fotó: Shutterstock)
Sötétedés után igazán hangulatossá teszi a kertet néhány felfüggesztett lámpás (Fotó: Shutterstock)

3. Hűs italok és nassolás

A behűtött innivalókat kár volna hagyni felmelegedni, de az sem a legpraktikusabb, ha állandóan ingázni kell a konyhai hűtő és a kert között. Szuper „csináld magad” ötlet, hogy egy kis méretű medencét tölts fel hideg vízzel és jéggel, és ebben tárold az italokat, hogy kéznél legyenek, és hűvösek is maradjanak.
A főétel után általában jólesik egy falat édesség, és nem kell feltétlenül a nagy desszertekre gondolni. A jól grillezhető gyümölcsök (például az ananász vagy a barack) tökéletes választások lehetnek. Ezzekkel nincs más dolgod, mint felvágni őket, és egy tálba bekészíteni, aztán mindenki maga állíthatja össze a saját gyümölcsnyársát.

Tipp: A koktélt vagy limonádét egy nagy űrtartalmú italadagolóban előre bekeverheted, amiből aztán mindenki ki tudja szolgálni magát.
Extra tipp: A gyümölcsök mellett pár darab pillecukor még édesebbé teszi a desszertet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.