Idén péntekről szombatra virradóan ünnepelhetjük a nyárközépnek is nevezett jeles napot, ami valamikor még egybeesett a nyári napfordulóval, amikor is a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Ma már 3 nap választja el attól, ennek ellenére világszerte tartanak mulatságot ezen az éjszakán. A fény és a sötétség váltakozásának mágikus jelentést tulajdonítottak, előbbi a megújulást, utóbbi az elmúlást szimbolizálja. Így nem csoda, hogy bár eltérőek a hagyományok az egyes országokban (sőt, országon belül tájegységenként is), közös pont a máglya- vagy tűzrakás, mégpedig az újjászületés, a megtisztulás jelképeként.
Egy jó bográcsozás, grillezés is a tűzrakással kezdődik (vagy legalábbis a beizzítással), úgyhogy szervezzétek péntekre a bulit, csak arra vigyázzatok, nehogy összekuszálódjanak a szálak, mint Shakespeare varázslatos drámájában.
Egy jó grillparti egyaránt szól a finom falatokról és a pihenésről, ez alól a házigazda sem kivétel. Akkor tudod felhőtlenül élvezni a mulatságot, ha az idő nagy részét nem a konyhában töltöd, ehhez pedig csak annyi kell, hogy készítsd el előre, amit csak lehet. Pácold be a húsokat, zöldségeket, és fel is húzhatod a nyársra, vagy keverd be a húsmasszát a hamburgerhez. Hűtsd be az italokat jó előre, és az asztalterítést se hagyd az utolsó pillanatra. Az is jó ötlet, ha megkéred a barátokat, hogy érkezéskor segítsenek mindent kipakolni. A grilltisztításról se feledkezz meg!
Tipp: Sóba mártott citrommal dörzsöld át a grillsütő felületét, percek alatt tisztára varázsolhatod ezzel a módszerrel.
Extra tipp: A hosszabb grillezést igénylő húsokat elősütheted a sütőben.
A jókedv garantált, ha tetszetős dekorációval díszíted a kertet. Helyezz el például lámpásokat felfüggesztve vagy az asztalra, hogy fényben pompázzon, hiszen a buli nagy részében ott lesztek körülötte. Ugyanezért érdemes extra dekorációt is használni itt – mondjuk egy színes terítő vagy futó, esetleg egy csokor virág láttán mindenki szívesen foglal majd helyet az asztalnál.
Nem kevésbé fontos a szerepe a zenének: egy jó lejátszási lista örökzöld slágerekkel vagy a legfrissebb nyári dalokkal elengedhetetlen a jó alaphangulathoz.
A behűtött innivalókat kár volna hagyni felmelegedni, de az sem a legpraktikusabb, ha állandóan ingázni kell a konyhai hűtő és a kert között. Szuper „csináld magad” ötlet, hogy egy kis méretű medencét tölts fel hideg vízzel és jéggel, és ebben tárold az italokat, hogy kéznél legyenek, és hűvösek is maradjanak.
A főétel után általában jólesik egy falat édesség, és nem kell feltétlenül a nagy desszertekre gondolni. A jól grillezhető gyümölcsök (például az ananász vagy a barack) tökéletes választások lehetnek. Ezzekkel nincs más dolgod, mint felvágni őket, és egy tálba bekészíteni, aztán mindenki maga állíthatja össze a saját gyümölcsnyársát.
Tipp: A koktélt vagy limonádét egy nagy űrtartalmú italadagolóban előre bekeverheted, amiből aztán mindenki ki tudja szolgálni magát.
Extra tipp: A gyümölcsök mellett pár darab pillecukor még édesebbé teszi a desszertet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.