Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Világkonyha

Arroz con leche - íme a világ legkrémesebb tejberizse spanyolországból

Arroz con leche, spanyol tejberizs
A tejberizs nem véletlenül az egyik legnépszerűbb az egyszerű desszertek közül. A bolti tökéletes uzsonna a gyerekeknek a suliba, vagy neked az irodába, de a nagyi házi változata a legflancosabb iparit is magasan veri! Persze csak akkor, ha jól van elkészítve, azaz kellemesen krémes, és nem darabos-ragacsos, aminél, lássuk be, kevés kiábrándítóbb dolog van. 

Az édességet jól elkészíteni egyszerű, csupán némi odafigyelést és sok-sok kevergetést igényel, a végeredmény azonban meghálálja a befektetett munkát! Ha pedig még a magyarnál is selymesebb, pudingszerűbb változatra vágysz, próbáld ki az „arroz con leche-t”, a spanyol verziót!

Elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a magyar rokonáé, de az alapanyagokra muszáj odafigyelni! Nem mindegy a rizsválasztás! Kizárólag akkor fogjunk hozzá, ha van magas keményítőtartalmú, kerek szemű, ha egy mód van rá, rizottó rizsünk. Fontos még, hogy ne tej és víz keverékével dolgozzunk, mint a magyar változatnál, hanem kizárólag magas zsírtartalmú tejjel. Jó tudni, hogy ez a rizsfajta rengeteg tejet felvesz, így kevesebb rizzsel és több tejjel induljunk neki a főzésnek, mint amire elsőre gondolnánk.

Emellett viszonylag hosszú főzési időre, 30-35 percre készüljünk, ami alatt fontos a rizst időnként megkeverni, hogy ne égjen oda. Amikor a dolog már „alakul”, néha kóstoljuk meg, hogy átpuhultak-e a rizsszemek. A cukrot a főzés vége fele adjuk hozzá, így kevésbé éghet oda a desszert, és az adagolásnál vegyük figyelembe, hogy hidegen mindent kevésbé érzünk édesnek így egy hangyányival több cukrot tegyünk bele, mint amilyen édesre a végeredményt szeretnénk.

Az arroz con leche 2-3 napig eltartható a hűtőszekrényben és remek megoldás akkor is, ha nagy vendégseregnek szeretnénk valamilyen édességgel kedveskedni.

Arroz con leche (6-8 fő részére)

Hozzávalók:

10 dkg jó minőségű rizottó rizs
1 l teljes tej (lehet, hogy többet is felvesz)
10 dkg cukor (kóstolgass, nem mindenki egyformán édesszájú!)
1 rúd vanília
2 egész rúd fahéj
1/2 db narancs héja (lehet citrom is)
1 csipet só
őrölt fahéj (a tálaláshoz)

Elkészítése:

Tedd a rizst a fahéjjal, a sóval, a fél narancs vagy citrom vékonyan meghámozott héjával, a vanília kikapart belsejével és a vanília héjával egy vastag fenekű lábasba.
Önts hozzá kb. 1/2 liter tejet és forrald fel lassú tűzön.

Kavargasd, és amikor már magába szívta a tej nagy részét, öntsd hozzá fokozatosan a maradékot. Ha a kalóriák nem számítanak, helyettesítheted a tej egy részét (max. 20%) tejszínnel. A tejberizs állaga akkor jó, ha olyan, mint egy rizses puding vagy egy jó rizottó. Simán lehet, hogy fog kelleni még tej!

Ha érzed, hogy a rizs puha, de belül még van tartása, add hozzá a cukrot. Nem mindenki szereti egyformán édesen a desszerteket, így kóstolj! Akkor jó, ha egy icipicit édesebb, mint amit szeretsz, mert hidegen tompulnak az ízek.
Hűtsd ki teljesen, vedd ki a vaníliát, a fahéjat és narancshéjat. Pohárkákban, fahéjjal megszórva tálald.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.