A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Ahogy a májusi napsütés egyre inkább a szabadba hívogat mindenkit, úgy közeledik a könnyed desszertek ideje.

Mindig jóleső érzés olyan ízkombinációkat kikísérletezni, amelyek egyszerre nyújtanak különleges élményt az újdonságokra nyitott ínyenceknek, de közel sem keltenek megütközést azon kóstolókban, akik számára fontosak a hagyományos ízek.

A sütés nélküli finomságok egyik megunhatatlan klasszikusa a sokféle variációban tálalható rizspuding vagy tejberizs alapú gyümölcsrizs – jól behűtve.

Ez a kis odafigyeléssel tökéletesíthető alapdesszert adta az ötletet a kókusszal és mangóval gazdagított édességhez. Egzotikus, csodás ízei pedig különleges ízutazásra csábítnak.

 

Rizs, kókusz, mangó – kalandra fel!
Rizs, kókusz, mangó – kalandra fel!

 

Az Indiából származó mangó, melynek fáját őshazájában szentként, termését pedig számos országban a szerelem szimbólumaként tisztelik, ma már idehaza is sok helyen beszerezhető. A friss mangó vásárlásánál arra érdemes ügyelni, hogy a héja mindenféle fekete elszíneződéstől mentes, tapintásra pedig enyhén puha legyen – az előbbi vagy a túlzott vegyszeres kezelésre, vagy betegségre utal, amelyek a gyümölcshúst szinte élvezhetetlenné teszik, ha pedig túlságosan puha, akkor elveszíti élvezetes állagát. A héj színe alapvetően nem befolyásolja a gyümölcshús minőségét, az egészen napsárga héjú éppúgy kitűnő, mint a zöldes-pirosas.

 

Friss mangókockák és ragyogó színű, hideg mártás a gyümölcsből
Friss mangókockák és ragyogó színű, hideg mártás a gyümölcsből

 

Piacon sikerült szert tennem 2 db jó minőségű gyümölcsre, a többi hozzávaló pedig a kamrában és a hűtőszekrényben várakozott. Az elkészítése és tálalása kifejezetten jó mulatság, a siker pedig garantált.

Kókuszos rizsdesszert mangóval

 

Frissítő, egzotikus és nagyon egyszerű!
Frissítő, egzotikus és nagyon egyszerű!

 

Hozzávalók 4 személyre:
2 dl kerekszemű rizs
1 dl kókuszreszelék
1 dl finomszemű kristálycukor + 2 teáskanál
2½ dl tej
2½ dl víz
2 dl alaposan lehűtött habtejszín 
1 teáskanál vanília-kivonat 
2 db érett, egészséges mangó
1 csipet só

Elkészítés: A rizst alaposan megmostam, szűrőkanálban kissé megszárítottam. Egy közepes méretű lábosba szórtam a kókuszreszelékkel és a cukorral együtt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam 1 csipet sót, és folyamatos keverés mellett közepes lángon főzni kezdtem, mikor a víz felforrt, hozzáöntöttem a szobahőmérsékletű tejet, belekanalaztam a vaníliát, a tűzhelyet takarékra állítottam, a lábost lefedtem – lassú tűzön 22-25 perc alatt puhára főztem. Nem szívta magába azonnal a teljes folyadékmennyiséget, de a hűtés során kellemesen krémes állagot öltött.

Amíg a rizs főtt, előkészítettem a mangót. Alapos mosást követően zöldséghámozóval eltávolítottam a héját, mindkettőt felkockáztam. Az mangókockák felét keverőpohárba halmoztam, 2 teáskanál cukorral krémesre turmixoltam – kis üvegbe töltve a hűtőszekrénybe tettem.

A habtejszínt felvertem. A krémes, kókuszos rizst tálba öntöttem, langyosra hűtöttem, és botmixerrrel 2-3 perc alatt nem teljesen pépesre zúztam.

4 desszertgyűrű oldalát sütőpapírral béleltem – ennek híján kis desszertes tálban is elkészíthető – az aljukra pedig kis sütőpapírlapokat illesztettem.

A habtejszín 2/3-át hablapáttal a már szobahőmérsékletű rizskrémhez kevertem. A desszertgyűrűkben egyenletesen elosztottam a krém 2/3-át, vízbe mártott evőkanál hátával óvatosan lesimítottam.

 

A sütőpapírral bélelt formákból könnyű lesz kiemelni a desszertet
A sütőpapírral bélelt formákból könnyű lesz kiemelni a desszertet

 

A mangókockákat elosztottam a tetejükön, a maradék rizskrémmel befedtem, majd a tejszínhab 1/3-át habzsákba szedve szintén elosztottam a 4 desszerten. Hűtőszekrényben 2 órát pihentettem (ha hosszabb ideig várakozik, az sem árt neki).

 

Tejszínhabbal a tetején…
Tejszínhabbal a tetején…

 

Tálaláskor a gyűrűket és a papírkarimákat óvatosan eltávolítottam, hideg mangószósszal kínáltam.

 

Krémes, gyümölcsös, ellenállhatatlan
Krémes, gyümölcsös, ellenállhatatlan

 

Kellemesen krémes, a kókusz és a vanília ízeit a legkevésbé sem tolakodó módon egyesítő desszert, amit a mangó egzotikus aromái tesznek tökéletessé. Néha kifejezetten üdítő változatosságot hoz a mindennapokba néhány különleges nyárváró falat!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.