Mindig jóleső érzés olyan ízkombinációkat kikísérletezni, amelyek egyszerre nyújtanak különleges élményt az újdonságokra nyitott ínyenceknek, de közel sem keltenek megütközést azon kóstolókban, akik számára fontosak a hagyományos ízek.
A sütés nélküli finomságok egyik megunhatatlan klasszikusa a sokféle variációban tálalható rizspuding vagy tejberizs alapú gyümölcsrizs – jól behűtve.
Ez a kis odafigyeléssel tökéletesíthető alapdesszert adta az ötletet a kókusszal és mangóval gazdagított édességhez. Egzotikus, csodás ízei pedig különleges ízutazásra csábítnak.
Az Indiából származó mangó, melynek fáját őshazájában szentként, termését pedig számos országban a szerelem szimbólumaként tisztelik, ma már idehaza is sok helyen beszerezhető. A friss mangó vásárlásánál arra érdemes ügyelni, hogy a héja mindenféle fekete elszíneződéstől mentes, tapintásra pedig enyhén puha legyen – az előbbi vagy a túlzott vegyszeres kezelésre, vagy betegségre utal, amelyek a gyümölcshúst szinte élvezhetetlenné teszik, ha pedig túlságosan puha, akkor elveszíti élvezetes állagát. A héj színe alapvetően nem befolyásolja a gyümölcshús minőségét, az egészen napsárga héjú éppúgy kitűnő, mint a zöldes-pirosas.
Piacon sikerült szert tennem 2 db jó minőségű gyümölcsre, a többi hozzávaló pedig a kamrában és a hűtőszekrényben várakozott. Az elkészítése és tálalása kifejezetten jó mulatság, a siker pedig garantált.
Kókuszos rizsdesszert mangóval
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl kerekszemű rizs
1 dl kókuszreszelék
1 dl finomszemű kristálycukor + 2 teáskanál
2½ dl tej
2½ dl víz
2 dl alaposan lehűtött habtejszín
1 teáskanál vanília-kivonat
2 db érett, egészséges mangó
1 csipet só
Elkészítés: A rizst alaposan megmostam, szűrőkanálban kissé megszárítottam. Egy közepes méretű lábosba szórtam a kókuszreszelékkel és a cukorral együtt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam 1 csipet sót, és folyamatos keverés mellett közepes lángon főzni kezdtem, mikor a víz felforrt, hozzáöntöttem a szobahőmérsékletű tejet, belekanalaztam a vaníliát, a tűzhelyet takarékra állítottam, a lábost lefedtem – lassú tűzön 22-25 perc alatt puhára főztem. Nem szívta magába azonnal a teljes folyadékmennyiséget, de a hűtés során kellemesen krémes állagot öltött.
Amíg a rizs főtt, előkészítettem a mangót. Alapos mosást követően zöldséghámozóval eltávolítottam a héját, mindkettőt felkockáztam. Az mangókockák felét keverőpohárba halmoztam, 2 teáskanál cukorral krémesre turmixoltam – kis üvegbe töltve a hűtőszekrénybe tettem.
A habtejszínt felvertem. A krémes, kókuszos rizst tálba öntöttem, langyosra hűtöttem, és botmixerrrel 2-3 perc alatt nem teljesen pépesre zúztam.
4 desszertgyűrű oldalát sütőpapírral béleltem – ennek híján kis desszertes tálban is elkészíthető – az aljukra pedig kis sütőpapírlapokat illesztettem.
A habtejszín 2/3-át hablapáttal a már szobahőmérsékletű rizskrémhez kevertem. A desszertgyűrűkben egyenletesen elosztottam a krém 2/3-át, vízbe mártott evőkanál hátával óvatosan lesimítottam.
A mangókockákat elosztottam a tetejükön, a maradék rizskrémmel befedtem, majd a tejszínhab 1/3-át habzsákba szedve szintén elosztottam a 4 desszerten. Hűtőszekrényben 2 órát pihentettem (ha hosszabb ideig várakozik, az sem árt neki).
Tálaláskor a gyűrűket és a papírkarimákat óvatosan eltávolítottam, hideg mangószósszal kínáltam.
Kellemesen krémes, a kókusz és a vanília ízeit a legkevésbé sem tolakodó módon egyesítő desszert, amit a mangó egzotikus aromái tesznek tökéletessé. Néha kifejezetten üdítő változatosságot hoz a mindennapokba néhány különleges nyárváró falat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.